Σταϊκούρας: Άμεσα κατατίθεται ρύθμιση με βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό

από Team MyPortal.gr
sms

Σε βελτιώσεις του υφιστάμενου εργαλείου του εξωδικαστικού μηχανισμού μέσω άμεσης νομοθετικής πρωτοβουλίας τις επόμενες λίγες εβδομάδες, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε ότι θα προβλέπεται υποχρέωση αιτιολόγησης μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης, που παράγει ο αλγόριθμος, τόσο των χρηματοδοτικών φορέων όσο και του οφειλέτη.

Επιπλέον, θα πραγματοποιείται δημόσια ανάρτηση στην πλατφόρμα, ενώ διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού, ώστε να εντάσσονται οφειλέτες και με μία μοναδική οφειλή.

Εντάσσονται ακόμα και νέες κατηγορίες οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν, όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση, ενώ καταργείται ποινή προεξόφλησης οφειλών προς το δημόσιο αλλά και δίνεται η δυνατότητα μείωσης του επιτοκίου ρύθμισης αυτών.

Ταμειακά διαθέσιμα

Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφωνα Αλεξιάδη, για τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε:

«1ον. Τα ταμειακά διαθέσιμα της Κεντρικής Διοίκησης, με βάση το Δελτίο Δημοσίου Χρέους, ήταν 2,6 δισ. ευρώ.

2ον. Τα ταμειακά διαθέσιμα των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, με βάση τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος και τον ΟΔΔΗΧ, ήταν 13,4 δισ. ευρώ.

Συνεπώς, τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, στο τέλος του 2014, ανέρχονταν στα 16 δισ. ευρώ».