Θρίλερ με Έλληνα στην Τουρκία: Το σωτήριο μόσχευμα, το «κύκλωμα» εμπορίας και η τραγική κατάληξη

από Team MyPortal.gr
sms

Ιατρικό και διπλωματικό θρίλερ στην Κωνσταντινούπολη με τραγική κατάληξη για έναν νέο Έλληνα που πήγε για μεταμόσχευση ήπατος και βρέθηκε κατηγορούμενος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση εμπορίας οργάνων, απέδρασε λίγο πριν συλληφθεί από την τουρκική αστυνομία για να καταλήξει λίγες ημέρες αργότερα στη Θεσσαλονίκη βυθίζοντας στη θλίψη την οικογένεια του.

Πρωταγωνιστές, σύμφωνα με τη μήνυση που κατέθεσε η αδερφή του Αικατερίνη Κάζη, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, ο Τούρκος καθηγητής – χειρουργός της κλινικής στην Κωνσταντινούπολη, οι αρχές της γειτονικής χώρας. Αφορμή μια ανάρτηση στο κλειστό προφίλ του στο Facebook που έκανε ο 42χρονος ασθενής με τίτλο«Δώστε μου την ευκαιρία να ζήσω» στην οποία ζητούσε από τους φίλους του να γίνουν ζώντες δότες μοσχεύματος, η οποία μεταφράστηκε ως κίνηση εμπορίας οργάνων και σήμανε συναγερμόστην τουρκική αστυνομία. «Ο Δημήτρης Κάζης πάλευε κυριολεκτικά για να σώσει την ζωή του στο κρεβάτι μιας κλινικής της Κωνσταντινούπολης και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων της Ελλάδος διαμέσου του αρμοδίου οργάνου του το οποίο έχει καταμηνυθεί αντάλλασε e-mailμε τον αντίστοιχο Τούρκο ομόλογο του τουρκικού Υπουργείου Υγείας για το πώς θα εντοπιστεί ο Έλληνας πολίτης «εγκληματίας εμπορίου οργάνων» ο οποίος περίμενε την μεταμόσχευση του ήπατος για να σωθεί. Και τελικά τα κατάφεραν. Οι Τούρκοι γιατροί και η κλινική του έδωσαν με το έτσι θέλω εξιτήριο και στην κυριολεξία τον έδιωξαν από την κλινική με 24 μονάδα αιματοκρίτη συνδεδεμένο με ορούς και σε άσχημη κατάσταση. Πέντε ημέρες μετά ο Δημήτρης Κάζης πέθανε στη Θεσσαλονίκη. Τον λόγο έχει η δικαιοσύνη…» περιγράφει στο protothema.gr ο δικηγόρος της οικογένειας Κάζη κ. Νίκος Διαλυνάς.

Το ιστορικό

Η αδερφή του άτυχου νέου Αικατερίνη Κάζη στη μήνυση που κατέθεσε την Τρίτη 2 Ιουνίου στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, στις πρώτες γραμμές δίνει το προφίλ του αγαπημένου της αδερφού. «Ο Δημήτρης, αποφοίτησε το έτος 2003 από το Τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Το έτος 2004, εισήχθη στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, απ’ όπου κι αποφοίτησε το έτος 2006. Διετέλεσε υπεύθυνος τύπου της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα επί υφυπουργίας του κ. Κωνσταντίνου Γκιουλέκα. Ακολούθως, συνεργάσθηκε με τον υπουργό κ. Σταύρο Καλαφάτη στη Θεσσαλονίκη, του οποίου επί σειρά ετών διαχειριζόταν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.Κατόπιν, προσελήφθη στο Υπουργείο Παιδείας».
Στη συνέχεια, η κυρία Κάζη ανατρέχει στο ιατρικό ιστορικό. Και περιγράφει πως ο Δημήτρης, ένας φυσιολογικός νέος ξεκίνησε να ανεβαίνει το βουνό του μαρτυρίου παλεύοντας να ζήσει. «Στις 15 Δεκεμβρίου του έτους 1998 υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος στην κλινική «Royal Free» του Λονδίνου εξαιτίας του συνδρόμου Budd-Chiari, το οποίο προκάλεσε την χρόνια ηπατική ανεπάρκεια από την οποία έπασχε. Στη συνέχεια παρακολουθείτο από τους ιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο» και σε τακτά χρονικά διαστήματα επισκεπτόταν για περαιτέρω εξετάσεις την ανωτέρω κλινική στο Λονδίνο».

Και ενώ όλα πήγαιναν καλά, πριν ενάμιση χρόνο ξεκίνησαν και πάλι τα προβλήματα. «Το Νοέμβριο του 2018 ο Δημήτρης μας ανέπτυξε χολοστατική συνδρομή, η οποία επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστεί στο μεταμοσχευτικό κέντρο των Η.Π.Α. («Mayo Clinic Rochester»), όπου μεταβήκαμε για τον σκοπό αυτό, με τοποθέτηση ενδοπροθέσεωv στα χοληφόρα, πλην όμως η εν λόγω θεραπεία αποδείχθηκε αναποτελεσματική[….].Κατόπιν τούτων κρίθηκε ότι η επαναμεταμόσχευση συνιστούσε τη μόνη ενδεικνυόμενη κι αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση για την περίπτωση του Δημήτρη μας» αναφέρει. 

Στις 2 Ιουνίου του 2019, πήραν την απόφαση να μεταβούν αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη.Εκεί, όπως αναφέρεται στη μήνυση: «Η θεραπεία ξεκίνησε την επόμενη της άφιξής στις 03.06.2019, και σε μια εβδομάδα, στις 10 Ιουνίου 2019, στις 17:00 μ.μ., μας επισκέφτηκε για πρώτη φορά ο ιατρός Δρ. Y. Tokat, ο οποίος ενημέρωσε για την κατάσταση του Δημήτρη, για το πώς σκόπευε να προχωρήσει τη θεραπεία και επεσήμανε πως το σημαντικότερο όλων ήταν να κρατηθεί η κατάσταση της υγείας του σε καλή κατάσταση, ώστε να ανεύρουμε δότη και να διενεργηθεί επιτυχώς η μεταμόσχευση». 

 

Η «απόδραση»

Και ενώ ο ασθενής ήταν ένα βήμα πριν την επέμβαση που θα του χάριζε τη ζωή, ένα συμβάν εκείνο το ζεστό μεσημέρι του Αυγούστου, τα ανέτρεψε όλα. «Το μεσημέρι της 7ης Αυγούστου του έτους 2019, ο χειρουργός Υ. Tokat, κατά την ημερήσια επίσκεψή του στον Δημήτρη, μας ενημέρωσε ότι δεν μπορούσε να προβεί στη μεταμόσχευση γιατί υπήρχε έγγραφο από το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας, απευθυνόμενο προς το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας, που κατηγορούσε τον Δημήτρη ως υπαίτιο του αδικήματος της εμπορίας οργάνων, όλους ημάς δε που παραμέναμε στην Κωνσταντινούπολη (δότες, συγγενείς, φίλους κλπ) ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης. Πέσαμε από τα σύννεφα! Όλο αυτό συνιστούσε μία εξέλιξη που ούτε φανταζόμασταν ούτε μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε…» αναφέρει στη μήνυση της η Αικατερίνη Κάζη και στις επόμενες γραμμές δίνει τη συγκλονιστική περιγραφή της απόδρασης όλης της οικογένειας από την Κωνσταντινούπολη. Μια άτακτη φυγή που έγινε γιατί υπήρχε κίνδυνος να συλληφθούν ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης. «Τούρκος δικηγόρος μας ενημέρωσε πως συνέτρεχε επείγουσα ανάγκη να εγκαταλείψουμε τη Τουρκία, καθώς αναμενόταν η έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος μας. Δεν μπορούσαμε δηλαδή να παραμείνουμε καν στην Κλινική ή στο παρακείμενο ξενοδοχείο, όπου διατηρούσαμε δωμάτιο, ώστε να μπορεί ο Δημήτρης να λαμβάνει εκεί τη θεραπεία του, έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση και αποδειχθεί περίτρανα η αθωότητα μας. [….].Ο Δημήτρης μας, αναγκάστηκε να σηκωθεί από το κρεβάτι του νοσοκομείου, όπου ήταν συνδεδεμένος με ορούς, σχεδόν ημιθανής και σε χείριστη ψυχολογική κατάσταση, και να ταξιδέψει με πολιτικό αεροσκάφος, χωρίς προηγουμένως να λάβει τυχόν οδηγίες, φαρμακευτική αγωγή ή λοιπές κατευθυντήριες γραμμές, ώστε να καταστεί ευχερής για αυτόν η διαχείριση της κατάστασης της υγείας του κατά το διάστημα της εξόδου του από την κλινική της Κωνσταντινούπολης και της επανόδου του στην πατρίδα».

Πέντε ημέρες αργότερα, μετά από αυτή την άγρια και εσπευσμένη επιστροφή στην πατρίδα, ο Δημήτρης Κάζης άφησε την τελευταία του πνοή. Η οικογένεια του βυθισμένη στη θλίψη ζητά δικαίωση