Στο μικροσκόπιο των θεσμών την Τετάρτη το ελληνικό σχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα στήριξης

από Team MyPortal.gr
sms

Διπλή ατζέντα για την Ελλάδα έχει σύμφωνα με πληροφορίες το Euroworking Group που λαμβάνει χώρα την Τετάρτη. Θα τεθεί επί τάπητος η πρόοδος στις ελληνικές μεταρρυθμίσεις, με “φόντο” τη συνεδρίαση του Eurogroup του Οκτωβρίου. Πρόκειται για την πρώτη πολιτική έγκριση της 7ης αξιολόγησης χώρας σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, η οποία ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την Κομισιόν.

Παράλληλα, θα συζητηθεί η “ατζέντα” της επόμενης αξιολόγησης που πρέπει να γίνει… fast track για 2 λόγους: για τον νέο προϋπολογισμό, αλλά και για να προλάβουν την 2η “δόση” του 2020.

Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα συζητήσουν πριν τις 15/10 τον νέο Προϋπολογισμό με την κυβέρνηση (σ.σ. θα έχει κατατεθεί ήδη στη Βουλή με μορφή προσχεδίου την Δευτέρα 5/10). Υπενθυμίζεται πως όλα τα κράτη πρέπει να στείλουν τα προσχέδιά τους στις Βρυξέλλες έως τα μέσα Οκτωβρίου.

Μετά, περί το 3ο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, αναμένεται να ξεκινήσουν και οι “κουβέντες” σε επίπεδο επικεφαλής για την 8η αξιολόγηση. Και τούτο για να κλείσει η αξιολόγηση τον Νοέμβριο, να εγκριθεί από το Eurogroup και να προλάβει ο ESM να εκταμιεύσει το 2ο πακέτο “δόσεων” εντός του 2020 που δικαιούται η Ελλάδα.

Η 7η αξιολόγηση

Αναφορικά με την 7η αξιολόγηση, το κείμενο της Επιτροπής ήταν θετικό. Παρά κάποιους “αστερίσκους”, αναφορικά με την καθυστέρηση, για παράδειγμα, στην αποπληρωμή των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, που έχει “ξεφύγει” ειδικά στο σκέλος των συντάξεων. Αλλά και των κινδύνων που καταγράφονται λόγω της pανδημίας, και των άλλων μετώπων που αντιμετωπίζει η χώρα σε σχέση με τις εκκρεμείς αποφάσεις για το ύψος των συντάξεων, με το προσφυγικό αλλά και με την κρίση με την Τουρκία.

Μία καθαρή έγκριση κατά την εξέταση της έκθεσης και από τους θεσμούς και τις αντιπροσωπείες των κρατών-μελών είναι σημαντική. Και τούτο καθώς το σχέδιο περιλαμβάνει πέρα από τις μεταρρυθμίσεις που αποφασίστηκαν το 2018 και το εθνικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και τις προτεραιότητες που η ίδια έχει θέσει από τον προηγούμενο Μάιο και ουσιαστικά αποτελούν το “χαλί” για το Σχέδιο Ανάκαμψης.

Η 7η αξιολόγηση δεν συνδέεται με πακέτο “δόσεων”, αλλά έχει ειδική σημασία καθώς παράλληλα έχει ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το πακέτο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων των 32 δισ. ευρώ αλλά και για τη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2021, με την Κομισιόν στο πόρισμά της για την Ελλάδα να υπολογίζει σε πρωτογενές έλλειμμα 6% του ΑΕΠ φέτος, μία θέση την οποία υποστηρίζει και η ελληνική κυβέρνηση στο σενάριο που δεν θα χρειαστούν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.

Διαφορετικά, όπως ανέφεραν τις προηγούμενες μέρες τα αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η ύφεση θα κινηθεί κοντά στο 10% (έναντι 8% πρόβλεψης υπό τις παρούσες συνθήκες), ενώ προφανώς το έλλειμμα θα ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ, κάτι που ανησυχεί πιο πολύ την κυβέρνηση καθώς συνδέεται με μία πιθανή αύξηση του χρέους πάνω από το 200% του ΑΕΠ.