Συνάντηση Κ. Τασούλα – Α. Τσίπρα στη Βουλή

από Team MyPortal.gr
sms

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα, είχε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας έθεσε στον Κ. Τασούλα τις σοβαρές ανησυχίες του για τα ζητήματα της κοινοβουλευτικής λειτουργίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την έντονη διαφωνία του για τον τρόπο που νομοθετεί η Βουλή εν μέσω πανδημίας, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτες πρακτικές και φαινόμενα αντικοινοβουλευτικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου».

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «αδιανόητο και κορυφαίο θέμα» την στάση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, όπως είπε, «μέχρι σήμερα δεν έχει ορίσει την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το μείζον ζήτημα της συρρίκνωσης της δημοκρατίας», παρότι το σχετικό αίτημα το έχει καταθέσει από τις 23 Δεκεμβρίου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ακόμα το θέμα των ονομαστικών ψηφοφοριών, επαναφέροντας τη πρόταση του να αξιοποιηθεί η τεχνολογία και οι βουλευτές να ψηφίζουν ηλεκτρονικά και όχι να γίνεται με επιστολικές ψήφους οι οποίες στέλνονται στις γραμματείες των κομμάτων.

Τη διαβεβαίωση ότι θα επανεξετάσει τόσο την πρόταση του για τις ονομαστικές ψηφοφορίες όσο και το αίτημα του «για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή με θέμα «συρρίκνωση της δημοκρατίας», έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

Μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Τασούλας έκανε λόγο για «συνάντηση που έγινε σε πολιτισμένη ατμόσφαιρα», και τόνισε ότι εξήγησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Κοινοβούλιο εν μέσω πανδημίας, τις οποίες και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζει.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Τασούλας, αναφορικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να αντικατασταθεί η επιστολική ψήφος στις ονομαστικές ψηφοφορίες και η διαδικασία να γίνεται μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής πλατφόρμας webex, με εικόνα και ήχο, εξέφρασε στον κ. Τσίπρα τους προβληματισμούς του, «καθώς διαπιστώθηκαν σοβαρές αδυναμίες κατά την εφαρμογή του στο παρελθόν».

«Σε μια ψηφοφορία με 300 βουλευτές είναι πολύ πιθανόν να τους προδώσει η τεχνολογία, ενώ η επιστολική ψήφος, αν και παρωχημένο μέτρο, είναι το πλέον ασφαλές, και συνταγματικό και αναλογικό, σύστημα» τόνισε ο κ. Τασούλας επικαλούμενος και την ομόφωνη γνώμη της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής.

Αναφορικά με το αίτημα του κ Τσίπρα να δρομολογηθεί άμεσα η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, που αφορά το θέμα της συρρίκνωσης της δημοκρατίας, ο κ, Τασούλας τον διαβεβαίωσε ότι θα το επανεξετάσει, θα το συζητήσει με την κυβέρνηση και θα επανέλθει για να τον ενημερώσει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, εξήγησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΖΑ τις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω των περιοριστικών μέτρων, απορρίπτοντας ταυτόχρονα σκοπιμότητες ώστε να μην διεξαχθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, ενώ παράλληλα του επισήμανε ότι έχουν ήδη διεξαχθεί 4 συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων με πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επίσης έχει απαντήσει και σε 6 επίκαιρες ερωτήσεις που έχει υποβάλει η αντιπολίτευση στην «Ώρα του πρωθυπουργού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ