Συνεργασία υπουργείου Τουρισμού και δήμου Θέρμης για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής

από Team MyPortal.gr
sms

Η συνεργασία μεταξύ του δήμου Θέρμης και του υπουργείου Τουρισμού με σκοπό την εκπόνηση ενός Στρατηγικού Σχεδίου Τουριστικής Ανάπτυξης της περιοχής του δήμου Θέρμης και η ανάδειξή της ως εναλλακτικού τουριστικού προορισμού βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης εργασίας η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 31 Οκτωβρίου, στο πολιτιστικό κέντρο Θέρμης, παρουσία της υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη. Στη συνάντηση κλήθηκαν και συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των τοπικών φορέων και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα στον τομέα του τουρισμού και οι οποίοι έθεσαν μια σειρά ζητήματα, αλλά και προτάσεις προς υλοποίηση. Όπως εξήγησαν ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος και η κ. Ζαχαράκη, το υπουργείο Τουρισμού θα παράσχει κάθε δυνατή στήριξη προς τον δήμο προκειμένου να εκπονηθεί μια μελέτη η οποία θα αποτελέσει τη βάση για τη σύνταξη από τον δήμο Θέρμης του Στρατηγικού Σχεδίου Τουριστικής Ανάπτυξης της περιοχής.

Εισαγωγικά, ο δήμαρχος Θέρμης παρουσίασε συνοπτικά, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν προκειμένου να αναδειχθεί σε εναλλακτικό τουριστικό προορισμό. Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος, ο δήμος διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να αναπτύξει τομείς του τουρισμού όπως θρησκευτικός, πολιτιστικός, συνεδριακός – εκπαιδευτικός, περιπατητικός – περιηγητικός, ιαματικός, ευζωίας, γαστρονομικός κ.ο.κ. Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε ειδική αναφορά στα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής, στα θρησκευτικά μνημεία και προσκυνήματα, στα πανέμορφα δασικά οικοσυστήματα και το φυσικό κάλλος των ορεινών οικισμών, σε συνδυασμό με διάφορες δράσεις (Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πάρκο Βιοποικιλότητας), σημειώνοντας παράλληλα ότι ο δήμος έχει υποβάλλει φάκελο ενδιαφέροντος προς το υπουργείο Περιβάλλοντος για τη δημιουργία ενός επισήμου δικτύου ορεινών μονοπατιών. 

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι στα διοικητικά όρια του δήμου Θέρμης υπάρχει το αεροδρόμιο, ενώ λειτουργούν πολλές και σημαντικές ξενοδοχειακές μονάδες. Υπάρχουν επίσης και σημαντικοί εκπαιδευτικοί και ερευνητικοί φορείς (σχολές και αγρόκτημα του ΑΠΘ, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, ΕΚΕΤΑ, ΝΟΕΣΙΣ, Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, Αμερικανική Γεωργική Σχολή κ.ά.). “Με την πλειονότητα αυτών των φορέων έχουμε υπογράψει Μνημόνια Συνεργασίας για τη σχεδίαση κοινών προγραμμάτων, πρωτοβουλιών και δράσεων με στόχο την ανάπτυξη της περιοχής”. 

Ο δήμαρχος Θέρμης αναφέρθηκε και στον παραγωγικό πλούτο της περιοχής η οποία παράγει μια σειρά από υψηλής ποιότητας αγροδιατροφικά προϊόντα (κηπευτικά, σταφύλια, όσπρια, αρωματικά φυτά, αυγά και πουλερικά, αιγοπρόβειο γάλα και κρέας, μέλι, μεταλλικό νερό, ζυμαρικά κ.ο.κ.). Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη συγκρότηση ενός συνεργατικού φορέα με στόχο τη μεταποίηση –  τυποποίηση και προώθηση των τοπικών προϊόντων που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της περιοχής και στην απόκτηση γαστρονομικής ταυτότητας, μιας και διαθέτει και πλούσια γαστρονομική παράδοση (προζυμένιο ψωμί και αρτοσκευάσματα, Περέκ, ποντιακά προϊόντα, χυλοπίτες, τραχανά, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, νερό Σουρωτή κ.ο.κ.). Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε ειδική αναφορά σε κάποια τοπόσημα της περιοχής όπως το Φράγμα Θέρμης, αλλά και τα Λουτρά Θέρμης, για την ανάπτυξη των οποίων έχει υπογραφεί ειδικό Μνημόνιο Συνεργασίας με το Δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς και στις προοπτικές που ανοίγονται με τη δημιουργία των κινηματογραφικών στούντιο στην περιοχή των Βασιλικών. 

Η κα Ζαχαράκη

Στην παρέμβασή της η υφυπουργός κα. Ζαχαράκη είπε ότι η συνάντηση γίνεται σε μια θετική συγκυρία για τον τομέα του Τουρισμού. Ανέφερε πως τα έσοδα του πρώτου οκταμήνου του 2022 ανήλθαν σε 12,7 δισ., “είμαστε πιο κάτω από το αντίστοιχο διάστημα του 2019, αλλά ξεπεράσαμε τους αρχικούς στόχους μας”. Η κα. Ζαχαράκη υπογράμμισε πως “το υπουργείο, κινούμενο με σοβαρότητα και ταχύτητα έχει καταρτίσει ένα άρτιο στρατηγικό πλάνο για τον έγκαιρο και δημιουργικό σχεδιασμό της επόμενης ημέρας. Αιχμή του δόρατός μας είναι οι ειδικές μορφές τουρισμού. Γαστρονομία και οινοτουρισμός, τουρισμός ευεξίας, ιαματικός τουρισμός, οικοτουρισμός, ορεινός και θρησκευτικός τουρισμός, αν δεν κάνω λάθος στην περιοχή σας εντοπίζονται δύο πολύ σημαντικά αξιοθέατα – πόλοι έλξης για το συγκεκριμένο ταξιδιωτικό κοινό. Αναφέρομαι στον τάφο του Αγ. Παϊσίου καθώς και στο μοναστήρι Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή. Σημαντικά τοπόσημα στα οποία πρέπει να επενδύσει ο Δήμος για την ανάδειξή τους και την επιτυχημένη ένταξή τους στο τουριστικό προϊόν της Θεσσαλονίκης ευρύτερα. Και φυσικά, έχουμε και άλλες μορφές όπως ο αθλητικός τουρισμός, ο περιπατητικός και ποδηλατικός τουρισμός έως τον ιατρικό και συνεδριακό τουρισμό στις οποίες η χώρα μας έχει κάθε λόγο να αξιώνει πρωταγωνιστικό ρόλο.”
Η υφυπουργός τόνισε πως το υπουργείο Τουρισμού αξιοποιεί το μεγαλύτερο πακέτο αναπτυξιακών προγραμμάτων, το οποίο για πρώτη φορά είναι διαθέσιμο στην χώρα μας, για τον μετασχηματισμό του ελληνικού τουρισμού προς αυτήν την κατεύθυνση. “Με το εμβληματικής αξίας Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και το νέο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχουν δρομολογηθεί μία σειρά επενδυτικών έργων για την δημιουργία νέων ή την αναβάθμιση υφισταμένων υποδομών αλλά και την υποστήριξη έργων προβολής εκατοντάδων εκατομμυρίων για την ανάπτυξη του ελληνικού εναλλακτικού τουρισμού:
– Ορεινός τουρισμός (μονοπάτια, ορεινά καταφύγια και χιονοδρομικά κέντρα).
Σπουδαία ευκαιρία και για την δική σας περιοχή, καθώς ο Χορτιάτης προσφέρει φοβερές προοπτικές τόσο για την ανάπτυξη περιπατητικών όσο και ποδηλατικών διαδρομών.
– Αναβάθμιση υποδομών για την προώθηση του ιαματικού τουρισμού
Άλλη μία μορφή τουρισμού με σπουδαίες ευκαιρίες ανάπτυξης: η πηγή της Σουρωτής μπορεί να δημιουργήσει, πέρα από τις υφιστάμενες, και άλλες ευκαιρίες εκμετάλλευσης και ανάδειξης του Δήμου σε σημαντικό αξιοθέατο για τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης.
– Τουριστικοί λιμένες και μαρίνες.
– Καταδυτικά πάρκα για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού.
– Έργα προβολής στο κομμάτι του γαστρονομικού τουρισμού και του αγροτουρισμού.
Είναι μερικά από τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του νέου Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας”.

Η κα. Ζαχαράκη ανέφερε επίσης ότι “για πρώτη φορά, εισάγουμε τον θεσμό των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού – γνωστών εδώ και δεκαετίες στο εξωτερικό. Από την άλλη, εξοπλίσαμε τους δήμους με ακόμη περισσότερα, ευέλικτα και άρα αποτελεσματικά εργαλεία για την τουριστική προβολή για τους ΟΤΑ. Πλέον ο κάθε δήμος δεν έχει μόνον την πρωτοβουλία της κατάρτισης του δικού του σχεδιασμού για την ανάπτυξή του. Έχει μέσα σύγχρονα και αποτελεσματικά ώστε ο σχεδιασμός του να πάρει σάρκα και οστά, να ενεργοποιήσει κάθε κύτταρο παραγωγικότητας και δημιουργικότητας το οποίο διαθέτει”.

Ποιοι συμμετείχαν

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΑΠΘ (Στράτος Στυλιανίδης), του Διεθνούς Πανεπιστημίου (Αριστοτέλης Λυμπερόπουλος), του ΝΟΕΣΙΣ (Ανδρέας Οικονόμου), του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (Ελένη Μπαλούτα), του Hyatt Regency (Έλενα Μπινιάρη, Μιχάλης Πούλος), των τριών Ενώσεων Επαγγελματιών και Εμπόρων του δήμου (Θέρμης – Στάθης Πιστέλας, Μίκρας – Απόστολος Ζαφειρίου, Βασιλικών – Όλγα Γιανιού), του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (Κλεόβουλος Θεοτόκης, Φανή Μπλιούμη), των ξενοδόχων της περιοχής (Χαράλαμπος Τσακούμης), των επιχειρήσεων τουριστικών λεωφορείων (Σταύρος Πεζίκογλου), της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ Α.Ε. (Ιάκωβος Σαρρηγιάννης) κ.ά. Παρέστησαν κατά την έναρξη της συνάντησης οι βουλευτές Θεόδωρος Καράογλου και Σάββας Αναστασιάδης, ενώ απηύθυνε χαιρετισμό η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου. Το “παρών” έδωσαν επίσης ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Πάλλας, οι αντιδήμαρχοι Απόστολος Τσολάκης, Στέλιος Αποστόλου, Σπύρος Γαντάς, Λάκης Μωραΐτης, Στέλιος Γκιζάρης, Κώστας Κουγιουμτζίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Φάσσας κ.ά. 

Στο περιθώριο της συνάντησης εργασίας ο δήμαρχος Θέρμης προσέφερε στην υφυπουργό ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα της περιοχής καθώς κρασιά δικής του παραγωγής και την ευχαρίστησε για τη στήριξη που παρέχει στις προσπάθειες που καταβάλλει ο δήμος για να αναδειχθεί ως ένας εναλλακτικός Τουριστικός προορισμός.