Στέλλα Κυριακίδου : Από την 1η Ιουλίου το Ψηφιακό Πιστοποιητικό

από Team MyPortal.gr
sms

Την ικανοποίησή της για την πολιτική συμφωνία αναφορικά με τον κανονισμό που διέπει το ψηφιακό πιστοποιητικό, το οποίο θα είναι έτοιμο στα τέλη Ιουνίου, ενώ κάποιες χώρες πιλοτικά θα ξεκινήσουν νωρίτερα, εξέφρασε η Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Στόχος να προχωρήσει όσο το δυνατόν συντομότερα, από την 1η Ιουλίου», σημείωσε, λέγοντας ότι «είναι προσβάσιμο σε όλους, δωρεάν, ασφαλές και δεν δημιουργεί καθόλου διακρίσεις», τονίζοντας ότι θα διατίθενται σε έντυπη και σε ψηφιακή μορφή.

Αναφορικά με το πρόγραμμα εμβολιασμών, η κ. Κυριακίδου σημείωσε ότι «θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά, ενδεχομένως και παραπάνω»

Λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η Επίτροπος Υγείας τόνισε ότι οι ρυθμοί των εμβολιασμών στην ΕΕ έχουν επιταχυνθεί τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα πάνω από το 40% των Ευρωπαίων πολιτών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση. Παράλληλα, από τα μέσα Απριλίου, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει μειωθεί κατά 39%, και αυτό επιτρέπει στα κράτη μέλη να χαλαρώνουν τα μέτρα και να ανοίγουν τις οικονομίες τους.

Η κ. Κυριακίδου ξεκαθάρισε επίσης ότι παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή κινήθηκε νομικά κατά της AstraZeneca, το εμβόλιο της εταιρείας θα συνεχίσει να βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της Κομισιόν, σημειώνοντας ότι «είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε όλα τα εμβόλια που έχουν την έγκριση του ΠΟΥ».

Όπως είπε, πριν από λίγες ημέρες, υπεγράφη συμφωνία με την Pfizer για 1,8 δισεκατομμύρια επιπλέον δόσεις, από τα τέλη του 2021, το 2022 και το 2023.

Τέλος, η Επίτροπος Υγείας τόνισε ότι είναι απαραίτητος στόχος να βρεθούν φάρμακα για την αντιμετώπιση του φονικού ιού, λέγοντας πως δεν μπορούμε να έχουμε τα εμβόλια ως «μοναδική γραμμή άμυνας».