Στις 19 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη το επόμενο μίτινγκ για την ονομασία των Σκοπίων

από Διαχειριστής MyPortal
sms

Για τις 19 Ιανουαρίου προγραμματίστηκε η επόμενη συνάντηση των διαπραγματευτών της Ελλάδας, των Σκοπίων και του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας η συνάντηση, που θα καθορίσει εν πολλοίς τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, θα διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη, όπου είναι και η έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Στην τριμερή συνάντηση με τον απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ θα λάβουν μέρος εκ μέρους της Ελλάδας ο πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης και ο Σκοπιανός ομόλογός του, Βάσκο Ναούμοφσκι.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των σκοπιανών ΜΜΕ, ο κ. Νίμιτς θα επιχειρήσει «πιο συγκεκριμένες ενέργειες», προκειμένου να καταγραφούν σημαντικά βήματα προόδου. Δεν διευκρινίζεται ωστόσο, αν θα ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, θα προτείνει κάποιο συγκεκριμένο όνομα για τα Σκόπια.
Ο Μάθιου Νίμιτς μετά τη συνάντηση της 12ης Δεκεμβρίου είχε μιλήσει για βελτίωση του κλίματος και είχε εκφράσει την αισιοδοξία του για αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων εντός του 2018, αρκεί -όπως τόνισε χαρακτηριστικά- να υπάρχει η απαιτούμενη πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές.
Την ίδια στιγμή η πιθανή επίσκεψη -για πρώτη φορά- στη γειτονική χώρα του Γενικού  Γραμματέα του NATO Γιενς Στόλτενμπεργκ αποκτά το δικό της συμβολισμό. Σύμφωνα με τη εφημερίδα «NEZAVISEN VESNIK», o ΓΓ του ΝΑΤΟ θα επισκεφθεί στις 17 και 18 Ιανουαρίου τα Σκόπια, όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας.
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του ΓΓ του ΝΑΤΟ στα Σκόπια από το 2014.