Στην ημερίδα, με τίτλο “Open Data Workshop”που πραγματοποιήθηκε σήμερα, κατέθεσαν τις απόψεις τους, μεταξύ άλλων, καθηγητές πανεπιστημίων, κυβερνητικά και εταιρικά στελέχη και πρόσωπα της περιφέρειας, για την αξιοποίηση των ανοιχτών δεδομένων, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της επαγγελματικής καινοτομίας.
Η διαθεσιμότητα των δεδομένων και το οικοσύστημα στο οποίο θα αξιοποιηθούν είναι ζητήματα που απασχολούν την Κυβέρνηση. “Στην εποχή της AI είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε με δεδομένα”, ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γ.Γ.Π.Σ., Αντώνης Στασής.
Tο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης διαμορφώνει νομοσχέδιο, το οποίο θα προετοιμάσει φορείς και πολίτες, για την αξιοποίηση των δεδομένων με εύκολο και οργανωτικό τρόπο. Υπογράμμισε τη σημασία στον σεβασμό πληροφοριών που σχετίζονται με προσωπικά δεδομένα, απόρρητα, πνευματικά δικαιώματα. Ο στόχος που υπάρχει είναι η δημιουργία ενός portal, ώστε οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες.
Σύμφωνα με τον κ. Στασή, απαραίτητη είναι και η συνδυαστική οργάνωση των δεδομένων, με σκοπό την εξαγωγή συμπερασμάτων,, ενώ ανέφερε την πρόθεση του Υπουργείου για επέκταση του datafov.gr.
Στο ερώτημα “Πώς μπορούν τα δεδομένα να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων;”, απάντησε ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Συμεών Διαμαντίδης.
Η αύξηση των εξαγωγών είναι σημαντική για το κράτος, για τη διάθεση πόρων, για τους πολίτες, αλλά και γιατί ανεβάζουν το ΑΕΠ της χώρας.
Με τα ανοιχτά δεδομένα οι εξαγωγικές επιχειρήσεις μπορούν να συνεισφέρουν, καθώς διατίθενται σημαντικές πληροφορίες για τις νέες τάσεις, τις προτιμήσεις των καταναλωτών. Παράλληλα, δύνανται να κατανοήσουν καλύτερα τον ανταγωνισμό ο οποίος είναι μεγάλος. Η Ελλάδα χρειάζεται να ανταγωνιστεί προηγμένα κράτη που ήδη χρησιμοποιούν ανοιχτά δεδομένα.
Ένα από τα προβλήματα που επιλύουν τα datasets στον συγκεκριμένο κλάδο είναι η γραφειοκρατία, τόνισε ο κ. Διαμαντίδης.
Ακόμα, οι επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν προς όφελος τους ανοιχτά δεδομένα, ώστε να διαχειριστούν ζητήματα κλιματικής αλλαγής και περιβάλλοντος, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ.
Στη συλλογή δεδομένων, τόσο για ανταγωνιστικούς λόγους, όσο και για την κάλυψη των αναγκών, έχει προχωρήσει και η ΕΥΑΘ. Συγκεκριμένο παράδειγμα αποτελεί η ανάπτυξη ηλεκτρονικής πλατφόρμας εξατομικευμένης εξυπηρέτησης, στην οποία οι πολίτες μπορούν να εγγραφούν με TaxisNet και να ενημερώνονται προσωποποιημένα για τυχόν βλάβες και νεότερα που αφορά στην περιοχή τους, δήλωσε ο Διευθυντής Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Πληροφορικής της ΕΥΑΘ Α.Ε., Γιώργος Αγγέλου.
Η δημιουργία ενός σταθερού οικοσυστήματος ανοιχτών δεδομένων και δημοσίευσης δεδομένων αποτελούν ζήτημα, σύμφωνα με τον Καθηγητή Πληροφοριακών Συστημάτων και eGovernment, Θέμη Ταμπούρη, ενώ κρίνει πως δεν πρέπει να δίνεται έμφαση μόνο στην προσφορά δεδομένων. Είναι χρήσιμο να εξεταστεί ποιος και πόσοι ζητάνε τα δεδομένα, πού θα χρησιμοποιηθούν. Εκτιμά, πως η καθολική διάθεση δεδομένων ίσως είναι και άσκοπη. “Εξετάζοντας τις ανάγκες στα ανοιχτά δεδομένα, θα πρέπει να φτιάξουμε ένα σχετικό οικοσύστημα”, επεσήμανε ο κ. Ταμπούρης.
Σε ένα επόμενο και πιο στοχευμένο workshop θα προβεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με σκοπό τη δραστηριοποίηση στα ανοιχτά δεδομένα, δήλωσε στο τέλος της ημερίδας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης ΠΚΜ, Νίκος Τζόλλας.