Συνάντηση Στ.Πιτσιόρλα με διοίκηση ΣΕΠΒΕ

από Team MyPortal.gr
sms

“Ο στόχος των επόμενων ετών είναι να φέρουμε σε επαφή τη γνώση, που παράγεται στα ελληνικά πανεπιστήμια, με την πραγματική παραγωγική διαδικασία και τις επιχειρήσεις, καθώς οι οικονομίες του μέλλοντος είναι αυτές που στηρίζονται στη γνώση”, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος συναντήθηκε το μεσημέρι με τη διοίκηση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδας (ΣΕΠΒΕ) και ανέπτυξε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες μέσω των οποίων θα υποστηριχθεί η προσπάθεια της χώρας να μπει στον δρόμο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Παράλληλα, επισήμανε, ότι πολλές εταιρείες – και στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας – εκδηλώνουν ενδιαφέρον για να επενδύσουν και να εγκατασταθούν στην Ελλάδα – σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα – ενώ γνωστοποίησε πως σύντομα στη Θεσσαλονίκη πρόκειται να εγκατασταθεί εταιρεία που παράγει οπτικές ίνες.
“Πρέπει να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας και ως κράτος και ως εταιρείες και ως πανεπιστήμια στην κατεύθυνση να αναμορφώσουμε την οικονομία στη βάση της γνώσης που παράγεται στην Ελλάδα”, υπογράμμισε ο αν. υπουργός.
Όπως εξήγησε, “έχουμε λαμπρά παραδείγματα εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα – και πολλαπλασιάζονται αυτά τα παραδείγματα – έχουμε λαμπρά παραδείγματα νεοφυών επιχειρήσεων, οι οποίες δίνουν μία προοπτική πολύ μεγάλη και είμαστε μία χώρα που έχει πολύ μεγάλη παραγωγή στα Πανεπιστήμια”. “Η Ελλάδα”, παρατήρησε, “είναι από τις πρώτες χώρες στον κόσμο στον τομέα των ερευνών και των δημοσιεύσεων, όμως είμαστε από τις τελευταίες στις πατέντες και αυτό το κενό πρέπει να καλύψουμε”.
“Η οικονομία μας πρέπει να μπει στον δρόμο της ψηφιακής εποχής, πρέπει να γίνουν βήματα για την ψηφιοποίησή της σε όλους τους τομείς και θα πρέπει και το κράτος, η δημόσια διοίκηση να μπει σε αυτή τη λογική. Για όλα αυτά η κυβέρνηση προωθεί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα. Στη διαδικασία αυτή η επαφή με τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας είναι πάρα πολύ σημαντική. Έχουν να μας προσφέρουν ιδέες, εμπειρίες και θα είναι πολύτιμοι συνεργάτες”, τόνισε.
Σε ό,τι αφορά την εθνική στρατηγική για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση διευκρίνισε ότι το Εθνικό Συμβούλιο που θα συσταθεί για τον σκοπό αυτό θα έχει συγκροτηθεί μέχρι τις αρχές του 2019. “Δεν μπορούμε να λείπουμε από την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, γιατί αν λείπουμε θα αλλάξουμε κατηγορία”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ Κωστής Καγγελίδης, ο οποίος μετέφερε στον κ.Πιτσιόρλα τις θέσεις και ανάγκες του κλάδου της πληροφορικής “ως ενός κλάδου της βιομηχανίας, με αιτήματα που αφορούν κατά κύριο λόγο τα καθημερινά προβλήματα των επιχειρήσεων σε θέματα λειτουργίας αλλά και θέματα μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού της χώρας”.
“Θέλουμε να τονίσουμε τη σημασία του ανθρώπινου κεφαλαίου, του δυναμικού που έχουμε και πρέπει να είναι μία συντονισμένη προσπάθεια πολλών συντελεστών. Στους μέσους όρους από τις έρευνες αποφοίτων σχολών θετικών επιστημών είμαστε πολύ καλά, όμως αρχίζουμε και παρουσιάζουμε μία έλλειψη στον χώρο των ειδικών ΤΠΕ”, είπε ο κ.Καγγελίδης, εξηγώντας ότι “επειδή αυτές οι δεξιότητες είναι σε μεγάλη ζήτηση οι επιστήμονες μετακομίζουν και θα είναι σε μεγάλη ζήτηση και αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα για την δική μας οικονομία, πρωτίστως πρόβλημα λειτουργίας των επιχειρήσεων, αλλά και ψηφιακού μετασχηματισμού της κοινωνίας”. Όπως διευκρίνισε, οι απόφοιτοι των σχολών Πληροφορικής “φεύγουν έξω γιατί οι δικές μας μικρομεσαίες εταιρείες δεν μπορούν ακόμη να αναπτυχθούν και να επιστρέψουν δυναμικά από τη ζόρικη δεκαετία που έχουν περάσει και να μπορέσουν να τους κρατήσουν”, γι’ αυτό και, όπως πρόσθεσε, οι επιχειρήσεις του κλάδου “έχουμε κοινωνικό ρόλο να παραμείνουμε εδώ, να επιστρέψουμε την επένδυση που έγινε σε εμάς, γιατί αυτό (σ.σ. το brain drain) είναι μία σημαντική διαρροή που ξεπερνά τις επιχειρήσεις, αφορά την κοινωνία μας”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ