Στο Παπαγεωργίου το 50% του συνόλου τοποθετήσεων κοχλιακών εμφυτευμάτων τα τελευταία δύο χρόνια στη χώρα

Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο Κέντρο Κοχλιακών Εμφυτεύσεων της Β΄ Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, τοποθετήθηκαν τα περισσότερα κοχλιακά εμφυτεύματα στην Ελλάδα την τελευταία διετία. Πρόκειται για το μοναδικό κέντρο στην Ελλάδα, που τοποθετεί αμφοτερόπλευρα κοχλιακά εμφυτεύματα σε παιδιά, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συντονιστής της Κλινικής, καθηγητής Κωνσταντίνος Μάρκου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 50% του συνόλου των εμφυτεύσεων κοχλιακών εμφυτευμάτων τα τελευταία δύο χρόνια σε όλη τη χώρα έγινε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Συγκεκριμένα το 2018, στο «Παπαγεωργίου»,τοποθετήθηκαν 23 εμφυτεύματα και το 2019 συνολικά 24 σε παιδιά (βρέφη και νήπια) με κώφωση και σε ενήλικες οι οποίοι έχασαν την ακοή τους και δεν μπορούν να ακούσουν με ακουστικά βαρηκοΐας. Από τα κοχλιακά εμφυτεύματα που τοποθετήθηκαν το 2019 στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, τα 15 ήταν σε παιδιά , εκ των οποίων στα εννέα τοποθετήθηκε και δεύτερο εμφύτευμα, και τα εννέα σε ενήλικες. Το κοχλιακό εμφύτευμα, όπως εξήγησε ο κ Μάρκου, αποτελεί στις μέρες μας τη μοναδική θεραπεία σε περιπτώσεις πλήρους κώφωσης και η τοποθέτησή του είναι καθοριστικής σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη των παιδιών τα οποία γεννιούνται κωφά. Στις περιπτώσεις αυτές ενδείκνυται η τοποθέτηση του κοχλιακού εμφυτεύματος ακόμη και σε ηλικία μικρότερη του ενός έτους.

«Ως Κέντρο Κοχλιακών Εμφυτεύσεων της Β΄ Πανεπιστημιακής Ω.Ρ.Λ. Κλινικής στο Γ.Ν.Θ. Παπαγεωργίου είμαστε περήφανοι που, υπό αντίξοες οικονομικές συνθήκες και σε περίοδο οικονομικής ύφεσης, καταφέρνουμε να χαρίζουμε το δώρο της ακοής σε δεκάδες ανθρώπους τόσο από την πόλη μας όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα. Η χαρά μας είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν αυτό συμβαίνει στην ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των παιδιών» πρόσθεσε ο κ. Μάρκου. Παράλληλα ανέφερε ότι το Κέντρο Κοχλιακών Εμφυτεύσεων παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους ασθενείς αναλαμβάνοντας τη μετεγχειρητική τους παρακολούθηση και τη λογοθεραπευτική τους υποστήριξη.

πηγή: ΑΜΠΕ

No Comments Yet

Comments are closed