Θράκη: Το πολύτιμο όπλο της ελληνικής εξωστρέφειας

sms
Είναι άδικο η Θράκη να επανέρχεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, μόνο όταν μας την θυμίζουν αρνητικά οι προκλητικές δηλώσεις ή οι σχεδιασμένες επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων. Η Αθήνα όφειλε να υλοποιεί διαχρονικά και αταλάντευτα μια εθνική και αναπτυξιακή στρατηγική στην περιοχή, ανεξάρτητα από την εναλλαγή των προσώπων ή των κομμάτων στην εξουσία, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ακριτικής Ελλάδας, τα οποία δεν είναι λίγα.
Η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης διαθέτει τις περισσότερες συνοριακές εισόδους της Χώρας που μας συνδέουν με σημαντικές εμπορικές και τουριστικές αγορές της Ευρώπης και της Ανατολής. Τρία λιμάνια, δυο αεροδρόμια, Εγνατία Οδός και κάθετοι άξονες, σιδηρόδρομος που χρήζει εκσυγχρονισμού είναι στοιχεία που διευκολύνουν τις συνδυασμένες μεταφορές.
Πέντε Βιομηχανικές Περιοχές και Βιομηχανικά Πάρκα, όπου μπορούν να ισχύσουν κινητροδοτικοί Αναπτυξιακοί Νόμοι δύνανται να την καταστήσουν διεθνή επενδυτικό προορισμό.
Ο τρίτος παραγωγικός κάμπος στην Ελλάδα με τα κατάλληλα αρδευτικά έργα πχ. Φράγμα Ιάσμου, υπόγεια άρδευση Νέστου, αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα Εβρου έχει τις προϋποθέσεις να μετεξελιχθεί με τη γεωθερμία και τη Γεωργία ακριβείας σε πανευρωπαϊκό μοντέλο πράσινης αναπτυξης που μπορεί να τροφοδοτεί με πληρότητα την ευρωπαϊκή αγορά.
Ενεργειακό σταυροδρόμι, με τον Αγωγό φυσικού αερίου TAP, τον Ελληνοβουλγαρικό IGB, τον Ελληνοτουρκικό Αγωγό Καρατςάμπεϊ- Κομοτηνή, το τρίτο μεγαλύτερο πάρκο εναλλακτικής ενεργειας στη Χώρα, το εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ και το αντίστοιχο νέο που ετοιμάζει η TERNA στην Κομοτηνή, την πλωτή εξέδρα αεριοποίησης του από θαλάσσης μεταφερόμενου υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, την εγκατάσταση εξαγωγής πετρελαίου στον Πρίνο της Καβάλας, η Θράκη μπορεί να καταστεί ο Εγγυητής Ενεργειακής Ασφάλειας της ΕΕ προσφέροντας εναλλακτικές πηγές, εναλλακτικές μορφές και κυρίως εναλλακτικούς δρόμους προμήθειας ενέργειας στην Ευρώπη για να μην εξαρτηθεί μονομερώς από κανένα.
Η δυναμική ανάπτυξη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου μπορεί να στηρίξει την περιοχή, τόσο αναπτυξιακά όσο και δημογραφικά καθιστώντας την με τις κατάλληλες κινήσεις Διεθνες Εκπαιδευτικό Κέντρο.
Τέλος το πιο ίσως σημαντικό πλεονέκτημα της Θρακικής κοινωνίας είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι της, όχι μόνο λόγω του μεγάλου ποσοστού υψηλής εκπαίδευσης, αλλά κυρίως λόγω της διαπολιτισμικής σύνθεσης της τοπικής κοινωνίας. Αυτή η ιδιαιτερότητα δεν αναδεικνύει την Θράκη μόνο ως καθρέπτη της σύγχρονης Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά της διασφαλίζει και πολλές γέφυρες επικοινωνίας με ξένες αγορές, κοινωνίες, θρησκείες και πολιτισμούς. Οι μειονότητες και οι άλλοι πληθυσμοί που συνθέτουν την τοπική κοινωνία από προβλήματα στο παρελθόν μετεξελίχθηκαν σε πλεονεκτήματα για την εξωστρέφεια στο μέλλον. Η μειονότητα μπορεί κάτω από προϋποθέσεις να λειτουργήσει ως γέφυρα προς την Τουρκική, την Βουλγαρική και γενικότερα τις ισλαμικές αγορές, η Αρμενική Κοινότητα προς την Αρμενία και τα παγκόσμια αρμενικά εμπορικά δίκτυα και οι Παλιννοστούντες Πόντιοι προς την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, τη Ρωσία και άλλες Ομόδοξες Χώρες που προέκυψαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Τέλος η ιστορική σχέση της Θράκης με το Ισραήλ λόγω της ιστορικής Εβραϊκής Κοινότητας που χάθηκε κατά το Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο και με την Αίγυπτο λόγω των Βακουφίων του Μεχμέτ Αλή σε Καβάλα και Θάσο διευρύνουν περαιτέρω τους ορίζοντες της εξωστρέφειας.
Η Ελληνική Πολιτεία οφείλει έγκαιρα να συνειδητοποιήσει, ότι η Αν. Μακεδονία και Θράκη είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την εξωστρέφεια τόσο της Εθνικής μας Οικονομίας όσο και μιας Εθνικής Εξωτερικής Πολιτικής και να δράσει ουσιαστικά προσφέροντας στην περιοχή αυτά που χρειάζεται για να ανταποδώσει στην Ελλάδα.