Θεσσαλονίκη: Δυναμική ανάπτυξη με μεγάλες επενδύσεις και σύγχρονα έργα υποδομής

από Γεωργιάδης Άδωνις
sms

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης 2019: Δύο μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει τη μεγάλη επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μεγάλη εθνική επιτυχία καθώς η εταιρεία επιλέγει την Ελλάδα μεταξύ πολλών άλλων χωρών για να εγκαταστήσει ένα από τα έξι κέντρα ψηφιακής τεχνολογίας (digitalhub)σε παγκόσμιο επίπεδο.Μεγάλη επιτυχία και για το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων καθώς μάλιστα είναι η πρώτη μεγάλη ξένη επένδυση που εξασφαλίζουμε, χάρις στην εξαιρετικά καλή προετοιμασία, μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες από την ανάληψη των καθηκόντων μας.

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης 2021: Δύο χρόνια μετά, η Pfizer έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της παγκόσμιας κοινής γνώμης ως μία από τις εταιρείες που παρασκεύασαν εμβόλιο κατά του Covid – αυτή τη μεγάλη προσφορά της επιστήμης στην ανθρωπότητα – ενώ η επένδυσή της στην Ελλάδα προχωρά και μάλιστα μεγαλώνει καθιστώντας την Θεσσαλονίκη παγκόσμιο κέντρο αναφοράς στην έρευνα και την καινοτομία.

Και δεν είναι μόνο η Pfizer. Είναι και οι επενδύσεις της Cisco και της Deloitte, είναι το Τεχνολογικό Πάρκο ThessINTEC που προχωρά, είναι η αναγέννηση της ΕΛΒΟ μετά από πολλά χρόνια απαξίωσης, είναι πολλές νέες επενδύσεις όπως βεβαίως και σημαντικά έργα υποδομής που ξεκόλλησαν και υλοποιούνταιστη Μακεδονία και την Θράκη. Η Θεσσαλονίκη του 2021 δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την Θεσσαλονίκη του 2019, όπως άλλωστε και η Ελλάδα του 2021 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2019.

Η χώρα μας κατάφερε αυτήν την διετία, μέσα στην πρωτοφανή πανδημία, ένα ανυπολόγιστης αξίας rebrandingως χώρας αφ’ ενός σοβαρής και αξιόπιστης λόγω της επιτυχούς – τηρουμένων των αναλογιών – διαχείρισης της κρίσης κι αφ’ ετέρου φιλικής προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις λόγω των μεταρρυθμίσεων που προχώρησαν με αιχμή τη μείωση της γραφειοκρατίας και την επιτάχυνση και απλούστευση των αδειοδοτήσεων καθώς και των ουσιαστικών μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Τοrebranding παράγει ήδη αποτελέσματα. Το 2020 η Ελλάδα πέτυχε εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 77% στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ), με βάση μία από τις εγκυρότερες και επιδραστικότερες έρευνες διεθνώς, την Ernst & Young (ΕΥ) CompetivenessSurvey2021. Για πρώτη φορά στα χρονικά η χώρα μας κατατάσσεται στους 10 ελκυστικότερους επενδυτικούς προορισμούς και μάλιστα 3 στις 4 επιχειρήσεις εκτιμούν ότι η ελκυστικότητα θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο εντός της τριετίας.

Αποδεικνύοντας αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στην κρίση, η ελληνική οικονομία επανακάμπτει με εξαιρετικά ταχείς ρυθμούς όπως πιστοποιούν όλοι οι δείκτες (οικονομικού κλίματος, βιομηχανικής παραγωγής, κατασκευών, κύκλου εργασιών επιχειρήσεων), ενώ και η τουριστική κίνηση πηγαίνει φέτος πολύ καλύτερα από τις προβλέψεις. Όλοι οι δείκτες προοιωνίζονται δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, την ώρα μάλιστα που αρχίζουν να εισρέουν οι πόροι από το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα των τελευταίων δεκαετιών.

Η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της μια πρωτοφανούς ισχύος δύναμη πυρός άνω των 75 δις ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ – το πρώτο που εγκρίθηκε στην ΕΕ -,το Ταμείο Ανάκαμψης, το πρόγραμμα για τον αγροτικό τομέα και τις πρωτοβουλίες της ΕΕ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η χώρα μας καλείται ν’ απορροφά την επόμενη 6ετία περί τα 10 δις ευρώ ετησίως, κονδύλια που μας δίνουν δυνατότητες για έργα υποδομής, επενδύσεις και δράσεις που ούτε μπορούσαμε να διανοηθούμε καν στο παρελθόν.

Συνεπώς, αυτήν τη νέα Ελλάδα, αυτή τη νέα Θεσσαλονίκη έρχεται να αναδείξει η 85η ΔΕΘ – σε μια χρονιά με βαρύ ιστορικό φορτίο λόγω της 200ης επετείου από την Επανάσταση του 1821 – αποτυπώνοντας τις εξαιρετικά ευοίωνες προοπτικές για την ελληνική οικονομία με τη Μακεδονία και την Θράκη σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτό δεν είναι πια ούτε σύνθημα ούτε ρητορικό σχήμα.

Το οικοσύστημα τεχνολογίας, έρευνας και καινοτομίας που δημιουργείται στην Θεσσαλονίκη είναι βέβαιο ότι θα φέρει και άλλες σημαντικές επενδύσεις με  μεγάλο αποτύπωμα στην τοπική οικονομία – ιδίως στην δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας και μάλιστα για νέες και νέους επιστήμονες υψηλών προσόντων.

Η Pfizer δείχνει τον δρόμο:ενώ αρχικά σχεδίαζε 200 θέσεις εργασίας στο digitalhub της Θεσσαλονίκης, λόγω ακριβώς του εξαιρετικού ανθρώπινου δυναμικού, αποφάσισε να αυξήσει τις θέσεις εργασίας στις 300 και να επεκτείνει την επένδυση ιδρύοντας παγκόσμιο κέντρο εσωτερικών λειτουργιών και υπηρεσιών με πρόσθετες 250 θέσεις. Σύνολο, λοιπόν, 550 θέσεις εργασίας και δη υψηλών προσόντων. Ανάλογη είναι η εικόνα και στις άλλες επενδύσεις καθώς μάλιστα η εμβέλειά τους εκτείνεται στο σύνολο της ΝοτιοΑνατολικής Ευρώπης αλλά και ευρύτερα.

Γι’ αυτό η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως πρωτοπόρου στη νέα οικονομία της γνώσης, ως πύλη υψηλής τεχνολογίας για όλη την περιοχή, σε συνδυασμό με τις επενδύσεις σε άλλους τομείς της οικονομίας και τα μεγάλα έργα υποδομής,καθίσταται παράγοντας ισχυρής αυτοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης με ορίζοντα δεκαετιών.

*το άρθρο δημοσιεύθηκε στην ειδική έκδοση του MyPortal.gr για την 85η ΔΕΘ