Τα 10 φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρως πάντα βιολογικά!

από Διαχειριστής MyPortal
sms

Τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά καλλιεργούνται χωρίς την χρήση χημικών ουσιών και φυτοφαρμάκων. Όπως όλοι μας γνωρίζουμε, τα φρούτα και τα λαχανικά που αγοράζουμε από τις υπεραγορές,  συχνά, είναι επιβαρυμένα με ουσίες, όπως είναι τα φυτοφάρμακα, που είναι βλαβερές για τον οργανισμό. Παράλληλα, τα βιολογικά προϊόντα δεν έχουν αρνητικές επιδράσεις στο περιβάλλον, όπως αυτές των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στη συμβατική γεωργία.

Ένας λόγος, που είναι δύσκολο να αγοράζεις όλα τα τρόφιμα στο σπίτι βιολογικά, είναι το γεγονός ότι έχουν πιο υψηλό κόστος. Παρόλ’ αυτά κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα οφέλη για την υγεία είναι πολλά, όπως η μείωση για κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Enviromental Working Group (1), μας καθοδηγεί σε ποια τρόφιμα χρειάζεται περισσότερη προσοχή και σε ποια όχι. Ας δούμε πιο κάτω τα φρούτα και τα λαχανικά τα οποία χρειάζονται πιο πολλή προσοχή και προτρέπεται να είναι βιολογικής καλιέργειας:

•    Μήλα

•    Φράουλες

•    Νεκταρίνια / ροδάκινα

•    Σταφύλια

•    Αχλάδια

•    Ντομάτες

•    Σέλινο

•    Σπανάκι

•    Αγγούρι

•    Γλυκιές και καυτερές πιπεριές

•    Πατάτες

•    Λαχανίδα (kale)

Το γεγονός ότι ένα προϊόν είναι βιολογικό δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και πιο πλούσιο σε βιταμίνες, για παράδειγμα αν ένα πορτοκάλι έχει την ετικέτα ‘bio’’ δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει και πιο πολύ βιταμίνη C. Παρόλ’ αυτά πιθανότατα να είναι πιο φρέσκα για το λόγο ότι τα βιολογικά δεν έχουν χημικές ουσίες και έτσι διατηρούνται για πιο λίγο καιρό. Για να μη μειώσεις τα φρούτα και να μην αυξηθεί απότομα το κόστος της διατροφής σου, κάνε μια αρχή από τα λαχανικά και τα φρούτα που δεν έχουν χοντρή φλούδα. Για παράδειγμα μπορείς να αγοράσεις από τις συμβατικές (μη βιολογικά) αγορές αυτά που θεωρητικά απορροφούν πιο λίγες χημικές ουσίες, αφού προστατεύονται από την εξωτερική φλούδα, όπως είναι τα αβοκάντο, η μπανάνα, το γκρέιπφρουτ, ο ανανάς και τα κρεμμύδια. Χρειάζονται πιο πολλές μελέτες έτσι ώστε να αυξηθεί η κατανάλωση σε βιολογικά προϊόντα για να μειωθούν και οι τιμές (3) τους.

Τip Διαιτολόγου: Χρειάζονται πιο πολλές μελέτες για να αποδειχθεί ότι τα ‘κοινά’ φρούτα και λαχανικά μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο για ασθένειες, αλλά συστήνεται όσο είναι δυνατό η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων. Για αρχή ξεκίνησε να φέρνεις στο σπίτι εποχιακά, κυπριακά  φρούτα & λαχανικά, και να θυμάσαι να τα πλένεις πολύ καλά. Παρόλο που η φλούδα έχει πολλά θρεπτικά συστατικά, στα ‘κοινά’ φρούτα, καλύτερα είναι να τα καθαρίζεις. Μην παραπλανάσαι, τα οφέλη των φρούτων και των λαχανικών για την υγεία είναι πολλά, είτε είναι συμβατικά (μη βιολογικά) είτε είναι βιολογικά.

 

Niki Rostandi

Clinical Nutritionist