Σε συνεχή ενίσχυση των μπλόκων τους προχωρούν οι αγρότες της Θεσσαλίας με την κυβέρνηση από τη μία να παρατάσσει σημαντική αστυνομική δύναμη για την αναχαίτισή τους και από την άλλη να καλεί σε διάλογο τα συντονιστικά τους όργανα.
Η πόρτα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι πάντοτε ανοιχτή για διάλογο, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1» για τις κινητοποιήσεις των αγροτών.
«Με μεγάλη χαρά θα δεχτώ και τα συντονιστικά όργανα όλων όσων διαμαρτύρονται για να καθίσουμε να κάνουμε μια εξαντλητική συζήτηση και να τους εξηγήσουμε τις δυνατότητες που έχουμε ως κράτος. Δεν αμφισβητεί κανείς τα μεγάλα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν σήμερα ούτε οι αγρότες, ούτε ο μέσος Έλληνας» υπογράμμισε.
Ο κ. Λιβανός ανέφερε ότι κάνει διάλογο όπου κι αν πηγαίνει στην Ελλάδα όπως για παράδειγμα στον Μαραθώνα, τη Λακωνία και την Αργολίδα, ενώ αναφερόμενος στο μπλόκο της Νίκαιας είπε ότι η αστυνομία είναι εκεί, όχι για να έρθει σε ρήξη με τους παραγωγούς, αλλά για να διαφυλάξει την κυκλοφορία, την νομιμότητα.
Όπως είπε ο υπουργός, η πλειοψηφία των αγροτών δεν βρίσκεται στα μπλόκα. Αναφερόμενος στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ότι είναι φυσικό οι αγρότες να ζητούν περισσότερα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη δίδυμη κρίση (κλιματική και ενεργειακή) αλλά η κυβέρνηση λειτουργεί μέσα σε ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο και εντός των κοινοτικών κανονισμών.
Ο κ. Λιβανός ανέφερε ότι οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις για έξοδο από την ΕΕ και την ΚΑΠ προέρχονται από την «αγωνιστική διάθεση» του ΚΚΕ, ενώ σε ερώτηση για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βεβαρημένο παρελθόν δεν τολμά να μπει σε αυτόν τον διάλογο, καθώς η εποχή της διακυβέρνησής του ήταν πολύ σκληρή για τους αγρότες.
Ενισχύουν τις δυνάμεις τους οι αγρότες
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η προσέλευση των αγροτών προς τα μπλόκα. Νωρίς το πρωί η εκτίμηση ήταν ότι έχουν συγκεντρωθεί περί τα 300 αγροτικά μηχανήματα στον κόμβο της Νίκαιας, κάτω από την Εθνική οδό, αριθμός ωστόσο, που αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα.
«Βρισκόμαστε στον κόμβο της Νίκαιας και θα παραμείνουμε εδώ απόψε αφού η αστυνομία δεν μας επιτρέπει να μπούμε στην Εθνική. Σήμερα θα συσκεφθούμε ξανά για τα επόμενα βήματά μας ενώ παράλληλα καλούμε τους συναδέλφους μας να έρθουν και να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση», δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος των αγροτών του νομού Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας.
Απέναντι από τα τρακτέρ βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις έχοντας αποκλείσει την είσοδο των αγροτών στην εθνική οδό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες και αντιδράσεις.
Σε έναν αρκετά ζωηρό διάλογο, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας, ταξίαρχος, κ. Αστέριος Μαντζιώκας εξήγησε στους αγρότες πως δεν είναι δυνατό να ανέβουν στα τρακτέρ στην εθνική οδό επικαλούμενος την ανάγκη να μη διαταραχθεί την οικονομική ζωή της χώρας, προκαλώντας ωστόσο θύελλα διαμαρτυριών από την άλλη πλευρά.
Οι αγρότες μιλούν για δυνάμεις καταστολής, ενώ ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας Ρίζος Μαρούδας τόνισε πως «η αστυνομία παρανομεί και κλείνει το δρόμο, δρα ανεξέλεγκτα».
Με ειρωνικό ύφος πρόσθεσε σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα onlarissa.gr πως όταν είναι να αντιμετωπίσει το λαό το επιτελικό κράτος δρα οργανωμένα, σε αντίθεση με όταν πέφτει χιόνι και αποκλείονται πέντε εκατομμύρια πολίτες, ή όταν πέφτει μία μικρή βροχή.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων του Νομού Λάρισας, κ. Χρήστος Σιδερόπουλος δήλωσε: «Εμείς ακόμα δεν έχουμε κατεβεί στις κινητοποιήσεις. Δεν διαφωνούμε με τα αιτήματα των συναδέλφων μας αλλά δεν συναποφασίσαμε για τον χρόνο έναρξης της φετινής κινητοποίησης».
Τα αιτήματα των αγροτών
Τα αιτήματα των διαμαρτυρόμενων αγροτών έχουν να κάνουν με την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων, την μείωση του κόστους παραγωγής με άμεση κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα, τη διάθεση αφορολόγητου πετρελαίου σε όλους τους αγρότες, τη μείωση των τιμών των αγροεφοδίων, την καταβολή αποζημιώσεων στο 100% για τις καταστροφές (στο σύνολό τους στη ζωική και παραγωγή) και τέλος με τα μέτρα για την αναπλήρωση του αγροτικού εισοδήματος από τη μείωση της εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.