Συνάντηση με τον Μ.Βορίδη είχε στο υπΑΑΤ ο Λ.Βασιλειάδης

Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μάκη Βορίδη

Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας, Λάκης Βασιλειάδης πραγματοποίησε προγραμματισμένη συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μάκη Βορίδη. Ο Βουλευτής έθεσε στον Υπουργό σειρά θεμάτων του πρωτογενούς τομέα, καθώς και τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης που απαιτούν τη συντονισμένη αντιμετώπισή τους από την Πολιτεία.

Συγκεκριμένα, ο Λάκης Βασιλειάδης αναφέρθηκε:

Στο ζήτημα των εργατών γης, το οποίο γίνεται ολοένα και πιο επιτακτικό λόγω των απαραίτητων εποχιακών εργασιών. Ο Υπουργός ξεκαθάρισε στο Βουλευτή πως είναι θέμα χρόνου να αποσαφηνιστεί με νομοθετική παρέμβαση, σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, το καθεστώς εργασίας των αλλοδαπών εργατών γης και θα ακολουθηθεί η διαδικασία του εργοσήμου. Ο Βουλευτής επανήλθε στην πρόταση που είχαν καταθέσει μαζί με 10 ακόμα Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για ειδικά κίνητρα στην απασχόληση Ελλήνων ανέργων σε εργασίες γης, ώστε να κεφαλαιοποιηθούν οι φετινές προσπάθειες και να υπάρξει ήδη πρόβλεψη για το επόμενο έτος. Επιπροσθέτως, ζήτησε να εξεταστούν κίνητρα για στοχευμένη προσέλκυση αλλοδαπών εργατών και από άλλες χώρες.

Στη λειτουργία του ΕΛΓΑ και την όσο το δυνατό ταχύτερη καταβολή και του υπόλοιπου 35% των πορισμάτων του 2019, για το οποίο ο Υπουργός δεσμεύθηκε να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια ρευστότητας. Επιπλέον, ο Λάκης Βασιλειάδης επανήλθε στο μείζον θέμα της αναθεώρησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ και της επικαιροποίησης των κινδύνων και προσαρμογής τους στις επιπτώσεις της Αλλαγής του Κλίματος. Αφορμή για την τοποθέτηση αυτή στάθηκαν οι καταστροφές από τους παγετούς στις δενδροκαλλιέργειες κερασιού, οψιμανθούς επιτραπέζιου αλλά και συμπύρηνου ροδάκινου. Ποικιλίες των καλλιεργειών αυτών που έχουν πληγεί, δεν εντάσσονται στις μέχρι τώρα αναγγελίες, ενώ στους παγετούς του Απριλίου βρίσκονταν σε ανθικό και μετανθικό στάδιο. Ο Βουλευτής ζήτησε από τον Υπουργό να παρέμβει πολιτικά για αναγγελία των ζημιών αυτών, καθώς ο ΕΛΓΑ δεν έχει λάβει υπόψη του παγετούς του Απριλίου. Ειδάλλως, να προβεί στην εξάντληση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων για την αποζημίωση των παραγωγών, λόγω απώλειας εισοδήματος. Τόνισε πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγνοηθούν οι ζημιές αυτές. Άλλωστε, ο Λάκης Βασιλειάδης από την πρώτη στιγμή τάσσεται υπέρ της ριζικής αναδιάρθρωσης του ΕΛΓΑ και της αξιοποίησης τεχνολογικών μέσων σε όλη τη διαδικασία από την εκτίμηση έως και την έκδοση των πορισμάτων, θέμα για το οποίο ο Υπουργός αποκάλυψε ότι ήδη υπάρχει προχωρημένη συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στους Παραγωγούς Λαϊκών Αγορών και την ανάγκη στήριξής τους λόγω της ζημιάς που υπέστησαν από τον περιορισμό 50% της συμμετοχής τους στις λαϊκές αγορές αλλά και τον αποκλεισμό τους από τις αγορές όμορων Περιφερειών. Ο Υπουργός ξεκαθάρισε στο Βουλευτή πως θα στηριχθούν όλοι οι παραγωγοί στο σύνολό τους, τόσο αναφορικά με τους παραπάνω περιορισμούς, όσο και για την απώλεια εισοδήματος σε συγκεκριμένα προϊόντα.

Στους Κτηνοτρόφους και στη διατάραξη της αγοράς, τη σημαντική για τον κλάδο περίοδο του Πάσχα, από τα υγειονομικά περιοριστικά μέτρα και την αβεβαιότητα που επικράτησε. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υπουργείου, η ζημιά στους αιγοπροβατοτρόφους υπολογίζεται περίπου στα 23 εκατομμύρια ευρώ. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν αντίστοιχου ποσού μέτρα στήριξης του κλάδου, καθώς και ο τρόπος.

Στους Παραγωγούς Σπαραγγιού και τις επιπτώσεις στην ποιότητα, τη ζήτηση, το κόστος και στην ποσότητα παραγωγής του προϊόντος που έφεραν τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας. Το Υπουργείο αναγνωρίζει τη ζημιά που υπέστησαν οι καλλιεργητές, ολοκληρώνει τη συλλογή στοιχείων και σύντομα θα προβεί στην ανακοίνωση μέτρων στήριξης.

No Comments Yet

Comments are closed