Στο επόμενο στάδιο εισέρχεται ο διαγωνισμός για το κέντρο logistics στο πρ. στρατόπεδο Γκόνου

από Team MyPortal.gr
sms

Το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου του 2019 αναμένεται να ολοκληρωθεί ο λεγόμενος «ανταγωνιστικός διάλογος» με τους υποψήφιους επενδυτές για το κέντρο logistics στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει η διαδικασία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, όπως επισήμανε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ, Αθανάσιος Σχίζας. Στο προηγούμενο στάδιο του διαγωνισμού είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον το σχήμα των κατασκευαστικών εταιρειών ΤΕΚΑΛ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ, η ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου και η ΑΚΤΩΡ.
«Ετοιμάσαμε τα προαπαιτούμενα της συζήτησης και τα θέματα και ξεκινάμε τον ανταγωνιστικό διάλογο, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί προς το τέλος Δεκεμβρίου-αρχές Ιανουαρίου, ώστε να προχωρήσουμε άμεσα στην επόμενη φάση, που είναι η κατάθεση των (δεσμευτικών) προσφορών» τόνισε ο κ. Σχίζας.
Υπενθυμίζεται, ότι τα βασικά σενάρια για την αξιοποίηση του χώρου άνω των 670 στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου είναι δύο: Η αξιοποίησή του ως ενιαίο ακίνητο ή η κατάτμησή του. Ποιο τελικά θα επικρατήσει, θα προκύψει στη διάρκεια του ανταγωνιστικού διαλόγου, στο πλαίσιο του οποίου θα προσδιοριστούν η φύση του διαγωνισμού και η σύμβαση, ώστε να καθοριστούν οι λεπτομέρειες του έργου, ο πλήρης τίτλος του οποίου είναι «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση Εμπορευματικού Κέντρου στον χώρο του πρώην Στρατοπέδου Γκόνου στη Θεσσαλονίκη».
Η επένδυση που απαιτείται για τη δημιουργία του εμπορευματικού κέντρου εκτιμάται πως ανέρχεται σε 150-200 εκατ. ευρώ. Με βάση, δε, την πρόσκληση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της ΓΑΙΑΟΣΕ, «η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης παραχώρησης, υπολογιζόμενη με αντικειμενική μέθοδο (σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθ. 8 ν. 4413/2016), ανέρχεται κατά προσέγγιση (τιμές σε καθαρή παρούσα αξία) σε ποσό 215 εκατ. ευρώ».
Σημειώνεται, ότι στη β’ φάση του διαγωνισμού ο υποψήφιος επενδυτής ή κάποιο μέλος της κοινοπραξίας, αν πρόκειται για τέτοια, δεν αρκεί να είναι κατασκευαστής, αλλά πρέπει να διαθέτει ικανοποιητική ειδική εμπειρία στους τομείς της συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης εμπορευματικών κέντρων ή και κλειστών ή ανοικτών αποθηκευτικών χώρων, συνολικού εμβαδού τουλάχιστον 75.000 τετραγωνικών μέτρων, για συνεχόμενο χρονικό διάστημα τριών ετών κατ’ ελάχιστον στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Ο διεθνής διαγωνισμός που προκήρυξε η ΓΑΙΑΟΣΕ προβλέπει την παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου για περίοδο 50 ετών.