Συμπληρώματα βιταμίνης D: Γιατί δεν ωφελούν τους υπέρβαρους και τους παχύσαρκους

από Team MyPortal.gr
sms

Η βιταμίνη του ήλιου είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας των οστών και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από τον καρκίνο.

Ανασκόπηση των υφιστάμενων επιστημονικών στοιχείων ωστόσο, διαπίστωσε ότι τα οφέλη αφορούν μόνο όσους έχουν υγιές βάρος.

Οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, παράγοντας κινδύνου για πολλά προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες και το εγκεφαλικό, είχαν «ελάχιστο» όφελος από τα συμπληρώματα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι άνθρωποι που έχουν πολύ λίπος στο σώμα τους δυσκολεύονται να μεταβολίσουν τα συμπληρώματα βιταμίνης D προς όφελος του οργανισμού τους.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους σε σύγκριση με τους υγιείς ανθρώπους που λάμβαναν τα ίδια συμπληρώματα.

Η επιδημιολόγος και επικεφαλής της έρευνας Deirdre Tobias, δήλωσε: «Παρατηρήσαμε εντυπωσιακές διαφορές μετά από δύο χρόνια λήψης συμπληρωμάτων. Συγκεκριμένα τα άτομα με υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος, είχαν χαμηλή ανταπόκριση στα συμπληρώματα βιταμίνης D. Φαίνεται ότι ο μεταβολισμός της βιταμίνης D διαφέρει στους ανθρώπους με μεγαλύτερο βάρος και αυτή η μελέτη μπορεί να εξηγήσει τη μειωμένη ανταπόκριση στα άτομα με αυξημένο ΔΜΣ».

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από μία από τις μεγαλύτερες σε δείγμα και διάρκεια δοκιμές για τη βιταμίνη D που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στις ΗΠΑ, τη μελέτη VITAL.

Η μελέτη παρακολούθησε 26.000 άτομα που λάμβαναν καθημερινά συμπληρώματα βιταμίνης D για περίπου πέντε χρόνια μεταξύ 2010 και 2018.

paxysarkia-Mitera.jpg

Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν άνω των 50 ετών και δεν είχαν καρκίνο ή καρδιαγγειακή νόσο στην αρχή της μελέτης.

Οι μισοί έπαιρναν καθημερινά χάπια που περιείχαν 2.000 διεθνείς μονάδες (IU) βιταμίνης D.

Οι άλλοι μισοί αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου και λάμβαναν εικονικό συμπλήρωμα.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι όσοι λάμβαναν βιταμίνη D κινδύνευαν κατά 20% λιγότερο να πεθάνουν από καρκίνο, αν και δεν ήταν αυτό το σημαντικό εύρημα.

Οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν τον ρόλο του σωματικού βάρους σε αυτή τη μείωση.

Στη συνέχεια ανέλυσαν ξανά δεδομένα από ένα μικρότερο υποσύνολο 16.000 συμμετεχόντων που είχαν δώσει αίμα όταν ξεκίνησε η μελέτη και κατά τη διάρκεια των δύο ετών της μελέτης.

Το δείγμα περιελάμβανε 6.600 άτομα που είχαν δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) που τους κατέτασσε στην κατηγορία των υπέρβαρων και 4.400 που βρίσκονταν στην κατηγορία της παχυσαρκίας και της νοσογόνου παχυσαρκίας.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα μέλη και των δύο ομάδων είδαν αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα τους κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Αλλά η αύξηση ήταν σημαντικά μεγαλύτερη στα άτομα που δεν ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Η Δρ. Tobias πρόσθεσε: «Η μελέτη αυτή εξηγεί γιατί παρατηρείται μείωση 30-40% σε θανάτους από καρκίνο, αυτοάνοσες παθήσεις και άλλα προβλήματα υγείας σε όσους έχουν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος και λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D.

Τα μικρά οφέλη για τους ανθρώπους με υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος, υποδεικνύουν ότι μπορούν να αποκομίσουν περισσότερα οφέλη μέσω εξατομικευμένων δόσεων βιταμίνης D.

Η ανάλυση των αρχικών δεδομένων διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D συσχετίστηκαν με θετικές επιδράσεις στην υγεία, αλλά μόνο στα άτομα με ΔΜΣ κάτω από 25.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνθρωποι μπορεί να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, επειδή τα λιπώδη κύτταρά τους απορροφούν τη βιταμίνη από το αίμα.

Εκτιμούν επίσης ότι τα παραπανίσια κιλά «βλάπτουν» την ικανότητα του σώματος να παράγει ή να επεξεργάζεται τη βιταμίνη D, οδηγώντας σε χαμηλότερα επίπεδα.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, περίπου το 42 % του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει ανεπάρκεια βιταμινών.