Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις υπό την αιγίδα ή με το σήμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» το Σεπτέμβριο

Συνεχίζονται και το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου οι επετειακές δράσεις, που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα ή με το σήμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και συμπεριλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Επετειακών Δράσεων και Εκδηλώσεων.

Μεταξύ των δράσεων που ολοκληρώθηκαν ή θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες συμπεριλαμβάνονται: ομιλίες, εκδόσεις, εκθέσεις, κατασκευές μνημείων, ημερίδες και συνέδρια, μαθητικοί διαγωνισμοί και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, μουσικοχορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αναλυτικά οι δράσεις και οι εκδηλώσεις από τις 16 έως τις 30 Σεπτεμβρίου:

Παλιγγενεσία

Αφορά το επικοινωνιακό υλικό του κεντρικού δρώμενου (σύγχρονο λαϊκό ορατόριο) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με τίτλο «Παλιγγενεσία» – Η Επανάσταση στη Ρούμελη το 1821 του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή με αφηγητή τον Γρηγόρη Βαλτινό και ερμηνευτή τον Κώστα Μακεδόνα.

Διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ξεκίνησε την 1η Ιουλίου στη Λαμία. Ακολούθησαν παραστάσεις στις 22 Ιουλίου στη Χαλκίδα, στις 24 Ιουλίου στην Άμφισσα και στις 16 Σεπτεμβρίου στη Λιβαδειά. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο με τίτλο «Η απελευθερωμένη Ελλάδα και η κλασική αρχαιότητα (1821-2021)»

Το Ινστιτούτο Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Γκρατς σε συνεργασία με το Archäologiemuseum Eggenberg, διοργάνωσε διεθνές επιστημονικό συμπόσιο με τίτλο «Das befreite Griechenland und die klassische Antike / Η απελευθερωμένη Ελλάδα και η κλασική αρχαιότητα (1821-2021)» στις 16-18 Σεπτεμβρίου 2021. Το συμπόσιο ήταν υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Αυστρία.

Πρόκειται για το μοναδικό συνέδριο στην Αυστρία με θέμα την Ελληνική Επανάσταση, το φιλελληνισμό και την έρευνα της κλασικής αρχαιότητας, το οποίο διοργανώθηκε από αρχαιολογικούς φορείς. Τις ίδιες μέρες διοργανώθηκε περιοδική έκθεση σχετική με το συμπόσιο, η οποία προέβαλε χαρακτηριστικές πτυχές γύρω από την Ελληνική Επανάσταση, όπως την παιδεία εκείνης της περιόδου, τους εμπνευστές του Απελευθερωτικού Αγώνα, τις καθοριστικές μάχες, τη συμβολή του Φιλελληνισμού καθώς  και το ελληνικό τοπίο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την Επανάσταση.

Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

1821-2021 Το όραμα της Ρουμελιώτισσας και οι σύγχρονες προοπτικές της

Συνέδριο που ανέδειξε την ιστορικότητα της Δωρίδας και το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε κατά την Ελληνική Επανάσταση (Μακρυγιάννης, Αθανάσιος Διάκος, Σκαλτσοδήμος κ.α). Με τη συμμετοχή  τους εκλεκτοί  ομιλητές ανέδειξαν το σημαντικό ρόλο των γυναικών της υπαίθρου από το  1821 ως σήμερα, που μοχθούν, κόντρα στους κινδύνους και τις δυσκολίες, μεγαλώνοντας παράλληλα παιδιά και συνεισφέροντας στο εισόδημα του σπιτιού και στην οικονομία του τόπου μας.

Διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λιδωρικίου στις 18 Σεπτεμβρίου. Υπό την Αιγίδα  της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Πόλος Εκπαιδευτικής Καινοτομίας ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών)

Εκπαιδευτική δράση η οποία περιελάμβανε έναν πολυχώρο στον οποίο οι ωφελούμενοι (μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και πολίτες όλων ηλικιών) είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την τεχνολογία και την εκπαιδευτική καινοτομία. Στο πλαίσιο της δράσης έγινε διαγωνισμός όπου μαθητές και μαθήτριες όλων των τύπων σχολικών μονάδων του Δήμου Κοζάνης, αλλά και φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κλήθηκαν προαιρετικά να συμπεριλάβουν σε ηλεκτρονική εφαρμογή τις ιδέες τους με έμπνευση, φαντασία και δημιουργικότητα σχετικά με το μετασχηματισμό του Δήμου Κοζάνης σε έξυπνο Δήμο.

Η βράβευση των νικητών του διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε  στις 18 Σεπτεμβρίου. Η εκδήλωση έγινε υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Μνημείο στο Κάστρο Γραμβούσας  

Εκδήλωση εγκαινίων – αποκαλυπτήρια για μνημείο αφιερωμένο στους αγωνιστές του 1821.

Διοργανώθηκε από το Δήμο Κισσάμου στις 18 Σεπτεμβρίου. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

«Οι κοινωνικοί μετασχηματισμοί του 20ου αιώνα και η επίδρασή τους στη Δυτική Μακεδονία»

Με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής την εταιρεία «TOTTIS – BINGO» η Εταιρεία Μελετών Ανθρωπιστικών Επιστημών Φλώρινας σε συνεργασία με το Δήμο Φλώρινας διοργανώσε Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο: «Οι κοινωνικοί μετασχηματισμοί του 20ου αιώνα και η επίδρασή τους στη Δυτική Μακεδονία». Συμμετείχαν είκοσι έξι Καθηγητές Πανεπιστημίου απ’ όλη την επικράτεια της χώρας και από διαφορετικά επιστημονικά πεδία των ανθρωπιστικών επιστημών. Το Συνέδριο απευθυνότνα σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, μεταπτυχιακούς, υποψήφιους διδάκτορες, διδάκτορες, καθηγητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των οποίων τα επιστημονικά ενδιαφέροντα άπτονται των θεματικών του Συνεδρίου και ειδικότερα: α) Ιστορία: Κρίσεις, διεθνείς σχέσεις, γεωγραφικά όρια και σύνορα, ταυτότητες. β) Εκπαίδευση: Ενσωμάτωση προγράμματα σπουδών, αξιολόγηση, σχολικά εγχειρίδια, γλώσσα. γ) Δίκαιο: Αναθεωρήσεις Συνταγμάτων, Δικαιοπραξίες, Αστικό Δίκαιο. δ) Κοινωνία: Οικονομία, μετανάστευση, πολιτική, θρησκεία. ε) Τέχνες και Πολιτισμός: Λαϊκή τέχνη, μουσεία – συλλογές, αρχιτεκτονική, αθλητισμός, διατροφή, μουσική – χορός, φωτογραφία, κινηματογράφος. Η παρακολούθησή του ήταν ανοιχτή για το ευρύ κοινό, ενώ δόθηκαν οι σχετικές βεβαιώσεις παρακολούθησης. Με το πέρας της διεξαγωγής του Συνεδρίου, η Εταιρεία θα εκδώσει επιστημονικό Τόμο Πρακτικών. Η έναρξη του Συνεδρίου έγινε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Φλώρινας.

Διοργανώθηκε από την Εταιρεία Μελετών Ανθρωπιστικών Επιστημών Ν. Φλώρινας και το Δήμο Φλώρινας στις 18-19 Σεπτεμβρίου. Υπό την Αιγίδα και με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» την εταιρεία «TOTTIS – BINGO».

Το Μουσείο Πάει Σχολείο

Στο πνεύμα εξωστρέφειας του ΥΠΕΘΑ με τη συμβολή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Υπουργείου Παιδείας, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Πολεμικού Μουσείου, της ΚΕΔΕ, το Πολεμικό Μουσείο υλοποιεί τη δράση  «Το Μουσείο Πάει Σχολείο». Βασικός σκοπός είναι η διατήρηση της ιστορικής εθνικής μνήμης σε πόλεις και νησιά της Ελλάδος που βρίσκονται μακράν του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών και των Παραρτημάτων του. Η έκθεση περιλαμβάνει ιστορικό υλικό της Επανάστασης που δεν περιορίζεται στο ελληνικό στοιχείο της ιστορίας αλλά επεκτείνεται και σε καθοριστικούς παγκόσμιους παράγοντες – εμβληματικές μορφές που καθόρισαν την εξέλιξη της επανάστασης. Στόχος είναι η μεταφορά επιλεγμένων ιστορικών εκθεμάτων του Πολεμικού Μουσείου, προκειμένου να εκτίθενται προς παρουσίαση στους μαθητές σχολείων πόλεων της Περιφέρειας, καθώς και ως επόμενο στάδιο, στους μαθητές σχολείων μικρών νησιών, με κάθε πρόσφορο τρόπο. Η υλοποίηση της δράσης περιλαμβάνει φιλοξενία – ανάπτυξη της έκθεσης σε εμβληματικούς χώρους της πόλης με παρουσίαση στους μαθητές, παρακολούθηση ολιγόλεπτου οπτικού υλικού καθώς επίσης και επίδειξη – αναβίωση κειμηλίων μέσω σύγχρονης τεχνολογίας (επαυξημένη πραγματικότητα).

Διοργανώνεται από το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών στις 20 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως τέλος του έτους. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Το 1821 μέσα από τον φιλοτελισμό

Εβδομαδιαία έκθεση/εκδήλωση με πολλές δεκάδες ελληνικά και ξένα γραμματόσημα, για την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ενώ θα προστεθεί και ό,τι πρόκειται να εκδοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες από τα ΕΛΤΑ. Παραλλήλως: Το Δημοτικό Ραδιόφωνο «Επικοινωνία 94fm» θα αφιερώσει το πρόγραμμά του, σε εκπομπές με ιστορικούς και μελετητές του τόπου μας, ενώ η Δημοτική Βιβλιοθήκη θα παρουσιάσει αντίστοιχη βιβλιογραφία. Τα γραμματόσημα θα είναι πλήρως ταξινομημένα σε ενότητες που θα αναδεικνύουν πολλές πλευρές της Ελληνικής Επανάστασης. Για την παρουσίαση του υλικού, θα χρησιμοποιηθούν ειδικά πάνελ τα οποία θα χορηγήσουν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Διοργανώνεται από το Δήμο Νέου Ηρακλείου από τις 20 Σεπτεμβρίου έως τέλος του έτους. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

H δίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη της ιστορικής και νομικής σημασίας της δίκης των Θ. Κολοκοτρώνη, Δ. Πλαπούτα κ.α.  με την κατηγορία της συνωμοσίας κατά του Βασιλέως, που διήρκεσε από τις 16 Απριλίου 1834 έως τις 26 Μαΐου 1834 και διεξήχθη στο τουρκικό τζαμί του Ναυπλίου, το σημερινό Βουλευτικό. Θα παρουσιαστούν ομιλίες στις 23 Σεπτεμβρίου στον Κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου σχετικά με το ιστορικοπολιτικό πλαίσιο της δίκης, με έμφαση στην προσέγγιση της ταυτότητας του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, τα κομματικά πάθη που δίχαζαν το λαό, το ρόλο των ξένων δυνάμεων, αλλά και τις έντονες παρεμβάσεις της πολιτικής εξουσίας στη λειτουργία της δικαστικής εξουσίας. Κορμός της εκδήλωσης θα είναι η αναπαράσταση των σημαντικότερων σκηνών της δίκης που θα πραγματοποιηθεί στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στις 7 Οκτωβρίου.

Διοργανώνεται από την Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων & Ένωση Ελλήνων Νομικών e-Θέμις. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

9ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ενταξιακής Κουλτούρας ΚΩΦΟΙ ΚΑΙ ΑΚΟΥΟΝΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ενταξιακής Κουλτούρας, πέραν των δραστηριοτήτων για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και γενικότερα ατόμων με λιγότερες ευκαιρίες, πραγματοποιούνται ψυχαγωγικές και παιδαγωγικές δραστηριότητες για κάθε ενδιαφερόμενο ανεξαρτήτως ανεπάρκειας ή νοητικής, συναισθηματικής, φυσικής αναπηρίας. Οι φετινές δράσεις είναι κατά βάση πολιτιστικές, με έμφαση στην Ελληνική Επανάσταση, και φέρουν τον τίτλο «Πολιτιστικά Μονοπάτια της Ελευθερίας». Οι δράσεις αφορούν σε έναν περίπατο/ ξενάγηση πολιτιστικού περιεχομένου ή εξ αποστάσεως ξενάγηση σε 9 πόλεις και συγκεκριμένα με την ακόλουθη σειρά: Χανιά, Χίος, Μαρώνεια, Θάσος, Θεσσαλονίκη, Λιτόχωρο, Πρέβεζα, Ναύπλιο και Αθήνα.

Καθημερινά από τις 23 Σεπτέμβρη έως τις 3 Οκτώβρη ακολουθείται το εξής πρόγραμμα: https://3559b430-4beb-4643-9506-d58b3baeef09.usrfiles.com/ugd/3559b4_66bc88a44da74ee0896ca49b6c9175b9.pdf»

Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση – Ημέρες Θάλασσας 2021    

Mουσικοχορευτικό αφιέρωμα στην επέτειο των 200 ετών μετά την Επανάσταση του 1821. Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια από τις περιοχές που άναψε η φλόγα της Ελληνικής Επανάστασης θα λάβουν χώρα την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00 στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Διοργανώνεται από τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Ο Διαφωτισμός και η παιδεία στα Ιωάννινα

Διεθνές συνέδριο με τίτλο: Ο Διαφωτισμός και η παιδεία στα Ιωάννινα που θα πραγματοποιηθεί στις 24-26 Σεπτεμβρίου 2021 στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής» από το Δήμο Ιωαννιτών.

Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Καλαμάτα 2021 – Επετειακές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις

Μεγάλη σειρά καλλιτεχνικών δράσεων αφιερωμένων στην επέτειο των 200 ετών από το Δήμο Καλαμάτας και τη Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ». Περιλαμβάνει φεστιβάλ χορού, θεατρική παράσταση, οπερέτα και εικαστική έκθεση. Η έκθεση ζωγραφικής (Χρ. Μποκόρου) θα διαρκέσει από 24 Σεπτεμβρίου έως 31 Οκτωβρίου.

Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

1821-2021… με τα μάτια των παιδιών  

Υπό την Αιγίδα και με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής την εταιρεία «ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε.», η Ένωση Γονέων Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Χαλκηδόνος θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στο Στρατιωτικό Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων «ΤΟΨΙΝ», στις 25 Σεπτεμβρίου 2021, ημέρα Σάββατο και ώρα 18.00μμ., με θέμα τα γεγονότα που έλαβαν χώρα τον Οκτώβριο του 1912 στην τότε βίλλα Μοδιάνο. Η εκδήλωση περιλαμβάνει τραγούδια που θα απαγγείλει η κυρία Φωτεινή Δάρα συνοδευόμενη από το διακεκριμένο πιανίστα κ. Γεώργιο Παπαχριστούδη και θα ακολουθήσει η αναπαράσταση της διαπραγμάτευσης, στην οποία λαμβάνουν μέρος δέκα ένστολοι ιππείς, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα γεγονότα που συνέβησαν στο σημερινό Στρατιωτικό Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων και οδήγησαν στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθήσουν βραβεύσεις μαθητών από το διαγωνισμό ζωγραφικής, ποίησης, λογοτεχνίας και ψηφιακού υλικού καθώς και ξενάγηση στο χώρο του Μουσείου. Θα συμμετέχει επίσης γνωστός συλλέκτης μινιατούρων της εποχής με τα εκθέματά του. Την καλλιτεχνική επιμέλεια την έχει αναλάβει ο κ. Βασίλειος Νικόλτσιος  Συνταγματάρχης Ε.Α – Φαρμακοποιός, Διευθυντής Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου, Ειδικός Σύμβουλος Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Η Μάχη της Περαχώρας

Μουσικοχορευτική παράσταση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων εορτασμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και έχει ως επίκεντρο την ιστορική Μάχη της Περαχώρας. Η εκδήλωση καλύπτει την περίοδο 1803-1827 και παρουσιάζει χορούς και τραγούδια από τις περιοχές του Σουλίου, της Ρούμελης, του Μεσολογγίου, της Αρκαδίας και της Περαχώρας, με τη συμμετοχή 70 χορευτών από όλα τα τμήματα του Συνδέσμου Λουτρακιωτών-Περαχωριτών «Ο Ίβυκος» και ζωντανή 5μελη μουσική ορχήστρα. Παράλληλα με την παρουσίαση χορών και τραγουδιών των παραπάνω περιοχών, θα υπάρξει και σχετική ιστορική ανάλυση των γεγονότων της συγκεκριμένης περιόδου για τις εν λόγω περιοχές, με ταυτόχρονη προβολή οπτικοακουστικού υλικού.

Διοργανώνεται από το Σύνδεσμο Λουτρακιωτών-Περαχωριτών «Ο Ίβυκος» στις 25 Σεπτεμβρίου. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Η Μάχη της Περαχώρας

Δημιουργία πρωτότυπου συμφωνητικού έργου για Φιλαρμονική Ορχήστρα, τετράφωνη χορωδία, δύο σολίστ και αφηγητή από το διακεκριμένο μουσικοσυνθέτη Σπύρο Προσωπάρη.  Συναυλιακή παρουσίαση του έργου από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Λουτρακίου στα πλαίσια των εορτασμών της επετείου, ψηφιοποίηση και κινηματογράφησή του.

Διοργανώνεται από το Δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας στις 26 Σεπτεμβρίου. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Τα Κύθηρα και το ‘21

Με στόχο να διερευνηθούν πτυχές της Επανάστασης του 1821 που σχετίζονται με το νησί των Κυθήρων, η Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών φιλοξενεί ομιλίες που θα αναδείξουν πληθώρα θεμάτων: τις πρακτικές της βρετανικής διοίκησης και όψεις της βρετανικής στάσης απέναντι στην Ελληνική Επανάσταση μέσα από αρχειακά έγγραφα του πλούσιου Ιστορικού Αρχείου των Κυθήρων, καθώς τα Κύθηρα μαζί με τα άλλα Ιόνια νησιά βρίσκονταν τότε υπό Βρετανική Προστασία· στοιχεία για τους πρόσφυγες από την επαναστατημένη Ελλάδα προς τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα κατά την περίοδο του ξεσηκωμού αλλά και μετά, καθώς και για τις μεταναστεύσεις των Κυθηρίων προς άλλους προορισμούς· τον τρόπο που βίωσαν οι Κυθήριοι την Επανάσταση του 1821 όπως διαφαίνεται μέσα από αρχειακά έγγραφα της εποχής, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και αυτές των Ευρωπαίων περιηγητών και ζωγράφων που απεικόνισαν τα Κύθηρα και γενικότερα τα Επτάνησα κατά την επαναστατική περίοδο.

Διοργανώνεται στις 25 Σεπτεμβρίου. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Animasyros  2021 – Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων

Το Animasyros πραγματοποιείται τα τελευταία 14 χρόνια στη Σύρο. Διαρθρώνεται σε τρεις πυλώνες: Τις κινηματογραφικές προβολές ταινιών κινουμένων σχεδίων (animation), τα προγράμματα άτυπης εκπαίδευσης για παιδιά, ενήλικες, ΑµεΑ & άτομα τρίτης ηλικίας, καθώς και την επαγγελματική Αγορά. Σήμερα το Animasyros είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων στην Ελλάδα και ένα από τα 20 σημαντικότερα παγκοσμίως. Φέτος, πραγματοποιείται για άλλη μία χρονιά σε μορφή phygital τόσο με online προβολές όσο και δια ζώσης, στις 22-26 Σεπτεμβρίου. Θεματική του Φεστιβάλ είναι η «Ελευθερία» εμπνεόμενο από την Ελληνική Επανάσταση και θέτοντας ως στόχο την προβολή της τόσο ως στοιχείο της Ελληνικής Ιστορίας αλλά και ως ψηφίδα της Παγκόσμιας Ιστορίας. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον σύνδεσμο https://animasyros.gr/.

Διοργάνωση Πολιτιστικών Εκδηλώσεων και Προαγωγή Αστικού Πολιτισμού Α.Μ.Κ.Ε. Υπό την Αιγίδα  της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Επιστημονική ημερίδα με θέμα: Η δύναμη των αγωνιστών

Η Ψυχιατρική Κλινική του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών μετά την Ελληνική Επανάσταση και εμπνεόμενη από τις αρχές και τα ιδανικά της επετείου, διοργανώνει διαδικτυακή επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Η Δύναμη των Αγωνιστών», την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021 στις 09:00. Σκοπός της ημερίδας είναι να τιμήσει το πνεύμα των Αγωνιστών φωτίζοντας την ψυχική δύναμη και το σθένος του ανθρώπου που τον οδηγεί σε πράξεις μέγιστης υπέρβασης. Οι ομιλητές θα εμβαθύνουν στην κουλτούρα και στα ψυχικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων, που εμπνέονται από τους θεσμούς και τα ιστορικά παραδείγματα του Έθνους μας και οι οποίοι με τη σειρά τους εμπνέουν τους σύγχρονους αγωνιστές σε διάφορα πεδία της καθημερινότητας. Επίσης, στο πλαίσιο της συνεργασίας της κλινικής με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και το Μουσείο Μπενάκη, θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και θα προβληθούν βίντεο από την επετειακή έκθεση του Μουσείου Μπενάκη με τίτλο «1821 Πριν και Μετά».

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη στο σύνδεσμο:  https://us02web.zoom.us/j/6219288173?pwd=M1VFUGlnUWZZMWU3aUxFNEMwdjVKdz09

Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Kατασκευή και τοποθέτηση μνημείου στο Ιλλινόις

Εγκαίνια για την κατασκευή και τοποθέτηση μνημείου.

Σχεδιασμός, κατασκευή και τοποθέτηση μνημείου, περίπου 7,5 μέτρων σε ύψος, θα πραγματοποιήσει η American Philhellenes Society σε συνεργασία με τον Δήμο Aurora προς τιμήν των Αμερικανών φιλελλήνων σε πλατεία του Δήμου Aurora, Ιλλινόις, ΗΠΑ, η οποία θα ονομαστεί σε Πλατεία Δημοκρατίας.

Η τοποθέτηση του μνημείου πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαΐου και τα εγκαίνια της εκδήλωσης θα λάβουν χώρα στις 25 Σεπτεμβρίου του 2021. Η δράση έχει την Αιγίδα και την Υποστήριξη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και το μνημείο φέρει χαραγμένο το όνομα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» μεταξύ των λοιπών χορηγών.

Ημερίδα: Τουρκοκρατία και Βιάννος

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Βλαχάκειου Πνευματικού Κέντρου με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση του 1821-1830 διοργανώνει ημερίδα στην οποία θα γίνουν εισηγήσεις και θα παρουσιαστούν σημαντικά ιστορικά στοιχεία για τη συμβολή της ευρύτερης περιφέρειας της Βιάννου στους απελευθερωτικούς αγώνες κατά των Τούρκων.  Όλες οι εισηγήσεις με το αντίστοιχο ιστορικό υλικό που σε πολλές περιπτώσεις θα δει το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά, πρόκειται να συμπεριληφθούν σε ένα επετειακό τόμο-βιβλίο για να έχουν άμεση πρόσβαση στην ιστορική γνώση οι μελετητές-ερευνητές στο μέλλον και συγχρόνως να αποτελέσει σημείο αναφοράς και μελέτης για όσους επιθυμούν να μάθουν για την ιστορία της Βιάννου κατ’ αυτήν την ιστορική περίοδο.

Διοργανώνεται από το Πνευματικό Κέντρο Άνω Βιάννου «Περικλής Βλαχάκης» στις 25 Σεπτεμβρίου. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Κύπελλο Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος 2021  

Η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος διοργανώνει το «Κύπελλο Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος 2021» στις 26 Σεπτεμβρίου. Οι αγώνες είναι αφιερωμένοι στην Δημοκρατία της Αϊτής, την πρώτη χώρα που αναγνώρισε τον απελευθερωτικό αγώνα της Ελλάδας το 1821 και έστειλε νέους να πολεμήσουν στο πλευρό των Ελλήνων. Η εκδήλωση περιλαμβάνει την διεξαγωγή κολυμβητικών και διασωστικών αγωνισμάτων, τη συμμετοχή Ελλήνων και Αϊτινών αθλοσωστών, τη βράβευση της Ομοσπονδίας Διάσωσης της Αϊτής και επίδειξη του αγωνίσματος προσομοιωμένης διάσωσης (SERC) με θέμα την αναπαράσταση του ναυαγίου των 100 Αϊτινών. Με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών από την σύσταση του Ελληνικού κράτους, η ανάμνηση ενός ομαδικού πνιγμού, ως απόρροια της έμπρακτης παροχής στήριξης από ένα αδύναμο και προσφάτως απελευθερωμένο έθνος προς έναν μαχόμενο λαό για τη δική του ανεξαρτησία, έχει τεράστιο συμβολισμό σε επίπεδο αθλητισμού, δημόσιας υγείας, πολιτισμού, άμυνας, παιδείας.

Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Ιωάννης Καποδίστριας, διεθνής διπλωμάτης, Έλληνας Κυβερνήτης    

Πρωτότυπο θεατρικό έργο της Ιωάννας Berthoud-Παπανδροπούλου, καθηγήτριας του πανεπιστημίου της Γενεύης, παρουσιάζει την πορεία του Καποδίστρια από την καθοριστική συμβολή του στο Σύνταγμα της Ελβετίας, ως την εκλογή του ως Κυβερνήτη του Ελληνικού Κράτους και τη δολοφονία του. Οι σκηνές διαδραματίζονται σε ευρωπαϊκές πόλεις του 19ου αιώνα με συμμετοχή ιστορικών προσωπικοτήτων, όπως ο Τσάρος Αλέξανδρος Α΄, ο Μέττερνιχ, η Ρωξάνδρα Στούρτζα, ο Εϋνάρδος, πιστός φίλος, Ελβετός φιλέλληνας και ευεργέτης της Ελλάδος και οι Έλληνες ήρωες Αλ. Υψηλάντης, Θ. Κολοκτρώνης και Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης.

Η πρώτη παράσταση δόθηκε στις 6 Ιουνίου στη Λωζάνη. Η επόμενη, από το Θέατρο Ελλήνων Γενεύης είναι στη Γενεύη στις 27-29 Σεπτεμβρίου. Στις 17-18 Νοεμβρίου η παράσταση θα μεταφερθεί στη Γερμανία/ Σόλινγκεν. Με το Σήμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Ομιλία «Κωνσταντίνος Βρουμίδης» – Προγραμματισμένη διάλεξη με ομιλητή: Μιχάλης Σέρβος

Από τη σειρά διαλέξεων για την ιστορία του ελληνικού κράτους από το 1821 ως σήμερα και τον ρόλο των ελληνογερμανικών σχέσεων.

Διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία της Φλόριντα (Panhellenic Federation of Florida/PHFOFL) στις 28 Σεπτεμβρίου. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Ομιλία «Λούης Τίκας» – Προγραμματισμένη διάλεξη με ομιλήτρια: Γιώτα Αργυροπούλου-Φραγκεδή

Από τη σειρά διαλέξεων για την ιστορία του ελληνικού κράτους από το 1821 ως σήμερα και τον ρόλο των ελληνογερμανικών σχέσεων.

Διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία της Φλόριντα (Panhellenic Federation of Florida/PHFOFL) στις 29 Σεπτεμβρίου. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Η οικονομική κρίση και οι ελληνογερμανικές σχέσεις

Προγραμματισμένη ομιλία του Μάρκου Τρούλη με θεματική την οικονομική κρίση και τις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Διοργανώνεται από τον Ελληνογερμανικό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο στις 30 Σεπτεμβρίου. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

«Η συμβολή των Επτανήσων στην Ελληνική Επανάσταση»

Η Επτανησιακή Συνομοσπονδία, στο πλαίσιο δράσεων και εκδηλώσεων για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων μετά την Ελληνική Επανάσταση, έχει προγραμματίσει ομιλία στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών.

Διοργανώνεται από την Επτανησιακή Συνομοσπονδία στις 30 Σεπτεμβρίου. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

No Comments Yet

Comments are closed