Στην Ουάσιγκτον ο Τσαβούσογλου για συνάντηση με τον Μπλίνκεν – Τα τρία κρίσιμα θέματα που θα συζητήσουν

από Team MyPortal.gr
sms

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ βρίσκεται σήμερα στην Ουάσιγκτον επιδιώκοντας να υπογράψει συμφωνία για αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16. Η συνάντηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Άντονι Μπλίνκεν έρχεται καθώς η Ουάσιγκτον φέρεται να συνδέει τη συμφωνία πολεμικών αεροσκαφών με την επέκταση του ΝΑΤΟ.

«Εάν (η κυβέρνηση Μπάιντεν) παραμείνει σταθερή, δεν θα υπάρξει πρόβλημα», είπε στην Άγκυρα τη Δευτέρα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχουν έρθει «σε συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση από κάθε άποψη. Περιμένουμε να περάσει χωρίς προβλήματα».

 

Το Κογκρέσο ταυτόχρονα εξετάζει την τουρκική προσφορά, η οποία περιλαμβάνει πυραύλους αέρος-αέρος και βόμβες, ενώ θα πρέπει να διεκπεραιώσει επίσης και το ελληνικό αίτημα για αγορά τουλάχιστον 30 νέων F-35 — το ίδιο αεροσκάφος που βοήθησε η Τουρκία να αναπτύξει και είχε σχεδιάσει να αποκτήσει για να ανανεώσει την αεροπορία της.

 

Ενώ ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία δεν ανησυχεί για το «ποιος πουλάει όπλα σε ποια πλευρά», κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να «δώσουν προσοχή» στην ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή.

Τα τρία κρίσιμα θέματα που θα συζητήσουν

 

Τρία είναι τα βασικά θέματα που θα συζητήσουν Τσαβούσογλου – Μπλίνκεν:

  • F-16,
  • Διεύρυνση ΝΑΤΟ,
  • Επιχείρηση στη Συρία.

 

Αν και η Ουάσιγκτον δεν έχει συνδέσει ανοιχτά την πώληση των F-16 με την επέκταση του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στην Wall Street Journal την περασμένη εβδομάδα, η συμφωνία για τα F-16 εξαρτάται αποκλειστικά από τη συναίνεση της Τουρκίας να ενταχθούν η Σουηδία και η Φινλανδία στην αμυντική συμμαχία.

 

Σημειώνεται πως ο Σερχάτ Γκιουβέντς – καθηγητής Διεθνών Σχέσεων υποστηρίζει ότι αν εγκριθούν τα F-35 για Ελλάδα, θα εγκριθούν και τα F-16 για Τουρκία, γιατί είναι πακέτο αυτό στο Κογκρέσο.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ, πάντως, ξεκαθάρισε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι «οι πωλήσεις F-16 στην Τουρκία και F-35 στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους».