Κορωνοϊός: Τεστ ή μπες ( …και μείνε σπίτι σου)

Του Δημήτρη Τσάμη, Ιατρού-Μικροβιολόγου

Ο κόσμος ολόκληρος και η πατρίδα μας, βρίσκεται πολιορκημένη από ένα καινούργιο εχθρό – ιό. Φάρμακο και εμβόλιο δεν βρέθηκαν ακόμη. Η ζωή μας αλλάζει καθώς η πολιτεία σχεδιάζει, αποφασίζει και επιβάλλει μέτρα στη μοναδική κατεύθυνση που θα μπορούσε. Απομόνωση, αυτοπροστασία, ευθύνη, φροντίδα για τον εαυτό μας αλλά και όλους τους άλλους. Νέους και λιγότερο νέους.

Ο ιός(SARS CoV2) επιβιώνει και επεκτείνεται μόνον μέσα από το ζωντανό σώμα του επόμενου θύματος του. Αυτό είναι που πρέπει και μπορούμε να του στερήσουμε. Το επόμενο θύμα. Εκεί θα βάλουμε το stop. Μπορεί να είμαστε εμείς οι ίδιοι ή κάποιος άλλος το επόμενο θύμα στο οποίο επιπόλαια και ασυναίσθητα θα του μεταφέρουμε τα τόσο επικίνδυνα ιικά σωματίδια.

Να μείνουμε σε απόσταση αλλά κυρίως στο σπίτι μας με υπομονή και αισιοδοξία.

Αρκετοί ανησυχούν και θέλουν να μάθουν, εδώ και τώρα, μη τυχόν είχαν την ατυχία να συναντηθούν με τον ιό. Αναζητούν το ΤΕΣΤ. Περιζήτητο σίγουρα είναι αλλά είναι χρήσιμο πλέον;

Ας υποθέσουμε  ότι αύριο το πρωί δημιουργούνται  20-30 σημεία στη Θεσσαλονίκη όπου μπορούν οι προσερχόμενοι να εξετασθούν. Να κάνουν το ΤΕΣΤ. Ελεύθερα και δωρεάν όποιος θέλει.

Φαντασθείτε τις σκηνές χάους καθώς θετικοί κι αρνητικοί, μολυσμένοι και μη, περίεργοι και συμπτωματικοί θα επιδιώκουν να ελεγχθούν. Σε μια στιγμή θα ανατρέπονταν όλη η φιλοσοφία και η στρατηγική των μέτρων. Ένα λάθος με τραγικές συνέπειες.

Επιπλέον γνωρίζουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις το τεστ θετικοποιείται, ανιχνεύεται δηλαδή ο ιός, μετά από μερικές μέρες από την επαφή μας με αυτόν. Αυτό σημαίνει ότι ένα αρνητικό τεστ σήμερα δεν επιτρέπεται να μας εφησυχάσει και να χαλαρώσουμε την προσοχή και τη σχολαστικότητα μας.

Ώστε λοιπόν δεν είναι χρήσιμο το ΤΕΣΤ; Είναι ασφαλώς. Τόσο στην αρχική φάση της επιδημίας για να εντοπίζονται και να απομονώνονται οι φορείς. Τώρα πια αυτή η περίοδος έχει παρέλθει στην Ελλάδα.

Όσο και ακολούθως για εκείνους που παρουσιάζουν σοβαρά ή και επιδεινούμενα συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης  για να αντιμετωπιστούν και να νοσηλευθούν αναλόγως και σε ορισμένες  περιπτώσεις επιλεγμένες με επιδημιολογικά κριτήρια.

Και οι υπόλοιποι στο έλεος του θεού; Το αντίθετο. Στο σπίτι. Ελαχιστότατες μετακινήσεις, περιποίηση και φροντίδα ήπιων περιστατικών σε τηλεφωνική συνεννόηση με τον ιατρό. Κάθε μετακίνηση, κάθε συνάντηση αυξάνει τις πιθανότητες μόλυνσης. Αυτό επιζητά ο ιός. Να εκμεταλλευθεί την απροσεξία μας ή την αδιαφορία μας και να επιτεθεί εισβάλλοντας στο επόμενο θύμα του.

Στο (καλοπλυμένο) χέρι μας είναι να μην το επιτρέψουμε.

Γι αυτό μπες και μείνε σπίτι σου.

 

No Comments Yet

Comments are closed