Τα πρότυπα των πορνοsites και της τραπ – Με αφορμή την υπόθεση της Γεωργίας

από Πλάκας Βαγγέλης
sms

Έχει σημασία με αφορμή την υπόθεση της 24χρονης Γεωργίας από τη Θεσσαλονίκη που κυριαρχεί στην επικαιρότητα να δούμε πως έχει μεγαλώσει η γενιά των σημερινών 20+ και πως αυτές που ακολουθούν.

Θα εστιάσω σε δύο θέματα και τις επιρροές τους:

1ον. Η σεξουαλική τους  διαπαιδαγώγηση γίνεται εν πολλοίς μέσα από site πορνογραφικού περιερχομένου που υπάρχουν κατά χιλιάδες και σε ελεύθερη χρήση.  Σε πολλά από τα βίντεο που ανεβαίνουν ο άνδρας εμφανίζεται κυρίαρχος επί της γυναίκας να μπορεί να απαιτεί να έχει όποια θέλει, να την πιέζει για σεξ, να την εκμεταλλεύεται με διάφορους τρόπους, να ασκεί βία πάνω της.

2ον. Τη δημοφιλή μουσική «τραπ».  Οι στίχοι πολλών τραγουδιών είναι τρομακτική.  Η γυναίκα εμφανίζεται ως αντικείμενο ευτελούς αξίας,  ως κάτι κατώτερο, ως «βίζιτα», δέχεται ύβρεις και εξευτελισμούς.  Ο άντρας αντίθετα μπορεί αυτονόητα να έχει όποια και όσες γυναίκες θέλει και έτσι κερδίζει κοινωνικούς πόντους καταξίωσης σε ένα πλαίσιο προβολής, χρημάτων, ακριβών αυτοκινήτων κλπ.

Η απήχηση και των δύο είναι πολύ μεγάλη και αυτό είναι που προβληματίζει.  Οι νέοι, ειδικά αν δεν έχουν τα κατάλληλα πρότυπα, τις εικόνες και μηνύματα από την οικογένεια, για τις σχέσεις των δύο φύλων, διαμορφώνουν μια στρεβλή εικόνα και αντίληψη για την γυναίκα και εντέλει πιθανόν και συμπεριφορά.  Κάτι που είναι πιθανόν να επιτείνουν η προβολή και η οικονομική άνεση, η όποια μορφής «εξουσία».

Δεν είμαι συντηρητικός, ούτε υπερμαχος των απαγορεύσεων.  Όμως οι νέοι, ειδικά οι έφηβοι που βρίσκονται σε ευαίσθητες ηλικίας διαμορφώνοντας συμπεριφορές απέναντι στο αντίθετο φύλο πρέπει να γνωρίζουν τι είναι αυτά που βλέπουν και ακούν.  Αυτά είναι θέματα που πρέπει με παιδεία στα σχολεία και συζήτηση στις οικογένειες να αντιμετωπιστούν.