Θ. Σκορδάς: «Η ΕΕ θα αντιμετωπίσει τις ελλείψεις ημιαγωγών και θα ενισχύσει την τεχνολογική υπεροχή της Ευρώπης»

από Team MyPortal.gr
sms

«Το μέλλον της Ευρώπης είναι πράσινο και ψηφιακό» τόνισε στην ομιλία του στο 2ο Φόρουμ της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (ΗΕΤiΑ), ο Θωμάς Σκορδάς, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της EE – DG CONNECT.

Σύμφωνα με τον κ. Σκορδά, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών, η Ευρώπη είχε μείνει πίσω στην παραγωγή ημιαγωγών. «Το μερίδιο της Ευρώπης στην παγκόσμια αγορά ημιαγωγών αξίας 440 δισ. ευρώ είναι περίπου στο 8%, και η ΕΕ βασίζεται αυτή τη στιγμή σε ημιαγωγούς που κατασκευάζονται στο εξωτερικό. Αυτή η εξάρτηση έγινε ιδιαιτέρως αισθητή κατά την πανδημία. Η ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροκυκλώματα (European Chips Act) θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα της Ευρώπης σε τεχνολογίες και εφαρμογές ημιαγωγών και θα συμβάλει στην επίτευξη τόσο της ψηφιακής, όσο και της πράσινης μετάβασης» ανέφερε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της EE – DG CONNECT.

Ο κ. Σκορδάς σημείωσε πως ενώ στην Ευρώπη υπάρχουν εξαιρετικοί ερευνητικοί οργανισμοί με σημαντικό έργο, δυστυχώς υπάρχει χάσμα ανάμεσα στην Έρευνα και στην Ανάπτυξη, καθώς και στη βιομηχανική καινοτομία.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροκυκλώματα, ο κ. Σκορδάς επισήμανε πως «η ΕΕ θα αντιμετωπίσει τις ελλείψεις ημιαγωγών και θα ενισχύσει την τεχνολογική υπεροχή της Ευρώπης. Θα κινητοποιήσει δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις ύψους άνω των 43 δισ. ευρώ και θα θεσπίσει μέτρα για την προετοιμασία, την πρόβλεψη και την ταχεία αντιμετώπιση τυχόν μελλοντικών διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού, από κοινού με τα κράτη μέλη και τους διεθνείς εταίρους μας».

Όπως εξήγησε, η πράξη για τα μικροκυκλώματα εστιάζεται σε τρεις πυλώνες:

-την πρωτοβουλία «Μικροκυκλώματα για την Ευρώπη», η οποία στηρίζει την ανάπτυξη τεχνολογικών ικανοτήτων και τη σχετική έρευνα και καινοτομία

-ένα νέο πλαίσιο για την εγγύηση της ασφάλειας του εφοδιασμού και τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας μέσω της προσέλκυσης αυξημένων επενδύσεων

-έναν μηχανισμό για την παρακολούθηση της αλυσίδας εφοδιασμού ημιαγωγών και τον συντονισμό των δράσεων σε καταστάσεις κρίσης

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του στο Φόρουμ, ο κ. Σκορδάς έκανε ιδιαίτερη αναφορά για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για την Ελλάδα καθώς έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει σημαντικό μερίδιο από τους πόρους που θα διατεθούν δημιουργώντας πλατφόρμες λογισμικού, οι οποίες θα δίνουν προστιθέμενη αξία στα εργοστάσια παραγωγής ημιαγωγών που θα δημιουργηθούν στην υπόλοιπη Ευρώπη και στους υπόλοιπους συμμάχους της γηραιάς ηπείρου όπως τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Το 2ο Φόρουμ της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (ΗΕΤiΑ), όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αποτελεί τη μεγαλύτερη συνάντηση του ελληνικού οικοσυστήματος για την Έρευνα και την Τεχνολογία, που διοργανώνεται σε συνεργασία με την εταιρία Tsomokos Communications και στο οποίο θα συμμετέχουν ομιλητές από τις σημαντικότερες deep-tech της εταιρείες χώρας.