Στα δημόσια ταμεία η δεύτερη δόση ύψους 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

από Team MyPortal.gr
sms

Στους ειδικούς λογαριασμούς που διατηρεί το Υπουργείο Οικονομικών στην Τράπεζας της Ελλάδας για τις επιχορηγήσεις και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), μπήκαν σήμερα τα 1,72 δισ. ευρώ των επιχορηγήσεων και τα 1,84 δισ. ευρώ των δανείων από τη δεύτερη δόση συνολικού ύψους 3,56 δισ. ευρώ, που παίρνει η Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έκανε την αίτηση για τα χρήματα της δεύτερης (συμφωνημένης) δόσης από το ΤΑΑ στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) σχετικά με τα 28 ορόσημα και στόχους, ζητώντας τα 1,72 δισ. ευρώ της δεύτερης δόσης και τα δάνεια ύψους 1,84 δισ. ευρώ της τρίτης δόσης του ελληνικού προγράμματος. Στις 25 Νοεμβρίου 2022, η Επιτροπή εξέδωσε θετική προκαταρκτική αξιολόγηση της αίτησης πληρωμής της Ελλάδας. Η θετική γνώμη της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής του Συμβουλίου σχετικά με την αίτηση πληρωμής άνοιξε τον δρόμο για την έκδοση τελικής απόφασης από την Επιτροπή για την εκταμίευση των κονδυλίων πριν λίγες ημέρες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης τόνισε ότι: “με την έλευση των επιπλέον 1,84 δισ. ευρώ, τα οποία εισέρρευσαν, σήμερα, στα κρατικά ταμεία, επειδή ολοκληρώσαμε νωρίτερα του αναμενομένου τα ορόσημα του δανειακού σκέλους του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, ενισχύονται τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, αλλά και η δυνατότητα να προχωρήσουν ταχύτερα οι επενδύσεις μέσω του εργαλείου των δανείων, από ό,τι είχαμε προγραμματίσει αρχικά”.

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα έλαβε προχρηματοδότηση, ύψους 3,96 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η οποία εκταμιεύθηκε στις 9.8.2021. Στις 8.4.2022 έγινε η εκταμίευση της πρώτης πληρωμής (3,6 δισ. ευρώ) στο πλαίσιο του “Ελλάδα 2.0” και σήμερα (19.1.2023) η εκταμίευση της δεύτερης πληρωμής. Συνεπώς, οι πόροι που έχουν εισρεύσει στη χώρα μας από αυτό το πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο υπερβαίνουν τα 11 δισ. ευρώ.