Ο Δήμαρχος Αθήνας και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚινήματοςΑλλαγής, κατά τη σημερινή του επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, μετά από πολλές συναντήσεις που είχε, μεταξύ αυτών με τη Δήμαρχο Καλαμαριάς, ΧρύσαΑράπογλου και τους εκπροσώπους των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, δήλωσε:
«Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη των πολλών δυνατοτήτων και των χαμένων ευκαιριών.Η Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη σήμερα χαρακτηρίζεται από αναπτυξιακή στασιμότητα, με ρωγμές στην κοινωνική και χωρική της συνοχή και περιβαλλοντικά σε κρίσιμη κατάσταση.Το σλόγκαν «Θεσσαλονίκη, Μητρόπολη των Βαλκανίων» ακούγεται σήμερα σαν ανέκδοτο.Γιατί η γεωγραφική της θέση, ο φυσικός της πλούτος, τα επιστημονικά και ερευνητικά της ιδρύματα, προσφέρουν σημαντικές και ανεκμετάλλευτες ως τώρα δυνατότητες.
Σήμερα, υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ, τις αγροτικές ενισχύσεις. Και ενώ οι πόροι αυτοί θα έπρεπε και θα μπορούσαν να αναζωογονήσουν, περιφερειακές, τοπικές οικονομίες και κοινωνίες, είτε από πολιτική επιλογή, είτε λόγω επιρροών μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, οι κεντρικές πολιτικές απαξιώνουν την πόλη και την περιφέρεια, εντείνοντας τις περιφερειακές ανισότητες.
Με αυτή την οπτική απευθυνόμαστε σε όλους και όλες που το όραμα τους είναι η εμπέδωση ενός μοντέλου αειφόρου ανάπτυξης. Τους καλούμε να συζητήσουμε για τη Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη και το μέλλον της, αλλά και για τα ιδιαίτερα προβλήματα και τις προοπτικές κάθε περιοχής.
Ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο για την Καλαμαριά.
Τα πλεονεκτήματα της μεγάλης ακτογραμμής, το «Παλατάκι», οι αδόμητες περιοχές από το Καραμπουρνάκι μέχρι την Μίκρα, το Κόδρα, όλοι οι ελεύθεροι χώροι των πρώην στρατοπέδων, από πλεονεκτήματα και δυνατότητες ανάπτυξης αστικού πρασίνου, περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών, πάρκων ανοιχτής παιδείας και πολιτισμού, έχουν μετατραπεί σε αντικείμενα δημοπρατήσεων.
Ο Πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να αποδεχτεί τις αποφάσεις του Δήμου Καλαμαριάς και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη Μαρίνα της Καλαμαριάς και τα νέα δεδομένα που δημιουργούν για το RealEstate της ΔΕΘ.
Η Δημοτική αρχή της Χρύσας Αράπογλου και οι παρατάξεις, πολύ σωστά είπαν όχι επί της αρχής και το αιτιολόγησαν πειστικά, με αποτέλεσμα να ψηφίσει και η Περιφέρεια κατά της πρότασης του ΤΑΙΠΕΔ.
Η νίκη της Καλαμαριάς είναι μεγάλη, γι’ αυτό η κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει οριστικά ρότα.
Όμως υπάρχει και το θέμα του RealEstate στον χώρο της ΔΕΘ, με συντελεστή δόμησης 0,6%.
Δηλαδή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην πιο πυκνοδομημένη περιοχή της Θεσσαλονίκης, με το πολύ λιγότερο πράσινο ανά κάτοικο, από κάθε ελληνική και ευρωπαϊκή πόλη, επιχειρείται μια απαράδεκτη παρέμβαση, εις βάρος των κατοίκων της. Σ’ αυτό οφείλουμε να αντιδράσουμε».
ΟΑΣΘ
Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ και αφού ενημερώθηκε για τα προβλήματα, ο Χάρης Δούκας τόνισε:
«Η ταλαιπωρία των Θεσσαλονικιών στις αστικές μετακινήσεις, ήταν μεγάλη και τα τελευταία χρόνια με την ουσιαστική διάλυση του ΟΑΣΘ, μεγάλωσε ακόμη περισσότερο. Η κυβέρνηση κοροϊδεύει τον κόσμο, με όσα κάνει και όσα εξαγγέλλει για τον ΟΑΣΘ, με συνεχείς παρεμβάσεις σε νυχτερινές τροπολογίες.
Τα προβλήματα με τα πολύ παλιά και ακατάλληλα λεωφορεία δε λύνονται με τις ενοικιάσεις παλιών λεωφορείων από τις χώρες της βόρειας Ευρώπης. Η πρόσφατη αγορά των 110 ηλεκτρικών λεωφορείων, που δε δόθηκαν στον ΟΑΣΘ, γιατί είναι υπό εκκαθάριση, ούτως ή άλλως καλύπτει μικρό μέρος των αναγκών. Το ίδιο αναπολεσματικές είναι και οι 8μηνες συμβάσεις των οδηγών, αντί σταθερού προσωπικού.
Η κυβέρνηση προχωράει στην οριστική παραχώρηση του 60% περίπου του συγκοινωνιακού έργου σε ιδιώτες. Στα ΚΤΕΛ δηλαδή, που τα τελευταία χρόνια έχουν αναλάβει με απευθείας αναθέσεις, το έργο αυτό.
Ακόμη χειρότερα, αφού υπέγραψε, έστω και με καθυστέρηση ο Υπουργός Μεταφορών την ΣΣΕ, ο Υπουργός Οικονομικών αφαίρεσε τα εκπαιδευτικά επιδόματα των παιδιών των εργαζομένων με ειδικές ανάγκες.
Όλες αυτές οι ενέργειες αποτελούν ασέβεια προς τους πολίτες, ασέβεια στην πόλη», κατέληξε ο κ. Δούκας.