Τα «ψηφολάγνα» υποκάμισα

από Team MyPortal.gr
sms

Toυ Δημήτρη Αθανασόπουλου, Δημοσιογράφου

 

Αυτονόητο είναι ότι στην πολιτική έχουν ιδιαίτερη σημασία ακόμα και οι λεπτομέρειες – για να πούμε πώς ίσως είναι οι σημαντικότερες. Ειδικά στη δημόσια εικόνα του πολιτικού όπου όλες και όλοι σε προσέχουν. Τώρα μάλιστα που οι περιοδείες θα βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη, η παρουσία των πολιτικών αρχηγών και κατ’ επέκταση υπουργών, υποψηφίων πολιτικών αρχηγών και κομματικών στελεχών, περνά από μικροσκόπια.

Μια ματιά στις δημόσιες εμφανίσεις των πολιτικών αρχηγών του τελευταίου διμήνου μας δίνει μια ιδέα από το τι θα επακολουθήσει. Η πρωτοφανής καλοκαιρία ευνόησε γενικώς στην πανσπερμία ρούχων, μακριά από τα βαριά χειμωνιάτικα παλτά και μπουφάν, που προοιωνίζει τι θα δούμε την προεκλογική άνοιξη .

Εν αρχή ην ο πρωθυπουργός, που φροντίζει να παρουσιάζει ποικιλία ενδυμασιών. Είδαμε λοιπόν τον Κυριακό Μητσοτάκη να περιοδεύει φορώντας κυρίως ένα πουκάμισο, υποπτεύομαι ως δείγμα μιας υπόμνησης: «δεν μασάμε, δεν κρυώνουμε». Ωστόσο, η καρνταρόμπα του περιείχε και το αγαπημένο ρούχο του Ανδρέα Παπανδρέου και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ των 80ς. Το μαύρο ζιβάγκο που φορούσε ο πρωθυπουργός στην περιοδεία της Τρίπολης προκάλεσε μάλιστα και σχόλιο του ΠΑΣΟΚ, που «τσίμπησε» από την… πρόκληση. Στη Βόρεια Ήπειρο η επίσκεψη περιείχε πουλόβερ με πουκάμισο χωρίς πανωφόρι. Δηλαδή δεν.. κουκουλωνόμαστε, είμαστε παντός καιρού και κλείνουμε μάτι στο Κέντρο.

Ο Αλέξης Τσίπρας, με την παθολογική αγάπη στο πουκάμισο, επέδειξε κι αυτός την αντοχή του στις καιρικές συνθήκες. Το πουκάμισο το είδαμε σε όλες τις βερσιόν: με σακάκι (σπανίως), μέσα από πουλοβεράκι και μέσα από μπουφανάκι. Κι αυτός απέφυγε όσο μπορούσε τα πανωφόρια, καθώς στην περιοδεία μπαίνουμε και σε καφετερίες-καφενεία ή γραφεία, όπου πρέπει οι ψηφοφόροι να νοιώθουν εμφανισιακά οικειότητα. Κοινό χαρακτηριστικό του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και του Προέδρου της Κυβέρνησης είναι ότι σχεδόν πάντα φορούν το «σκέτο» πουκάμισο με σηκωμένα μανίκια, τουτέστιν είμαστε έτοιμοι να πιάσουμε πηλοφόρι – μυστρί.

Εντυπωσιακό ενδυματολογικό πλουραλισμό δείχνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που αν και αποφεύγει το σκέτο πουκάμισο (πάντα με σηκωμένα μανίκια παρακαλώ) αφού το πλαισιώνει με μπουφάν ή σακάκι, εντούτοις έβαλε στο «ρεπερτόριο» και γραβάτα όπως στην αγορά του Ρεθύμνου. Κι επειδή δεν ξεχνάμε τις… ρίζες του κινήματος, στη Βαρβάκειο λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος ο Νίκος Ανδρουλάκλης περιόδευσε με ζιβάγκο, όχι θα αφήσουμε τον Κυριάκο να αλωνίζει…

Συνεπής στις εμφανίσεις του ο Δημήτρης  Κουτσούμπας, επιλέγει επισημότητα και απλότητα. Σακάκι με πουκάμισο, ιδανικό για μια περιοδεία εντός χώρων και έξω στον δρόμο, ποντάροντας περισσότερο στη σοβαρότητα, παρά στην παιχνιδιάρικη προσέγγιση του κοινού.

Σακάκι και πουκάμισο προτιμά κυρίως και ο Κυριάκος Βελόπουλος προσθέτοντας σπανίως και τη γραβάτα όταν το απαιτεί το πρόγραμμα. Περιττό να πούμε ότι το σακάκι – πουκάμισο είναι ευέλικτο καθώς με την αφαίρεση του σακακιού, ο πολιτικός ανήρ δείχνει πιο… μάχιμος.

Πάντως πιο μάχιμος απ’ όλους ήταν ο Γιάν(ν)ης -δεν πάει το χέρι να το γράψω με ένα νι- Βαρουφάκης που εμφανίστηκε στην Κοζάνη με στρατιωτικού στυλ τζάκετ και φουλάρι. Επιδεικνύει μεγάλο πλουραλισμό, με πουκάμισα, πουλοβεράκια, ενίοτε και σακάκια, αποφεύγοντας όμως σχεδόν πάντα την γραβάτα.

Συμπερασματικά, το πρώτο μήνυμα είναι ότι μοστράρουμε νεότητα πολιτικού, λαϊκό προφίλ, σοβαροφάνεια και ποικιλομορφία. Το βασικό ερώτημα, αν και σε ποιο βαθμό το haute couture των πολιτικών επηρεάζεται από συζύγους, μάλλον δύσκολα απαντιέται. Η αλήθεια είναι ότι η εμφάνιση περνά περισσότερο στο υποσυνείδητο και δεν γίνεται τόσο πολύ αντικείμενο σχολιασμού, αν και οι image makers περί άλλων τυρβάζουν (και ίσως επιβάλλουν) .

Φυσικά, δεν ξεχνάμε ότι τον πολιτικό τον προσέχουμε στο στόμα και όχι στα ρούχα, πόσο μάλλον όταν το ελληνικό καλοκαίρι δεν θα διαρκέσει για πάντα και θα έρθουν ομπρέλες και μπουφάν, που θα κρύβουν δημοσίως τις ενδυματολογικές επιλογές. Έτσι κι αλλιώς, όπως τα ράσα δεν κάνουν τον παπά έτσι και το πουκάμισα δεν είναι πάντα επιτυχημένο «ψηφολάγνο» χαρακτήρα.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 14-1-2023)