Τα… αποτελέσματα του debate του ΠΑΣΟΚ

από Πλάκας Βαγγέλης
sms

Toυ Βαγγέλη Πλάκα

Σε ένα προεκλογικό debate ο κάθε υποψήφιος μπαίνει με διαφορετικό στόχο: επί παραδείγματι, ο πρώτος κυρίως να μην κάνει το λάθος και οι πιο “μικροί” για να κερδίσουν χρόνο προβολής και να σταθούν στο ίδιο ύψος με τους πιο μεγάλους. Αποτυπώνεται σε κάθε τέτοια διαδικασία και η στρατηγική που υπηρετούν οι υποψήφιοι.

Απο το χθεσινό debate για το ΠΑΣΟΚ προκύπτουν μια σειρά ενδιαφέροντων συμπερασμάτων, με πρώτο αυτό της διαδικασίας που ήταν ανοικτή και σαφώς πιο ενδιαφέρουσα και θα πρέπει να αποτελέσει πλέον οδηγό για όλες τις ανάλογες συζητήσεις που θα γίνουν στο μέλλον. Αυτό δε το πιστώνεται κυρίως ο Νίκος Ανδρουλάκης που επί εβδομάδες επέμενε και δημόσια σε μια πιο ανοικτή διαδικασία και όχι αποστειρωμένους μονολόγους. Το δε κέρδος, παρά τις κόντρες που αναπτύχθηκαν, ήταν για όλο το ΠΑΣΟΚ.

Ο Ανδρουλάκης ήταν λογικό ως πρόεδρος του κόμματος να δεχθεί τα περισσότερα πυρά και τις περισσότερες ερωτήσεις. Σε γενικές γραμμές ανταποκρίθηκε σε αυτά και εμφανίσθηκε πιο έμπειρος και έτοιμος και με αρχηγικά χαρακτηριστικά. Το πιο δύσκολο σημείο ασφαλώς ήταν οι ερωτήσεις για το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές -αυτό άλλωστε που αποτέλεσε θρυαλλίδα των εσωκομματικών εκλογών.

Ο Γερουλάνος είχε συγκεκριμένο λόγο και στίγμα και κατάφερε να δείξει στο κοινό τα χαρακτηριστικά της υποψηφιότητάς του που θέλει να προβάλει. Η Άννα Διαμαντοπούλου βρήκε μπροστά της την μεγάλη απουσία της απο το ΠΑΣΟΚ που δεν μπορεί να δικαιολογήσει παρά τις προσπάθειές της ενώ ο Χάρης Δούκας, ουσιαστικά δεν απαντούσε στις ερωτήσεις που του έθεταν οι δημοσιογράφοι, μίλησε γενικόλα απευθυνόμενος περισσότερο στο θυμικό της κεντροαριστεράς επιχειρώντας να δώσει προοπτική, ούτε μπόρεσε πειστικά να εξηγήσει το “και δήμαρχος και πρόεδρος”. Η Νάντια Γιαννακοπούλου είχε ως αποκλειστικό στόχο τον Ανδρουλάκη και ανέδειξε ότι αυτή άνοιξε το θέμα διαδοχής ενώ εύστοχες ήταν οι ερωτήσεις που έιθετε ο Κατρίνης που επέμεινε στα εθνικά.

Στα δίπολα ξεχώρισε ασφαλώς η κόντρα Ανδρουλάκη-Δούκα, Γερουλάνου-Διαμαντοπούλου και αυτό είναι ενδεικτικό του που εστιάζουν ο κάθε υποψήφιος τη μάχη του πρώτου γύρου.

YΓ: Το debate διήρκησε 3 ώρες, πολλές.  Δύσκολα, ακόμη και όσοι ενδιαφέρονται άμεσα, μπορούν να μείνουν επί τόση ώρα συγκεντρωμένοι.  Σημειώστε, έχει και αυτό τη σημασία του, πως στα 16 πρώτα λεπτά συζητούσαν βάσει της διαδικασίας αλφαβητικών τοποθετήσεων και του δικαιώματος ερωτήσεων, οι Ανδρουλάκης-Γερουλάνους, ενώ ο Δούκας μίλησε 21 λεπτά μετά την έναρξη της συζήτησης.