Τέσσερα πράγματα που μπορείς να πεις αντί να απολογείσαι συνεχώς

από Team MyPortal.gr
sms

Από τότε που βρέθηκε η συγγνώμη χάθηκε το φιλότιμο και δεν περίμενες να το μάθεις από εμάς. Υπάρχουν όμως μερικοί άνθρωποι που τη λέξη «συγγνώμη» την έχουν «για ψωμοτύρι» ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν χρειάζεται, ή θεωρούν πως λέγοντας την αυτός που έχουν απέναντι τους πρέπει να τους καταλάβει.

>>> Τι θα συμβεί αν σταματήσεις να ζητάς συγγνώμη στους γύρω σου

Τόσο οι γυναίκες αλλά και οι άντρες λένε «συγγνώμη» πολλές φορές για ασήμαντους λόγους. Δες παρακάτω τέσσερις απ’ αυτούς και τι μπορείς να πεις εναλλακτικά για να μην αρχίσεις πάλι τις απολογίες.

Για να γεμίζεις τον χρόνο

Όπως ακριβώς κάτι «εεε», «ααα» κτλ που λέει κάποιος γιατί «έχει κολλήσει» και προσπαθεί να γεμίσει χρόνο έτσι λειτουργεί και η λέξη «συγγνώμη». Μόνο που σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις χάνει εντελώς το νόημά της.

Αντί, λοιπόν, να πεις: «Πρέπει… συγγνώμη… πρώτα να πάρουμε την απαραίτητη άδεια λειτουργίας», δοκίμασε να πεις: «Πρέπει… (παύση), πρώτα, να πάρουμε την απαραίτητη άδεια».

Για να διακόψεις

Κάποιοι πιστεύουν ότι ο σωστός τρόπος για να διακόψουν μια συζήτηση, ειδικά στη δουλειά, είναι να απολογηθούν. Βρίσκουν πιο ευγενικό να πουν μια «συγγνώμη», κάτι που όμως μειώνει το status τους, κυρίως όταν δεν κάνουν το ίδιο και οι υπόλοιποι.

Αντί για το: «Συγγνώμη που διακόπτω», πες « Επιτρέψτε μου να πω/ρωτήσω …» ή κάτι του στυλ «εξαιρετικές οι παρατηρήσεις σας, αλλά θα ήθελα προσθέσω…». Επίσης αντί να πεις «συγγνώμη, μήπως έχεις ένα λεπτό;» προτίμησε το «με συγχωρείς».

Για να διατηρήσεις την ηρεμία

Ενίοτε οι άνθρωποι λένε «συγγνώμη» απλά για να διατηρήσουν την κοινωνική αρμονία ή για να ξεκινήσουν εκ νέου μια συζήτηση όπου υπήρξε ένταση. Μπορεί, όμως, και να φανεί ως ένδειξη αδυναμίας σε τέτοιες περιπτώσεις.

>>> Με αυτό το κόλπο θα κερδίζεις σε κάθε διαφωνία

Αντί να πεις: «Συγγνώμη, αλλά δεν καταλαβαίνω αυτή την αλλαγή στρατηγικής», δοκίμασε κάτι όπως το: «Εκτιμώ τη δουλειά σου πάνω σε αυτό, αλλά δεν καταλαβαίνω τον λόγο πίσω απ’ αυτή την αλλαγή κατεύθυνσης». Επίσης, αντί να πεις: «Συγγνώμη αν αυτό είναι προσβλητικό», πες: «Αυτό που πρόκειται να πω ίσως είναι αμφιλεγόμενο».

Να πεις και να εννοείς πραγματικά ότι λυπάσαι

Υπάρχουν πολλές φορές που δεν είναι σωστό να απολογείσαι στη δουλειά. Το κλειδί είναι να μην λες μονάχα «συγγνώμη» αλλά να εκφράζεις και τον λόγο. Ειδικά εάν λες συχνά – πυκνά ότι λυπάσαι για κάτι, πρέπει οπωσδήποτε να έχεις και μια καλή, ειλικρινή δικαιολογία.