Τάκης Θεοδωρικάκος: “Με το σχέδιο Ακρίτας θωρακίζουμε τον Έβρο”

από Team MyPortal.gr
sms

“Με το σχέδιο «Ακρίτας» εκπέμπουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα εθνικής αποφασιστικότητας”, τονίζει στην συνέντευξή του στην εφημερίδα “Πολιτική”, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.  Ο Τάκης Θεοδωρικάκος παρουσιάζει τα μέτρα για την θωράκιση των συνόρων μας στον Έβρο, το σχεδιασμό για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία και τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας.

 

Η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της, με συνεχείς προκλητικές δηλώσεις, αλλά και με πράξεις. Ειδικότερα στον Έβρο η πίεση των μεταναστευτικών ροών είναι συνεχής… 

Η ασφάλειά μας ξεκινά από τα σύνορά μας, που είναι ταυτόχρονα και σύνορα της Ευρώπης. Ο Έβρος σήμερα αναδεικνύεται στο σύνορο εκείνο που διαχωρίζει την πιστή εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου από την ασύμμετρη προκλητικότητα. Από τη μια πλευρά, διακρίνεται η εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου για την υπηρέτηση κρυφών και αλλότριων επιδιώξεων και, από την άλλη, ο σεβασμός και η αξία της ζωής.

Αυτοί ήταν και οι λόγοι  που κατέστησαν επιτακτική την εκπόνηση και εφαρμογή του σχεδίου “Ακρίτας”.  Ένα σχέδιο θωράκισης των συνόρων μας, ένα σχέδιο σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και σεβασμού της ανθρώπινης ζωής. Το Σχέδιο “Ακρίτας” περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την επέκταση του φράχτη στο σύνολο του ποταμού Έβρου, την ενδυνάμωση του προσωπικού μας με 250 νέες προσλήψεις συνοριοφυλάκων και την ενίσχυση και αναβάθμιση των ηλεκτρονικών μέσων επιτήρησης.

Με το σχέδιο «Ακρίτας» εκπέμπουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα εθνικής αποφασιστικότητας: Απέναντι σε όσους σήμερα, επενδύοντας στον ανθρώπινο πόνο, επιχειρούν να προωθήσουν κρυφές και αλλότριες επιδιώξεις. Και απέναντι σε όσους, εργαλειοποιώντας το μεταναστευτικό, επιχειρούν να εκβιάσουν την ίδια την Ευρώπη.  Όλοι οι Έλληνες παραμένουμε ενωμένοι και προσηλωμένοι στον σεβασμό των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, των διεθνών μας υποχρεώσεων, αλλά και της ίδιας της ανθρώπινης ζωής.

 

Ποιος είναι ο ρόλος των ΟΠΠΙ στα πανεπιστήμια;

Η ασφάλεια των φοιτητών, των καθηγητών και των εργαζομένων μέσα στα Πανεπιστήμια δεν αποτελεί μόνο απόλυτη προτεραιότητα για εμάς. Αλλά, αποτελεί και κυρίαρχη προγραμματική δέσμευση της συμφωνίας αλήθειας που συνυπογράψαμε πριν τρία χρόνια με τον ελληνικό λαό και βάση αυτής μας έδωσε εντολή διακυβέρνησης. Γι αυτό και, όπως έχετε διαπιστώσει, όταν υπάρχουν σοβαρές παραβιάσεις του Νόμου η ΕΛΑΣ , πλέον, παρεμβαίνει με τρόπο αποτελεσματικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι εδώ στη Θεσσαλονίκη, στο Αριστοτέλειο, όπου μπήκε τέλος σε μία κατάληψη 34 ετών για να δημιουργηθεί βιβλιοθήκη. Και οι δυνάμεις της Αστυνομίας θα μείνουν μέχρι να λειτουργήσει με ασφάλεια. Οι ΟΠΠΙ είναι ένας νέος θεσμός, τον οποίο νομοθέτησε η Κυβέρνησή μας.

Πραγματοποιήθηκε η πρόσληψη και η εκπαίδευσή των στελεχών τους και ήδη συμβάλλουν στην εφαρμογή των Σχεδίων Ασφαλείας των Πανεπιστημίων, πάντα σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές, από τις οποίες αναμένουμε και την υπόλοιπη εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει ο νόμος(κάμερες, τουρνικέ κλπ).  Υπενθυμίζω ότι η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στους χώρους των Πανεπιστημίων, όπως το Α.Π.Θ,  πραγματοποιείται πάντοτε σε συνεννόηση με τους Πρυτάνεις. Δεν είναι επιδίωξή μας η παρέμβαση της Αστυνομίας σε ζητήματα που δεν την αφορούν. Προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια της ακαδημαϊκής κοινότητας και των εγκαταστάσεων που αποτελούν κτήμα όλου του ελληνικού λαού.

Δεν επιθυμούμε επουδενί ιδρύματα «αστυνομοκρατούμενα». Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι θα ανεχόμαστε και χώρους Ασυδοσίας.

 

Κύριε Υπουργέ, βλέπουμε να έχουν αυξηθεί τα περιστατικά βίας σε βάρος γυναικών, αλλά και μεταξύ νέων…

Είχαμε πει ότι δεν θα υπάρχουν άβατα. Και, όπως βλέπετε, δεν υπάρχουν πλέον. Η δέσμευση αυτή εκπληρώνεται στην πράξη, καθημερινά. Με την οργανωμένη και αποτελεσματική δουλειά που έχει γίνει από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία σε ολόκληρη τη χώρα.   Μόνο τον τελευταίο χρόνο, μόνο εδώ στην πόλη της Θεσσαλονίκης,  έχουν “απελευθερωθεί” 3  χώροι καταλήψεων και έχουν αποδοθεί στο κοινό.

Ο Νόμος για τις πορείες, θέμα που αφορά κυρίως την Αθήνα, εφαρμόζεται και οι δρόμοι δεν κλείνουν αναίτια, όταν δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός διαδηλωτών. Γιατί προϋπόθεση σε μια Δημοκρατία, είναι η ελευθερία του ενός να μην περιορίζει τις ελευθερίες του άλλου. Επιπρόσθετα, παρά την έκρηξη της βίας μετά την πανδημία, η μικρή και μεσαία εγκληματικότητα -που αφορά κατά βάση τα νοικοκυριά- έχει μειωθεί κατά 25%.

Προφανώς υπάρχουν και εξάρσεις σε ειδικότερους τομείς παραβατικότητας, όπως στην ενδοοικογενειακή βία. Και στέκομαι ιδιαίτερα στο πεδίο αυτό γιατί γνωρίζω πως ήδη γίνεται οργανωμένη δουλειά από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την ΕΛΑΣ -έχουν ήδη δημιουργηθεί εξειδικευμένα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας- τις κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Δρούμε με σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Δεν αναλωνόμαστε σε «επικοινωνιακές μακέτες», όπως είχαν κάνει άλλοι με το Μετρό, για παράδειγμα. Αλλά, αντίθετα, υλοποιούμε με μεθοδικότητα το σχέδιο που έχουμε εκπονήσει για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας, προωθώντας την μεταρρύθμιση της λειτουργίας της την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της, τον εκσυγχρονισμό των μέσων της, την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των στελεχών της.

Προκειμένου να απελευθερώνουμε διαρκώς επιπλέον προσωπικό από τα γραφεία και να το εντάσσουμε στο υπηρεσιακό καθήκον της ασφάλειας, να αναβαθμίζουμε τις γνώσεις του, να το ενισχύουμε κατά την καθημερινή άσκηση τον καθηκόντων του. Επειδή για εμάς εκεί  απευθύνεται η ύψιστη αποστολή του αστυνομικού. Δίπλα στον πολίτη και όχι ανάμεσα στις σφραγίδες και τα έγγραφα. Επειδή, για εμάς, ασφάλεια ίσον Δημοκρατία.

Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με δυσάρεστες ειδήσεις από την άσφαλτο…

Η οδική ασφάλεια είναι κρίσιμη προτεραιότητα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στην αστυνόμευση της υπερβολικής ταχύτητας, την παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, τη χρήση κινητού, την οδήγηση σε κατάσταση μέθης και τη χρήση μηχανής χωρίς κράνος. Κάθε Δευτέρα η ΕΛ.ΑΣ. δίνει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των ελέγχων. Γιατί θέλουμε να προλάβουμε τα ατυχήματα, θέλουμε να σώσουμε ζωές. Προσήλωση στην εφαρμογή του ΚΟΚ, μέσω εκτεταμένων ελέγχων, σημαίνει για εμάς προστασία ανθρώπινης ζωής.

Που στοχεύει, τι αναδεικνύει η παρουσία της ΕΛΑΣ στη φετινή ΔΕΘ;

Πάντα οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ στοχεύουν να διασφαλίσουν την κοινωνική και οικονομική ομαλότητα και δραστηριότητα. Είναι μία αποστολή για την οποία δουλεύουν νύχτα και μέρα χιλιάδες αστυνομικοί σε κάθε γωνιά της χώρας. Αυτό οφείλουν να το λάβουν υπόψη και όσοι διαμαρτύρονται. Τα στελέχη της ΕΛΑΣ διασφαλίζουν, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα να το κάνουν. Αλλά, όλα πρέπει να γίνεται μέσα στο πλαίσιο που ορίζει ο Νόμος. Από εκεί και πέρα, στην πρόσφατη καλοκαιρινή περίοδο, η ΕΛΑΣ έδωσε το “παρών” σε αεροδρόμια, λιμάνια, συνοριακούς σταθμούς και τουριστικούς προορισμούς, συμβάλλοντας καθοριστικά στην προσπάθεια ανάπτυξης της χώρας μας. Η ασφάλεια, άλλωστε, είναι ένα από τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Γι αυτό βρισκόμαστε σήμερα στη ΔΕΘ. Για να προβάλλουμε το νέο σύγχρονο, αποτελεσματικό και ανθρώπινο πρόσωπο της Αστυνομίας. Και, κυρίως, να αναδείξουμε τη σύνθετη, καθημερινή και πολύτιμη αποστολή της.

(Δημοσιεύεται στην εφημερίδα “Πολιτική”)