Τελικά, την ανάπτυξη την θέλουμε όλοι;

από Team MyPortal.gr
sms

Του Χρήστου Τσαλικίδη

Αφορμή για να γράψω αυτές τις γραμμές αποτέλεσαν οι εργασίες του 6ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Θεσσαλονίκης που διοργάνωσε το ΕΛΙΝΕΚΑ και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εκπροσώπων όλων των κομμάτων.

Πρώτα από όλα νομίζω συμφωνούμε όλοι πως η ανάπτυξη δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, ούτε βολικό προεκλογικό σύνθημα. Παράγει χειροπιαστά αποτελέσματα και κατ’ επέκταση είναι μετρήσιμη. Σε επενδύσεις, σε νέες θέσεις εργασίας, σε κέρδος, σε χρήματα που παράγει και αυτά μεταφράζονται σε όφελος για την εθνική και τοπική οικονομία. Οπότε και η συζήτηση που γίνεται γύρω από αυτήν δεν μπορεί να είναι γενικόλογη. Αντίθετα πρέπει να απαντά σε καίρια ερωτήματα που αφορούν το μέλλον της πόλης και της πατρίδας μας. Για παράδειγμα «τι είδους ανάπτυξη θέλουμε;» Ή «πως θα την πετύχουμε;»

Αν και κατά την ταπεινή μου άποψη το σημαντικότερο ερώτημα είναι «θέλουμε όλοι την ανάπτυξη»;  Αυτή η απορία μου ήρθε στο μυαλό όταν άκουσα τον Δήμαρχο Θερμαϊκού, Γιώργο Τσαμασλή, να λέει με παράπονο από το βήμα του ομιλητή πως το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς «Thess Intec» έχει παγώσει επειδή κάποιοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τω αποδημητικών πουλιών. Με συγχωρείτε, αλλά αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα όταν μιλούμε για ένα έργο το οποίο στην ολότητά του θα δημιουργήσει 7.000 νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Για πολλοστή φορά βάζουμε τα χέρια μας και βγάζουμε τα… μάτια μας. Για πολλοστή φορά βάζουμε  τρικλοποδιά στον εαυτό μας.  Για πολλοστή φορά διχαζόμαστε για ένα ζήτημα που θα έπρεπε να το είχαμε κάνει «σημαία ευκαιρίας» για το σύνολο της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Έτσι δεν πάμε μπροστά. Εκτός και αν ορισμένοι έχουν πάρει εργολαβία να βάλουν «φρένο» με κάθε τρόπο στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Θεσσαλονίκης. Το έκαναν με το Μετρό, το επιχειρούν τώρα με το Thess Intec, κάτι μου λέει ότι θα το επιχειρήσουν και για το Fly Over.

Τελικά δεν μας φταίει κανείς άλλος πέρα από τον κακό μας εαυτό και τον κακό μας τον καιρό.

Μακάρι σύντομα να αλλάξουμε μυαλά και λογικές, γιατί το τρένο των ευκαιριών δεν θα κάνει πάντα στάση στην πόλη μας.