Στελέχη Μαλαματίνας: Εάν δεν άνοιγε το εργοστάσιο θα πηγαίναμε σε μαζικές απολύσεις

από Team MyPortal.gr
sms

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση της νέας ιδιοκτησίας με μερίδα των εργαζομένων στην ιστορική Οινοποιία Μαλαματίνα, ενώ υψηλόβαθμο στέλεχος της διοίκησης κάνει λόγο για το ισχυρό ενδεχόμενο να κλείσει οριστικά το εργοστάσιο, εάν δεν άρχιζε να παράγει το εργοστάσιο μετά την απόκτηση της εταιρείας από τον όμιλο Mάντης Εμπορική. “Εάν δεν ξεκινούσε το εργοστάσιο να παράγει, ήμασταν αποφασισμένοι να το κλείσουμε”. Αυτό ανέφεραν στο περιθώριο ενημέρωσης δημοσιογράφων, υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου Mantis αναφορικά με τις απεργίες που βρίσκονται το τελευταίο διάστημα σε εξέλιξη. “Θα πηγαίναμε σε μαζικές απολύσεις εάν δεν ξεκινούσε η παραγωγή. Εάν δεν λειτουργούσε το εργοστάσιο θα έπρεπε να προχωρήσουμε σε δραστικές κινήσεις”, συνεχίζουν. Αυτή τη στιγμή οι απεργιακές κινητοποιήσεις στο εργοστάσιο της εταιρείας συνεχίζονται, με σειρά δικαστικών προσφυγών εκατέρωθεν, όπως υποστηρίζει το ίδιο πρόσωπο.

“Είχαμε ξεκινήσει να τοποθετήσουμε ρομποτικά συστήματα, μία επένδυση 2 εκατομμυρίων ευρώ και δεν μπορούσαμε να την υλοποιήσουμε. Έχουμε αγοράσει ρομποτικά μηχανήματα προκειμένου να αυτοματοποιήσουμε τη γραμμή παραγωγής. Διότι στόχος μας είναι εκτός των άλλων να κάνουμε παραγωγή ρετσίνας ιδιωτικής ετικέτας, ούτως ώστε να προσελκύσουμε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Ωστόσο τη στιγμή που επρόκειτο να ξεκινήσει η συγκεκριμένη επένδυση, άρχισαν οι απεργίες”, αναφέρει το ίδιο πρόσωπο.

Η αντιπαράθεση των δύο πλευρών έχει λάβει και πολιτικές προεκτάσεις, με την υποστήριξη μελών του ΠΑΜΕ και στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τους εργαζόμενους. Η Μαλαματίνα που έχει εξαγοραστεί πλήρως από τον όμιλο Μάντης Εμπορική, φαίνεται ότι μετά τις σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετώπισε προ της εξαγοράς της και υπό την προηγούμενη ιδιοκτησία του επιχειρηματία Κωνσταντίνου Μαλαματίνα, συνεχίζει να βρίσκεται υπό καθεστώς αναταραχής και στην νέα εποχή υπό τους επικεφαλής της νέας ιδιοκτησίας, επιχειρηματίες Χαράλαμπο και Αλέξανδρο Κρομμύδα.
“Το 77% του προσωπικού εργάζεται κανονικά”

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αυτή τη στιγμή το 77% του προσωπικού στο εργοστάσιο – εμφιαλωτήριο της Μαλαματίνας στη Θεσσαλονίκη, εργάζεται απρόσκοπτα με την παραγωγή να εξελίσσεται κανονικά. Το συγκεκριμένο στέλεχος αναφέρει ότι η εταιρεία ανακοίνωσε την απόλυση 9 από τους εργαζόμενους της εταιρείας. Υποστηρίζει εκτός των άλλων ότι προτάθηκε στους συγκεκριμένους 9 εργαζόμενους να μεταφερθούν στο τμήμα παραγωγής, καθώς διατηρούσαν καθήκοντα οδηγών αλλά αρνήθηκαν”. Συμπληρώνει ότι η εταιρεία έχει απωλέσει μέρος των πωλήσεών της λόγω της υφιστάμενης κατάστασης, ωστόσο αναφέρει ότι σταδιακά αρχίζουν να εξισορροπούν, επανερχόμενες στα επίπεδα του 2021.

Η θέση των εργαζομένων

Από την πλευρά του πάντως ο Γιάννης Φραγκίδης, πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων σε πρόσφατη συνέντευξή του υποστήριζε ότι: “Η πρόβλεψη της συμφωνίας εξυγίανσης ήταν να παραμείνει το εργοστάσιο σε λειτουργία και όλοι οι εργαζόμενοι (και οι 85) στις θέσεις τους με τις εργασιακές συνθήκες που υπάρχουν. Αυτή ήταν και η βασική προϋπόθεση για την οποία το Σωματείο έδωσε τη συγκατάθεσή του για το πρόγραμμα εξυγίανσης, έτσι ώστε να μην κλείσει το εργοστάσιο. Άλλωστε και η νέα εργοδοσία είχε πλήρη γνώση των συμβάσεων εργασίας που ίσχυαν για όλους τους εργαζόμενους και συμφώνησε στις παραπάνω προϋποθέσεις. Σύμφωνα με το οικονομικό πλάνο εξυγίανσης, μετά την ελάφρυνση των χρεών κλπ, η εταιρεία θα ήταν κερδοφόρα απ’ τον πρώτο κιόλας χρόνο”.

Στην ίδια συνέντευξη ο ίδιος ανέφερε ότι οι απολύσεις ήταν 15, προσθέτοντας ότι “οι πρώτες 5 απολύσεις έγιναν εν μέσω διαπραγματεύσεων (την άνοιξη του 2022) και εν μέσω στάσεων εργασίας. Αυτές έγιναν για να περάσει η εργοδοσία το μήνυμα ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει μέσα στο εργοστάσιο. Μάλιστα, πρόκειται για εργαζόμενους που δούλευαν αρχικά απ’ τον Ιούλη του 2021 μέχρι 31 Δεκέμβρη του ’21 με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Από τη νέα χρονιά υπογράψαν σύμβαση αορίστου χρόνου. Την 1η Μαρτίου πέρασαν στο νέο εταιρικό καθεστώς. Άρα λοιπόν από εκεί που ήταν ας πούμε “υπό δοκιμή”, υπογράφουν μετά από 6 μήνες αορίστου – άρα η εργοδοσία θεωρεί ότι της κάνουν – και στη συνέχεια 2 μήνες μετά τους απολύει”.