Συγκρατημένα «ανοίγουν» οι ευρωπαϊκές αγορές

από Team MyPortal.gr
sms

Οι ευρωπαϊκές αγορές «ανοίγουν» συγκρατημένα, ενώ το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σημειώνουν άνοδο 1% στις ειδήσεις για τη μείωση της παραγωγής.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,5% καθώς άνοιξαν οι αγορές, με τους κλάδους και τα κυριότερα χρηματιστήρια να παρουσιάζουν ένα μείγμα οριακών κερδών και απωλειών.

Οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου οδήγησαν τα κέρδη με άνοδο 1,1% μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας για εθελοντικές περικοπές στην παραγωγή της την Κυριακή, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο. Ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δεν θα προβεί σε αλλαγές στις προγραμματισμένες περικοπές της παραγωγής πετρελαίου για το υπόλοιπο του έτους.

Οι μετοχές των ταξιδιών και της αναψυχής βυθίστηκαν σε αρνητικό έδαφος, με πτώση 0,5%, ενώ ακολούθησε το λιανικό εμπόριο, το οποίο σημείωσε πτώση 0,4%.

Ο Stoxx 600 έκλεισε 1,5% υψηλότερα την περασμένη εβδομάδα, υποχωρώντας από χαμηλό δύο μηνών την Τετάρτη, αφού οι νομοθέτες των ΗΠΑ ψήφισαν νομοσχέδιο για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους και την επιβολή ανώτατου ορίου στις κυβερνητικές δαπάνες.

Στην Ευρώπη, οι έμποροι εξακολουθούν να αναλύουν τον αντίκτυπο των στοιχείων για τον πληθωρισμό της Πέμπτης, τα οποία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι το ποσοστό του 6,1% εξακολουθεί να είναι “πολύ υψηλό” και πρότεινε, μαζί με άλλους αξιωματούχους της ΕΚΤ, ότι ο κύκλος αυξήσεων της κεντρικής τράπεζας θα πρέπει να συνεχιστεί.