Προγραμματική σύμβαση συνεργασίας για τα 59α Δημήτρια, που θα πραγματοποιηθούν το διάστημα από 19 Σεπτεμβρίου έως 1 Νοεμβρίου, υπέγραψαν, το μεσημέρι, στο δημαρχιακό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Η υπογραφή της σύμβασης αποτελεί το επισφράγισμα της σύμπραξης του δήμου και του υπουργείου για την ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη του μακροβιότερου πολιτιστικού θεσμού της Θεσσαλονίκης.
Αντικείμενο της συμφωνίας είναι η διοργάνωση, με χρηματοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού, καλλιτεχνικών παραστάσεων από την Εθνική Λυρική Σκηνή, τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τριών εποπτευόμενων φορέων, ενώ στην προγραμματική σύμβαση συμμετέχει και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο κ. Αγγελούδης, στις δηλώσεις που ακολούθησαν μετά την υπογραφή της σύμβασης, ευχαρίστησε την υπουργό, τους φορείς του υπουργείου Πολιτισμού και την αρμόδια αντιδημαρχία για τη σειρά δράσεων, συναυλιών λόγιας μουσικής, όπερας, μουσικού θεάτρου, όπερας για παιδιά, χορού και εκπαιδευτικών εργαστηρίων, που θα παρουσιαστούν στην πόλη.
«Είναι υψηλού επιπέδου παραγωγές, που για πρώτη φορά η Θεσσαλονίκη θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει. Μέσα σε δύο μήνες σχεδιάστηκαν και αποφασίστηκαν οι δράσεις αυτές, των φετινών Δημητρίων, με τις οποίες πραγματικά, εκ μέρους της δημοτικής αρχής, αισθάνομαι βαθιά υποχρεωμένος και ευχαριστώ την κ. Μενδώνη», είπε ο δήμαρχος.
Από την πλευρά της, η κ. Μενδώνη πρόσθεσε: «Περιμένουμε όλοι την έναρξη, τον Σεπτέμβριο και φυσικά όλες τις εκδηλώσεις. Είναι ιδιαίτερη χαρά για το υπουργείο Πολιτισμού που συμβάλλει, με τον τρόπο αυτό, στη διαμόρφωση της πολιτιστικής εικόνας της πόλης μέσα από τον συγκεκριμένο θεσμό των Δημητρίων με την ιστορικότητα και την βαρύτητα που έχει». Υπογράμμισε, δε, πως η συνεργασία του υπουργείου με τον δήμο θα αφορά την τριετία 2024 – 2026.
ΔΡΑΣΕΙΣ – ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ
Η προγραμματική σύμβαση περιλαμβάνει σειρά δράσεων συναυλιών, λόγιας μουσικής, όπερας, μουσικού θεάτρου, όπερας για παιδιά, χορού και εκπαιδευτικών εργαστηρίων, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι εξής:
- Εθνική Λυρική Σκηνή:
- Όπερα Τζουζέππε Βέρντι, Τραβιάτα. Σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια: Νίκος Πετρόπουλος Μια κλασική πλέον σκηνοθεσία του σημαντικού Έλληνα σκηνοθέτη και σκηνογράφου παρουσιάζεται με ένα εκλεκτό καστ και σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Όπερα για παιδιά
- Λένα Πλάτωνος, Το αηδόνι του αυτοκράτορα. Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πετσατώδη, AnimaRon: Ειρήνη Βιανέλλη. Μία από τις πιο επιτυχημένες παραγωγές για παιδιά της Εναλλακτικής Σκηνής, η οποία ανέβηκε για πρώτη το 2019.
- Σύγχρονη όπερα Pablo OrQz/Sergio Blanco, Κασσάνδρα Σκηνοθεσία: Diana Theocharidis/Αλέξανδρος Ευκλείδης. Συμπαραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής και του Κέντρου Πειραματισμού του περίφημου Teatro Colón του Μπουένος Άιρες.
- Συναυλία Τραγούδια για φωνή και πιάνο λόγιων Ελλήνων συνθετών Τζούλια Σουγλάκου, σοπράνο Σοφία Ταμβακοπούλου, πιάνο. Μία περιδιάβαση στα τραγούδια για φωνή και πιάνο ορισμένων από τους σημαντικότερους συνθέτες της λόγιας ελληνικής μουσικής με στόχο την ανάδειξη αυτής της λιγότερο γνωστής πλευράς της ελληνικής μουσικής παράδοσης.
- Συναυλία Λίγα λουλούδια αν θέλεις στείλε μου… Επιλογή από τα τραγούδια του Κώστα Γιαννίδη σε μεταγραφή για ορχήστρα εποχής Επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας Ενορχήστρωση: Γιάννης Λουπάκης Τραγούδι: θ.α.
- Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
- Εναρκτήρια συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης MOYSA για την καλλιτεχνική σεζόν 2024 – 2025 με σολίστ τον διεθνή πιανίστα MarQno Tirimo με έργα W. A. Mozart και L. v. Beethoven. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Αμερικανός μαέστρος Michael Palmer.
- Χορός «Πορτραίτα στη Διαφορετικότητα- Πολυπολιτισμικοί Χορευτικοί Διάλογοι». Δύο διαφορετικές παραστάσεις πάνω στον θεματικό άξονα «Πορτραίτα στη Διαφορετικότητα- Πολυπολιτισμικοί Χορευτικοί Διάλογοι» με κάποιους από τους μεγαλύτερους σύγχρονους χορευτές και χορογράφους του κόσμου, από τέσσερις διαφορετικές χώρες: Αγγλία, Φιλιππίνες, Λίβανος και Ελλάδα.
-1η παράσταση: Dickson Mbi με την performance Duende και Joy Alpuerto Rizer με την performance Babae.
-2η παράσταση: Omar Rajeh με σόλο performance και Δανάη & Διονύσιος.
- Συναυλία Ρεσιτάλ σύγχρονης ιαπωνικής μουσικής με την φλαουτίστα Ναταλία Γεράκη και τον πιανίστα Παύλο Αντωνιάδη. Το πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί θα είναι ένα διπλό πορτραίτο των συνθετών Tōru Takemitsu και Yuji Takahashi. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Εργαστήριο Σύγχρονης Μουσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
- Συναυλία του Aron Quartet από την Αυστρία σε σύμπραξη με τον διαπρεπή Έλληνα πιανίστα Χρήστο Μαράντο, για την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου καθιερωτή του δωδεκαφθογγισμού Arnold Schönberg το έτος 2024.
- Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
- Arpissima Έκθεση αρπών την εταιρείας Salvi, ρεσιτάλ της Anais Gaudemard. Διοργάνωση δύο ακόμα συναυλιών μουσικής δωματίου σχετικές με την άρπα με τη συμμετοχή αρπιστών της πόλης.
- Αφιέρωμα στα 80 χρόνια από το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη Συναυλία ΚΟΘ Μουσική διεύθυνση: Leo McFall David Bruce.
- Daniel Hope / Zurich Chamber Orchestra Mendelssohn Chamber Symphony 5 ή 6 Βeethoven Kreutzer Sonata, εκδοχή για βιολί και έγχορδα Tchaikovsky Σερενάτα για έγχορδα
- Φιλαρμονική Ορχήστρα Σόφιας, Μουσική διεύθυνση: Nayden Todorov. Πιάνο: Κυπριανός Κατσαρής Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ
- Oros Ensemble. Αφιέρωμα στον Oscar Ghiglia Event αφιερωμένο στον πρόσφατα εκλιπόντα σπουδαίο κιθαρίστα που έζησε στη Θεσσαλονίκη.
- Έκθεση και παρουσίαση του αρχείου του Γ. Μυλαράκη. Επιμέλεια: Αντώνης Κωνσταντινίδης. Σε συνεργασία με τον ΟΜΜΘ.