Στις 18:30 στο προεδρικό ο Νίκος Ανδρουλάκης – Το χρονοδιάγραμμα μέχρι τη νέα κάλπη

από Team MyPortal.gr
sms

Αντίστροφα μετρά η χώρα για τη νέα εκλογική αναμέτρηση στις 25 Ιουνίου, όπως όλα δείχνουν, και τα κομματικά επιτελεία ανασυντάσσονται και επανασχεδιάζουν την στρατηγική που θα ακολουθήσουν. Η διαδικασία των διερευνητικών εντολών είναι σε πλήρη εξέλιξη με τον Αλέξη Τσίπρα να μην την παραλαμβάνει το πρωί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σε δηλώσεις του να κάνει λόγο για απρόσμενα οδυνηρό αποτέλεσμα επισημαίνοντας ότι αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη αλλά ότι θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη Στις 18:30 το απόγευμα, αναμένεται να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαροο Νίκος Ανδρουλάκης προκειμένου να παραλάβει τη διερευνητική εντολή ως ο αρχηγός του τρίτου κόμματος μετά τις εκλογές της Κυριακής. Όλα δείχνουν ότι θα επιστρέψει τη διερευνητική εντολή καθώς όπως ανέφεραν στην ΕΡΤ συνεργάτες του «η διερευνητική είναι άνευ περιεχομένου και θα επιστραφεί αμέσως».

Το χρονοδιάγραμμα μέχρι τη νέα κάλπη – Η διαδικασία και οι κρίσιμοι σταθμοί

Εν αναμονή της επίσκεψης Ανδρουλάκη στο προεδρικό Μέγαρο, τα βήματα μετά και την επιστροφή της τρίτης και τελευταίας διερευνητικής εντολής είναι συνταγματικώς προδιαγεγραμμένα: η ΠτΔ θα έχει επικοινωνία με τους αρχηγούς και θα επιδιώξει το σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής από όλα τα κόμματα της Bουλής.

Ένας εκ των τριών προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων ορίζεται υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Η Βουλή που προέκυψε από τις κάλπες της 21ης Μαΐου συνέρχεται σε συνεδρίαση μιας ημέρας, κατά την οποία υπάρχει η ορκωμοσία των νέων βουλευτών.

Ακολουθεί η εκλογή προεδρείου και την επόμενη μέρα θυροκολλάται το προεδρικό διάταγμα το οποίο προσυπογράφεται από το μεταβατικό Υπουργικό Συμβούλιο για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών, μέσα σε 30 ημέρες από τις διερευνητικές, και την ημέρα σύγκλησης της νέας Κοινοβουλευτικής Περιόδου,.

Η έναρξη της προεκλογικής περιόδου είναι η ημέρα δημοσίευσης του προεδρικού διατάγματος, οπότε και τίθενται σε ισχύ, σύμφωνα με τον νόμο, μια σειρά από διαδικασίες και προθεσμίες στον δρόμο προς τις εθνικές κάλπες.

Το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και οι βουλευτές θα προκύψουν όχι με σταυρό προτίμησης, αλλά με βάση λίστα που θα έχουν καταρτίσει τα κόμματα.

Κ. Μητσοτάκης – Θα κινηθεί στο τρίπτυχο σταθερότητα, συνέπεια, συνέχεια

Τη νέα στρατηγική της προεκλογικής περιόδου χαράσσει ο πρωθυπουργός – ο οποίος από νωρίς βρίσκεται σε συσκέψεις με το επιτελείο του- με το βλέμμα στις δεύτερες εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής που θα διεξαχθούν – όπως όλα δείχνουν- στις 25 Ιουνίου.

Στο πλαίσιο αυτό:

Θα συνεχίσει να θέτει με μεγάλη σαφήνεια το βασικό διακύβευμα της κάλπης, που δεν είναι άλλο από το «σταθερότητα ή περιπέτειες». Χρειάζεται μια ισχυρή αυτοδυναμία για να προχωρήσουν με ταχύτητα μια σειρά απο τολμηρές μεταρρυθμίσεις είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από τη ΝΔ.

Ξεκινά άμεσα από την επόμενη εβδομάδα ένα νέο πρόγραμμα περιοδειών σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα όπως μας έλεγαν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού ήδη καταρτίζεται ο χάρτης των επισκέψεων του πρωθυπουργού και σε ποιες περιοχές θα δοθει έμφαση όπως για παράδειγμα στη Βόρεια Ελλάδα

Αυτό που θα τονιστεί επίσης είναι πως δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο στις δεύτερες κάλπες και πως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.

Εστιάζει στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για το διάστημα 2023- 2027 και σε ένα θετικό αφήγημα για την επόμενη ημέρα. Το «γαλάζιο» σχέδιο προβλέπει αύξηση μισθών και συντάξεων, μείωση φόρων και εισφορών αλλά και συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό τους κράτους.

Η νέα στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ

Το μήνυμα ότι αν επαναληφθούν οι συσχετισμοί όπως τις κατέγραψε η κάλπη της 21ης του Μάη, θα δημιουργηθούν ασφυκτικές συνθήκες για τη Δημοκρατία, για παντοδυναμία μιας κυβέρνησης που στην πρώτη τετραετία έδειξε ότι δεν σέβεται το κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο όπου δεν παρέλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε συγγνώμη από τους ανθρώπους που πληγώσαμε όπως είπε και σημείωσε ότι θα δώσουμε αυτή τη μάχη όρθιοι για να μην έχουμε μία αλαζονική κυβέρνηση. Επεσήμανε ότι οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες και οι ήττες έναν και υπογράμμισε «αναλαμβάνω την ευθύνη, στέκομαι και δίνω τη μάχη».

Την Πέμπτη συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και τα βλέμματα είναι στραμμένα πλέον στις κάλπες της 25ης Ιουνίου. Γι’ αυτό τον λόγο και οι όποιες εσωκομματικές διεργασίες θα προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς. Στόχος, όπως επισημαίνεται, είναι οι δεξιές πολιτικές και η αποτροπή μιας ανεξέλεγκτης κυβέρνησης και βέβαια, όπως τονίζουν, η υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας. Μέσα σε αυτό το σκηνικό θα συνεδριάσει αύριο το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Θα προχωρήσει σε μία πρώτη ουσιαστική αποτίμηση του δύσκολου εκλογικού αποτελέσματος και βέβαια θα συζητηθούν οι αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν προκειμένου να δοθεί η επερχόμενη εκλογική μάχη με στόχο την ανάκτηση του χαμένου εδάφους.

Η στρατηγική του Ν. Ανδρουλάκη στις επόμενες εκλογές – «Το ΠΑΣΟΚ αποτελεί αντίβαρο στη ΝΔ»

Το βάρος πέφτει στον σχεδιασμό και στη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής για να υπάρχει μια νέα νικηφόρα πορεία, όπως λένε, στη νέα εκλογική αναμέτρηση και κύριος άξονας είναι ο στόχος του κόμματος να σταλεί στους πολίτες το μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το αντίβαρο στη Νέα Δημοκρατία, ότι είναι το ΠΑΣΟΚ αυτό που μπορεί να ασκήσει αξιόπιστη δυναμική αντιπολίτευση στη Νέα Δημοκρατία. Το βάρος του σχεδιασμού θα πέσει στις περιφέρειες που δεν πέρασαν το μήνυμά τους, θα εντείνουν το κάλεσμα τους σε κάθε δημοκράτη, σε κάθε προοδευτικό πολίτη, να επιστρέψει στην παράταξη, να τη δυναμώσει γιατί είναι αυτή η παράταξη που εγγυάται τη λειτουργία της δημοκρατίας. Ο λόγος που θα εκπέμψουν, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι θετικός στέλνοντας και προβάλλοντας το πρόγραμμά τους, ένα αξιόπιστο, όπως σημειώνουν, ρεαλιστικό πρόγραμμα με κοινωνικές προτεραιότητες.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ