Θεσσαλονίκη Μαζί: Καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να μην αλλοιώσει τον οικουμενικό χαρακτήρα του μνημείου

Η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη Μαζί» εξέδωσε ανακοίνωση- ψήφισμα σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από το τουρκικό κράτος.

Στην ανακοίνωση καλούν την UNESCO αλλά και την διεθνή κοινότητα να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διατηρηθεί το υπάρχον καθεστώς του μνημείου. Καθώς και την τουρκική κυβέρνηση να μην προβεί στην υλοποίηση της απόφασης.

Η παράταξη με επικεφαλή την Κατερίνα Νοτοπούλου, καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης να πράξει αναλόγως.

Η ανακοίνωση της παράταξης:

Με έκπληξη  και οδύνη πληροφορηθήκαμε την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει τον ναό της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, απόφαση που ανατρέπει εκείνην του Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος με ειδικό διάταγμα του 1934 είχε ορίσει η Αγία Σοφία να χαρακτηριστεί  ως  μουσείο.

Η Αγία Σοφία αποτελεί ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό επίτευγμα το οποίο, εκτός από σύμβολο της Ορθοδοξίας, συντελεί στην ειρηνική συνύπαρξη των θρησκειών. Επιπλέον, αναγνωρίζεται ως μνημείο παγκοσμίου κάλλους και τελεί υπό την προστασία της UNESCO  ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να μην προβεί στην υλοποίηση μιας απόφασης η οποία θα αλλοιώσει τον οικουμενικό χαρακτήρα του μνημείου. Καλούμε επίσης την UNESCO αλλά και την διεθνή κοινότητα να προβούν σε όλες τις απαραίτητες  ενέργειες ώστε να διατηρηθεί το υπάρχον καθεστώς του μνημείου.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει τις αρμόζουσες πρωτοβουλίες, ώστε να μην επιτραπεί στην τουρκική κυβέρνηση, στο πλαίσιο προώθησης και των γαιοπολιτικών της επιδιώξεων, να  υλοποιήσει μια απόφαση η οποία προσβάλλει την Ιστορία και τον παγκόσμιο πολιτισμό.

Πιστεύουμε ότι και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης οφείλει να εκδώσει ανάλογο ψήφισμα.

No Comments Yet

Comments are closed