Δέκα «πρέπει» εμπεριέχει η απόφαση της 3ης συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ της Α’ Θεσσαλονίκης, που ολοκληρώθηκε χτες το απόγευμα, ενώ από το πρωί διεξάγεται στα γραφεία του κόμματος η ψηφοφορία για τη νέα Νομαρχιακή Επιτροπή (φώτο επάνω), η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 8 το βράδυ.
Στην πρώτη συνεδρίαση του νέου οργάνου, το οποίο ύστερα από σχετική απόφαση της συνδιάσκεψης από 45μελές θα είναι πλέον 35μελές, αναμένεται να εκλεγεί και ο νέος συντονιστής του κόμματος, ο οποίος μετά την αποχώρηση του Μήτσου Δημητριάδη αναμένεται να είναι ο Χρήστος Δουίτσης (φώτο κάτω).
Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της συνδιάσκεψης ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη πρέπει να ανοιχτεί στην κοινωνία και να αντιστοιχηθεί με την κοινωνική επιρροή που έχει, να επιδιώξει να συμμετέχει και να παρεμβαίνει καθοριστικά στον δημόσιο διάλογο της πόλης, βελτιώνοντας τη δημόσια παρουσία του που «χρήζει βελτίωσης», να συμμετέχει ενεργά στα κινήματα υπεράσπισης των δημόσιων αγαθών, στηρίζοντας πρωτοβουλίες και κινήσεις, όπως οι Σκουριές, να βελτιώσει την ποιοτική λειτουργίας των Ομάδων Μελών, καθώς και να στηρίξει την πολιτική διαδικασία των αναπτυξιακών συνεδρίων.
Επίσης όπως τονίζεται στην απόφαση ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει τη λειτουργία του γραφείου πρωθυπουργού και να βοηθά την παρέμβασή του στην πόλη. Μάλιστα για σκοπό αυτό προτείνεται να οριστεί μια ολιγομελή ομάδα που ο ρόλος τους θα είναι η ολόπλευρη βοήθεια στη λειτουργία και την αποτελεσματικότητά του. Επίσης προτείνεται να στηριχτεί η προσπάθεια που ξεκίνησε με τη νομοθετική πρωτοβουλία για τις αστικές συγκοινωνίες της πόλης. Η απόφαση της συνδιάσκεψης κρίνει ότι το προηγούμενο διάστημα η σχέση της Νομαρχιακής με την Κοινοβουλευτική ομάδα υπήρξε ανεπαρκής και προτείνει τη βελτίωση του συντονισμού μεταξύ αυτής και των βουλευτών, ενώ για τα κομματικά ΜΜΕ αφού σημειώνει ότι τα προβλήματα που υπάρχουν είναι γνωστά, επισημαίνει ότι «Η Αυγή» και το ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο», χρειάζονται τη στήριξη του κάθε μέλους και ότι «η αγορά της Αυγής πρέπει να μπει ως καθήκον στα μέλη του κόμματος».
Τέλος θίγει ακροθιγώς τις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται (εθνικές εκλογές, ευρωεκλογές και τοπικής αυτοδιοίκησης), σημειώνοντας ότι η νέα Νομαρχιακή θα πρέπει να βοηθήσει τα αυτοδιοικητικά σχήματα να «επεξεργαστούν την στρατηγική και τακτική τους προκειμένου να αλλάξει ο σημερινός αυτοδιοικητικός χάρτης του πολεοδομικού συγκροτήματος».