Τεράστιο άλμα των τιμών χονδρικής στη βιομηχανία τον Αύγουστο

από Team MyPortal.gr
sms

Στην κατακόρυφα ανοδική πορεία τους συνέχισαν οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Αύγουστο, κυρίως λόγω της εκτίναξης του κόστους της ενέργειας.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς – με έτος βάσης 2015=100,0)  παρουσίασε αύξηση 39,5% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2021, έναντι της αύξησης 13,1% που είχε σημειωθεί την ίδια περίοδο πέρυσι.

Σε επίπεδο μήνα Γενικός Δείκτης αυξήθηκε κατά 2,7%, μετά την οριακή μείωση κατά 0,1% που είχε εμφανίσει τον Ιούλιο.

Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2021 – Αυγούστου 2022, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2020 – Αυγούστου 2021, παρουσίασε αύξηση 35% έναντι αύξησης 2,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Το μερίδιο του λέοντος στην εκτίναξη των τιμών στην εξωτερική αγορά (κατά 44,1%) είχε η Παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου με κόστος αυξημένο 87,2%. Ακολούθως, η παραγωγή βασικών μετάλλων μετρήθηκε στο +29,9%, η χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων στο +28,1%, η κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες στο +25,6% και η παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων στο +23,9%.

Στην αύξηση του δείκτη τιμών κατά 38% στην εγχώρια αγορά συνέβαλε η παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου με άνοδο 78,5% και η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού με 69,5%.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε μηνιαία βάση, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού ήταν αυξημένη τον Αύγουστο κατά 17,2%, υπερκαλύπτοντας κατά πολύ την υποχώρηση του κόστους στην παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου που μειώθηκε κατά 6,3%.