Τ. Θεοδωρικάκος σε συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του: Διεύρυνση της στρατηγικής συνεργασίας μας με την Ιταλία

από Team MyPortal.gr
sms

«Διεύρυνση της στρατηγικής συνεργασίας μας με την Ιταλία σε βιομηχανία, έρευνα και καινοτομία και ιδιωτικές επενδύσεις», δήλωεσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του, Υπουργό Επιχειρηματικότητας, Adolfo Urso, τη Δευτέρα (18/11), στη Ρώμη.

Οι δυο τους είχαν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και αντάλλαξαν απόψεις για σειρά κρίσιμων ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος για τις δύο χώρες.

Αντικείμενό της ήταν η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Ιταλίας στους τομείς της βιομηχανίας, της έρευνας, της καινοτομίας, των ιδιωτικών επενδύσεων και η από κοινού δράση των δύο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την εφαρμογή των προτάσεων της έκθεσης Ντράγκι.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε:

«Είχαμε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και δημιουργική συζήτηση με τον ομόλογό μου Ιταλό Υπουργό, τον κύριο Urso. Με βασικό αντικείμενο τη διεύρυνση της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες στους τομείς της βιομηχανίας, της έρευνας και της καινοτομίας και των ιδιωτικών επενδύσεων.

Με την Ιταλία, η Ελλάδα έχει εξαιρετικά σημαντικές οικονομικές σχέσεις, θα έλεγα και ισορροπημένες, σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές και τις εξαγωγές. Μοιραζόμαστε όμως και κοινές αντιλήψεις για το παρόν και μέλλον της Ευρώπης, για την ανάγκη της ευρωπαϊκής αυτονομίας και της ασφάλειας. Για την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και τη στενή στρατηγική οικονομική συνεργασία.

Όλα – ως βασικές ιδέες – περιγράφονται και στην έκθεση Ντράγκι, για την οποία συμφωνήσαμε ότι έχει έρθει ο καιρός να αναληφθούν συγκεκριμένες πρακτικές πρωτοβουλίες προκειμένου να εξειδικευτεί και να πάρει σάρκα και οστά για το καλό και την ασφάλεια της ίδιας της ΕΕ.

Πιστεύω ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και η Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, έχουν έναν πάρα πολύ κρίσιμο και ουσιαστικό ρόλο στη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύω ότι ενόψει του συμβουλίου στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών στις 4 Φεβρουαρίου στη Ρώμη θα προχωρήσουμε από κοινού μια σειρά από βήματα για την προώθηση και τη συνεργασία σε όλους αυτούς τους τομείς.

Φτάνοντας σήμερα στη σύνοδο της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Γκαμπριέλιους Λάντσμπεργκις, εξέφρασε σκεπτικισμό για το τηλεφώνημα. Είπε ότι μια τέτοια κίνηση πρέπει να προέρχεται από θέση ισχύος και όχι αδυναμίας, αλλιώς «οι Ρώσοι θα την καταχραστούν».

«Είναι σαφές ότι κάνουν ακριβώς αυτό με μαζικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον μη στρατιωτικών υποδομών της Ουκρανίας, εναντίον ενεργειακών υποδομών», πρόσθεσε.