Τι αναφέρουν τα ξένα μέσα για την νίκη Μητσοτάκη

από Team MyPortal.gr
sms
Στο αποτέλεσμα των exit poll που δείχνουν νίκη της Νέας Δημοκρατίας με ευρεία διαφορά, αλλά και στην προοπτική δεύτερης αναμέτρησης σε λίγες εβδομάδες επιμένουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Το Associated Press τονίζει ότι η Νέα Δημοκρατία προηγείται στα exit poll, αλλά είναι απίθανο να κερδίσει αρκετές έδρες για να σχηματίσει κατευθείαν νέα κυβέρνηση. Προσθέτει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναζητήσει συμμαχίες και ότι –σε περίπτωση αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης- η Ελλάδα θα πάει σε νέες εκλογές στα τέλη Ιουνίου ή τις αρχές Ιουλίου.

Ήταν η πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά την έξοδο από τα μνημόνια και την έξοδο από την εποπτεία, αναφέρει το πρακτορείου ειδήσεων.

Η Νέα Δημοκρατία οδεύει προς μια «συντριπτική νίκη», γράφει το Reuters, βασιζόμενο στα πρώτα αποτελέσματα. Το αποτέλεσμα, λέει το πρακτορείο, δίνει μια ώθηση στον νυν πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μολονότι σύμφωνα με τις προβλέψεις δεν θα συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.

Στο Bloomberg σχολιάζουν ότι oι ψηφοφόροι φάνηκαν «να πείθονται από την υπόσχεση του Μητσοτάκη να αξιοποιήσει μια από τις ταχύτερες οικονομικές ανακάμψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει φέρει την Ελλάδα στο κατώφλι της επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα».

Εξηγεί ακόμη το δημοσίευμα ότι η επόμενη αναμέτρηση θα γίνει με διαφορετικό εκλογικό σύστημα που θα δώσει μπόνους στο πρώτο κόμμα, ρίχνοντας το όριο για την αυτοδυναμία και στο 38%, ανάλογα με τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή.

Και το BBC επισημαίνει ότι η ΝΔ είναι η κερδισμένα, αλλά χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία. Για «μια χούφτα έδρες» η Νέα Δημοκρατία δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, σχολιάζει το βρετανικό δίκτυο. Προσθέτει ακόμη ότι και το ΠΑΣΟΚ είναι από τους μεγάλους κερδισμένους των εκλογών που θα του δώσει κομβικό ρόλο (kingmaker) στον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Η Guardian γράφει ότι «οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα δεν έβγαλαν νικητή, μολονότι το κεντροδεξιό κόμμα του συγκέντρωσε το 41% των ψήφων με καταμετρημένο πάνω από το 70% των ψηφοδελτίων». Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η διαφορά των 20 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι που «παρατηρείται σπάνια» μετά την πτώση της χούντας, το 1974, ενώ σημειώνει επίσης ότι ακόμη και στην Κρήτη, το «προπύργιο των Σοσιαλιστών», η Νέα Δημοκρατία τα πήγε «αναπάντεχα καλά». Φιλοξενεί εξάλλου τη δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη ότι «ο ελληνικός λαός ψήφισε για το μέλλον, ψήφισε για τις μελλοντικές γενιές».

Στη γαλλική Liberation σχολιάζουν ότι «οι συντηρητικοί είναι επικεφαλής» με ευρεία διαφορά σύμφωνα με τα exit poll με τον ΣΥΡΙΖΑ «να είναι μακράν πίσω». Το αποτέλεσμα σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα ότι «θα μπορούσε να προοιωνίζεται δυσκολίες για τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης».

«Οι κυβερνώντες συντηρητικοί προηγούνται στις εκλογές, αλλά είναι πιθανές δεύτερες εκλογές», τιτλοφορεί το θέμα του το Politico, βασιζόμενο στα πρώτα exit poll.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε το exit poll, τα αποτελέσματα αλλά και τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για «πολιτικό σεισμό» και το γεγονός ότι οι πολίτες έδωσαν την εντολή στη ΝΔ να κυβερνήσει αυτοδύναμη.

Το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας από τα πρώτα exit polls καταγράφεται ήδη στα γερμανικά ΜΜΕ. «Το κυβερνών κόμμα μπροστά, σύμφωνα με τις προβλέψεις», αναφέρει το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και κάνει λόγο για «σαφές προβάδισμα» της Νέας Δημοκρατίας με τα πρώτα exit polls.