Τα καλά νέα για την καραντίνα και ο ρόλος των rapid tests

Αμέσως μετά το Πάσχα, δηλαδή σε περίπου δύο εβδομάδες, αναμένουν στο Υπουργείο Υγείας την σταθεροποίηση της εξέλιξης της πανδημίας στην Ελλάδα και την σταδιακή μείωση του ρυθμού εξάπλωσης του κορωνοϊού. Προϋπόθεση βεβαίως είναι να συνεχιστεί η πιστή τήρηση των προληπτικών μέτρων που έχουν ως τώρα θετικά αποτελέσματα “συγκρατώντας” τα κρούσματα.

Χαρακτηριστικό ήταν και το αισιόδοξο μήνυμα που έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών λέγοντας πως «μένοντας σπίτι τον Απρίλιο, είναι στο χέρι μας τον Μάϊο να χαρούμε τα πρώτα αποτελέσματα της υπεύθυνης στάσης μας.

Υπό την προϋπόθεση λοιπόν πως συνεχίζεται η θετική πορεία ήδη καταρτίζεται το σχέδιο στο Υπουργείο Υγείας για την σταδιακή άρση των προληπτικών περιοριστικών μέτρων που ενδεχομένως να ξεκινήσει η εφαρμογή τους ακόμη και με την ολοκλήρωση της 7ης εβδομάδας καραντίνας, δηλαδή μετά την 4η Μαΐου, ή της 8ης εβδομάδας, δηλαδή την 11η Μαΐου.

Από τα πρώτα μέτρα θα είναι η άρση στους περιορισμούς κυκλοφορίας των πολιτών όχι όμως όλων. Βασικό εργαλείο που θα δίνει την “πράσινα κάρτα” θα είναι τα νέα rapid test που αναμένεται να προμηθευτεί η χώρα. Αυτά, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, θα γίνουν μαζικά στον πληθυσμό και όσοι βρεθούν υγιείς ή έχουν αναπτύξει αντισώματα θα μπορούν να επιστρέψουν σε κανονικούς ρυθμούς.

Ενδεικτική ήταν και η σημερινή παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μαζί με τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς Ηλία Μόσιαλοπου πρότειναν την κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια εμβολίων και διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό.

Το πρώτο διάστημα θα παραμείνουν σε ισχύ περιορισμοί για ορισμένες κατηγορίες του πληθυσμού και περιοχές. Τελευταία πάντως θα αρθούν τα μέτρα που αφορούν την λειτουργία καταστημάτων εστίασης, καφέ και μπαρ καθώς και τα μαζικά, ψυχαγωγική ή αθλητικά, θεάματα.

No Comments Yet

Comments are closed