Θ. Μητράκας: «Οραματίζομαι τη Θεσσαλονίκη… πρωταγωνίστρια»

από Team MyPortal.gr
sms

Συνέντευξη στη Χρύσα Κυριακού

Για την εκ νέου υποψηφιότητά του στο πλευρό του Απόστολου Τζιτζικώστα, το όραμά του για τη Θεσσαλονίκη αλλά και για τα όσα έπρεπε να γίνουν στη Θεσσαλονίκη και δεν έγιναν μιλά στην «Π» ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Θεόδωρος Μητράκας αναφέρεται επίσης στη Νέα Δημοκρατία κάνοντας τις δικές του προβλέψεις για τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών το βράδυ της 8ης Οκτωβρίου σε Περιφέρεια ΚΜ και Δήμους του νομού Θεσσαλονίκης.

κ. Μητράκα είστε εκ νέου υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη του Απόστολου Τζιτζικώστα, για τον οποίο έχετε δηλώσει κατά το παρελθόν ότι τον θεωρείτε ένα κεφάλαιο για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία. Ποιοι είναι οι νέοι στόχοι σας σε περίπτωση επανεκλογής σας στο πλευρό του κ. Τζιτζικώστα;

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία 4 χρόνια ήταν για μένα μια εμπειρία ξεχωριστή. Η επιτυχία μου στο να εκλεγώ μου έδωσε τη δυνατότητα να σταθώ στο πλευρό του Απόστολου Τζιτζικώστα και να μπορέσω να προσφέρω στο έργο της διοίκησής του, όσα περισσότερα μπορούσα ως Πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής αρχικά και μετέπειτα έως και σήμερα ως Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Κεντρικής Μακεδονίας. Αν καταφέρω να ανανεώσω την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου στο πρόσωπό μου θα ήθελα ως μέλος της ομάδας του Περιφερειάρχη να συμβάλλω στην περαιτέρω ψηφιοποίηση των υπηρεσιών μας προς τον πολίτη όπως και στη διευκόλυνση της πρόσβασής του σε αυτές. Η ενίσχυση και η διεύρυνση των παρεμβάσεων μας σε θέματα κοινωνικής πολιτικής ,η ενίσχυση και ο αναπροσανατολισμός της τοπικής επιχειρηματικότητας και η μεγιστοποίηση της απορροφητικότητας Ευρωπαϊκών  κονδυλίων είναι σταθερά τομείς όπου η άσκηση πολιτικών από την ομάδα της διοίκησης αποσκοπεί στην συνεχή τους βελτίωση χρόνο με το χρόνο. Τέλος, η διαμόρφωση ενός πιο ελκυστικού και ευοίωνου μέλλοντος για τους νέους ανθρώπους στον τόπο μας ολοκληρώνει τη σκέψη μου όσον αφορά στόχους για τα χρόνια που έρχονται και νομίζω ότι η νέα ομάδα συμβούλων που θα δημιουργηθεί και ελπίζω να είμαι μέλος της μπορεί αυτούς τους στόχους να τους επιτύχει.

Πως οραματίζεστε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τα επόμενα χρόνια;

Αν θα έπρεπε να απαντήσω με μια λέξη τότε θα επέλεγα να πω «Πρωταγωνίστρια». Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει τεράστιες προοπτικές που πηγάζουν από τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα… τη γεωγραφική της θέση, το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό, τις φυσικές της ομορφιές και θα τολμήσω να πω και να εντάξω σε αυτά τα πλεονεκτήματα την παρουσία του ίδιου του Απόστολου Τζιτζικώστα στο τιμόνι της. Τα επόμενα χρόνια μπορούν να γίνουν πολλά και αυτό είναι κάτι που νομίζω το έχει αντιληφθεί και η κεντρική κυβέρνηση, η οποία δείχνει τη διάθεση να συμβάλλει ώστε οι προοπτικές να εξελιχτούν σε χειροπιαστά αποτελέσματα και οι καρποί αυτής της επιτυχίας να μοιραστούν δίκαια σε όλους τους πολίτες. Φυσικά δεν παύει να με φοβίζει η πιθανότητα ενός νέου κύκλου χαμένων ευκαιριών εξαιτίας λαθεμένων νοοτροπιών , γραφειοκρατίας , λαϊκισμού και αναποτελεσματικότητας. Για αυτό όμως δηλώνω και εγώ και οι υπόλοιποι συνάδελφοι της παράταξης του Απόστολου Τζιτζικώστα παρόντες στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, ώστε να αποτρέψουμε εργαζόμενοι σκληρά κάθε πιθανότητα αποτυχίας.

Θεωρείτε ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταφέρει να βάψει γαλάζιο τον χάρτη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το βράδυ της 8ης Οκτωβρίου; Ποια είναι η άποψή σας για τον κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης αλλά και για τους άλλους δήμους του νομού; Θα μπορέσει το κυβερνών κόμμα να διατηρήσει τις δυνάμεις του;

Σημασία δεν έχει τι πιστεύω εγώ αλλά τι θα πράξουν οι πολίτες της περιοχής μας. Μιλώντας καθημερινά από πριν το καλοκαίρι μαζί τους μέχρι και σήμερα δεν σας κρύβω ότι είμαι πολύ αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα. Σίγουρα κανείς δεν θεωρεί ότι όλα είναι τέλεια και δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε διάφορους τομείς άσκησης πολιτικών , διαβλέπω όμως μια ικανοποίηση στις κουβέντες τους και μια αισιοδοξία και ελπίδα για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον εφόσον ο Απόστολος Τζιτζικώστας θα είναι ο ξεκάθαρος νικητής των επερχόμενων εκλογών. Στο Δήμο Θεσσαλονίκης τα πράγματα δεν δείχνουν τόσο ξεκάθαρα. Πιστεύω όμως ότι ο Κωνσταντίνος Ζέρβας πέρα από τον ικανοποιητικό απολογισμό πεπραγμένων του έχει και ένα πιο ολοκληρωμένο σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη τα επόμενα χρόνια και ένα πιο ‘δυνατό’ και ποιοτικό ψηφοδέλτιο για να ολοκληρώσει αυτό το σχέδιο και ότι αυτός θα είναι για δεύτερη συνεχόμενη φορά ο νικητής των εκλογών. Στους υπόλοιπους Δήμους του νομού στην πλειοψηφία τους θα έχουμε πολύ ενδιαφέρουσες ‘μάχες’ από τις οποίες  σημασία δεν έχει η κομματική προέλευση των υποψήφιων Δημάρχων αλλά τα προγράμματα τους και ποιος από αυτούς μπορεί να είναι ο καλύτερος Δήμαρχος. Σε κάθε περίπτωση, όμως νομίζω ότι η πλειοψηφία των νέων Δημάρχων θα προέρχεται από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας, επαναλαμβάνω όμως ότι σημασία έχει να είναι οι καλύτεροι ως Δήμαρχοι και όχι σε ποιο κόμμα ανήκαν ή ανήκουν ακόμη.

Πιστεύετε ότι η Νέα Δημοκρατία στηρίζει τη Θεσσαλονίκη;

Ξεκάθαρα ναι, αυτό όμως από μόνο του δεν σημαίνει πολλά, γιατί οι συμπολίτες μας δικαιολογημένα και θέλουν και προσδοκούν θετικά αποτελέσματα και όχι μόνο ενδιαφέρον. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή έδειξε προσωπικό ενδιαφέρον για τη Θεσσαλονίκη, την επισκέπτεται συχνά για να έχει ο ίδιος μια καθαρή εικόνα για το πως πάνε τα πράγματα και διατηρεί ψηλά στην ατζέντα προτεραιοτήτων του ότι έχει να κάνει με τη Θεσσαλονίκη. Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς αυτό θα φανεί τόσο στην καθημερινότητα όσο και στην οικονομία της περιοχής μας ευρύτερα, γιατί αν η Θεσσαλονίκη βρει ρυθμό και προχωρήσει μπροστά θα συμπαρασύρει μαζί της και τις υπόλοιπες περιοχές της Μακεδονίας μας.

Τι θεωρείτε ότι θα έπρεπε να έχει γίνει στην πόλη και δεν έγινε;

Αυτό είναι μια μεγάλη συζήτηση, την οποία δεν προσπαθώ να αποφύγω αλλά συνειδητά δεν συμμετέχω σε αυτήν. Και δεν συμμετέχω γιατί δεν πιστεύω ότι μπορεί να οδηγήσει κάπου και έχει περισσότερη ουσία και νόημα να ασχοληθούμε με το αύριο. Το παρελθόν και η ιστορία μας είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στη λήψη αποφάσεων και στη χάραξη στρατηγικών και σχεδίων για το αύριο και πιστεύω ότι ο κύκλος της μεταπολίτευσής  και η ανάλυση του έχει κλείσει και όλοι μας έχουμε καταλήξει σε συμπεράσματα και δεν πρόκειται να αλλάξουμε εύκολα γνώμη. Η Θεσσαλονίκη τις προηγούμενες δεκαετίες αδικήθηκε , αλλά αδίκησε και η ίδια τον εαυτό της , σήμερα όμως όλα είναι στο χέρι μας  και βλέπω τη δίψα για πρόοδο στα λόγια, στις πράξεις και στα μάτια των συμπολιτών μου. Η Θεσσαλονίκη εξοστράκισε την κουλτούρα και τη νοοτροπία της φραπεδούπολης και προχωράει μπροστά με ανάπτυξη του τουρισμού, με προσέλκυση νέων επενδύσεων και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα με μια επαγγελματική και επιχειρηματική λογική. Δεν επαναλαμβάνουμε λοιπόν τα ίδια λάθη, σταματάμε να κοιτάμε πίσω και προχωράμε ενωμένοι μπροστά παραμερίζοντας ανούσιες διαφορές και αυτό νομίζω πρεσβεύει και η αυτοδιοικητική πρόταση του Απόστολου Τζιτζικώστα.