Στο 3,2% διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο

από Team MyPortal.gr
sms

Σταθερός διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα. Σε επίπεδο ευρωζώνης εμφάνισε μεν επιβράδυνση αλλά όχι στον βαθμό που περίμεναν οι αναλυτές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) στην Ελλάδα αυξήθηκε με ρυθμό 3,2% ετησίως τον Φεβρουάριο όσο και τον περασμένο μήνα, όταν είχε επιβραδύνει τότε από το 3,7% του Δεκεμβρίου.

Σε σύγκριση μήνα ο δείκτης εμφάνισε ανεπαίσθητη αύξηση κατά 0,1% από τον Ιανουάριο.

Σε επίπεδο ευρωζώνης, ο ΔΤΚ έτρεξε με 2,6% ετησίως μετά το 2,8% του Ιανουαρίου, ωστόσο η μέση εκτίμηση των αναλυτών περίμενε μία υποχώρηση στο 2,5%.

Παρόμοια ήταν η τάση και στο επίπεδο των υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων, με το λεγόμενο δομικό μέρος του δείκτη να επιβραδύνει μεν αλλά όχι όσο προέβλεπε η αγορά.

Συγκεκριμένα, εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών στους κλάδους των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός ΔΤΚ στην ευρωζώνη αυξήθηκε με ρυθμό 3,1% ετησίως τον περασμένο μήνα μετά το 3,3% του Ιανουαρίου, αλλά έχασε την εκτίμηση των αναλυτών για μεγαλύτερη επιβράδυνση στο 2,9%.

Σε επίπεδο μήνα δε, ο δομικός πληθωρισμός παρουσίασε αύξηση κατά 0,7% από τον Ιανουάριο μετά την πτώση κατά 0,9% που είχε εμφανίσει στην προηγούμενη μηνιαία σύγκριση.

Πηγή: Bloomberg

Στις βασικές συνιστώσες του πληθωρισμού, η κατηγορία τρόφιμα, αλκοόλ και καπνικά είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον ρυθμό του ΔΤΚ με ετήσια αύξηση 4% τον Φεβρουάριο,  αν επιβράδυνε από το 5,6%.

Οι τιμές στις υπηρεσίες αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 3,9%, ελαφρώς χαμηλότερα από το 4% του Ιανουαρίου, ενώ τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά έτρεξαν μα +1,6% έναντι 2% τον Ιανουάριο και ενέργεια σημείωσε πτώση 3,7%, έναντι της μείωσης κατά 6,1% που είχε προηγηθεί.

Στις κατά τόπους μετρήσεις, ο υψηλότερος πληθωρισμός τον Φεβρουάριο ήταν στην Κροατία με 4,8% ετησίως, στην Εσθονία με 4,4% και στην Αυστρία με 4,2%.

Αντίθετα, στη Λετονία ο ΔΤΚ εμφάνισε ετήσια αύξηση μόλις 0,7%, στην Ιταλία 0,9% και στην Λιθουανία 1,1%.

Πηγή: Bloomberg

Χωρίς ιδιαίτερες ενδείξεις ήταν η πρώτη αντίδραση των αγορών, με γερμανικά ομόλογα να συνεχίζουν να κινούνται ελαφρώς πτωτικά όπως και πριν την ανακοίνωση των στοιχείων, ενώ η ισοτιμία του ευρώ παραμένει περίπου στα 1,08 δολάρια.