Στον Άρειο Πάγο η οικογένεια Γρηγορόπουλου για την αποφυλάκιση Κορκονέα

από Team MyPortal.gr
sms

Δεύτερη αναίρεση της απόφασης για την περίπτωση του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος αποφυλακίστηκε για δεύτερη φορά μετά την αναγνώριση ελαφρυντικού με πλειοψηφία 4-3 από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, θα επιχειρήσει η οικογένεια του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Οι συνήγοροι της οικογένειας του άτυχου μαθητή, Ζωή και Νίκος Κωνσταντόπουλος οι οποίοι σήμερα “θα πραγματοποιήσουμε επίσημο διάβημα στον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και θα ζητήσουμε όχι μόνον αναίρεση της αποφάσεως αλλά και πειθαρχικό έλεγχο των εμπλεκομένων καθώς και έλεγχο του εάν υπήρξε επηρεασμός δικαστικών προσώπων και ενόρκων, με ενδελεχή έρευνα της διαδικασίας προσδιορισμού, κατάρτισης καταλόγου ενόρκων, κλήρωσης, καθώς και του τι ακριβώς συνέβη στο διάστημα 9 Ιουνίου έως 28 Ιουνίου, που το Δικαστήριο διέκοψε αναιτιολόγητα με αίτημα της υπεράσπισης όπως είχε συμβεί και το 2019”.

Τι συνέβη

Η υπόθεση απασχολεί εντόνως βέβαια όχι μόνο σε επίπεδο απονομής δικαίου για τη δολοφονία ενός 15χρονου παιδιού, αλλά και σε νομικό επίπεδο, καθώς η λαϊκή έκφραση στο δικαιικό μας σύστημα μίλησε εν προκειμένω και εκφράστηκε (σε αντίθεση με τους 3 δικαστές και τον εισαγγελέα) κατά της γνώμης του Αρείου Πάγου που με κάθετο τρόπο είχε αποφανθεί – περίπου- κατά της χορήγησης ελαφρυντικού για τον Κορκονέα.

Οι τέσσερις λαϊκοί δικαστές, οι ένορκοι δηλαδή, πήγαν κόντρα στην αρεοπαγιτική βούληση, ερμηνεύοντας επί της ουσίας με διαφορετικό τρόπο την διάταξη περί ελαφρυντικών όπως αυτή τροποποιήθηκε το 2019 με τον νέο Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται πως ο Κορκονέας είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ισόβια κάθειρξη αλλά στο εφετείο του, τον Ιούλιο του 2019, το δικαστήριο με βάσει τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου (όπως περιγράφεται στην νέα μορφή του) με αποτέλεσμα να σπάσει η ισόβια κάθειρξη, εν μέσω θύελλας αντιδράσεων από την υπεράσπιση αλλά και την κοινή γνώμη.

Λίγο αργότερα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας άσκησε αναίρεση υπέρ του νόμου θεωρώντας ότι κακώς του χορηγήθηκε το ελαφρυντικό. Η άποψη του πρώτου τη τάξει Έλληνα εισαγγελέα έγινε ομόφωνα δεκτή τον περασμένο Μάρτιο από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου και ο Κορκονέας επέστρεψε στη φυλακή, αντιμετωπίζοντας εκ νέου το φάσμα των ισοβίων.

Ντόμινο

Η απόφαση όμως που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την άποψη του Αρείου Πάγου σχετικά με την ερμηνεία των προϋποθέσεων χορήγησης ελαφρυντικού από τα ελληνικά δικαστήρια, αποτελεί δείγμα πώς θα έρθουν και με άλλες σχετικές αποφάσεις το επόμενο διάστημα με ανάλογο- πιθανόν- περιεχόμενο.

Υπενθυμίζεται πως με το ν. 4619/2019, ο οποίος ψηφίσθηκε την 11-06-2019 και ισχύει από 01-07-2019, το ελαφρυντικό του άρθρου 84 παρ. 2 α΄ δηλαδή το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου διαφοροποιήθηκε τόσο ως προς τη διατύπωση όσο και ως προς τον σκοπό σε “πρότερο σύννομο βίο” και για να αναγνωρισθεί αρκούσε να αποδειχθεί ο εν γένει σύννομος βίος του καταδικασθέντος χωρίς να απαιτείται να αποδεικνύεται αυτός με θετικό τρόπο.

Δηλαδή επί της ουσίας, όπως ανέφερε σχετικά και ο Άρειος πάγος, αρκούσε το λευκό ποινικό μητρώο του δράστη. Επ΄ αυτού λοιπόν ο Άρειος Πάγος επιχείρησε να στηρίξει μια άλλη “νομολογία”, πως απαιτούνται κι άλλα πράγματα για να είναι πράγματι ‘σύννομος” ο βίος : “…Έτσι ο σύννομος βίος δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο αλλά με την από πεποίθηση – υποταγή στη νομιμότητα ως προς όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς του, κατάσταση που δεν εξασφαλίζεται με την ανυπαρξία καταδίκης του για αξιόποινη πράξη”, ανέφερε το Ανώτατο Δικαστήριο. Αντίθετη όμως άποψη έχουν εκφράσει πολλοί νομικοί.