Στα χέρια Τσίπρα-Ζάεφ η τελική συμφωνία

από Team MyPortal.gr
sms

Στα χέρια των δύο πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ περνά η σκυτάλη των τελικών διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το καθοριστικό τηλεφώνημα μεταξύ τους, από το οποίο θα κριθεί η έκβαση των πολύμηνων διαβουλεύσεων για τελική λύση, είναι πιθανό να γίνει εντός της εβδομάδας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν τηλεφωνικές επαφές που έγιναν τις τελευταίες ώρες. Αν μάλιστα υπάρξει περαιτέρω προσέγγιση δεν αποκλείεται η τελική συνάντηση στις Πρέσπες να γίνει το Σαββατοκύριακο.

Από την κυβέρνηση υποστήριζαν ότι «το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο Ζάεφ δέχεται erga omnes για άλλο όνομα πέρα από το Ίλιντεν». Υπενθυμίζεται ότι τα επικρατέστερα ονόματα με βάση το «πακέτο» Νίμιτς είναι κατά σειρά τα εξής:

-Βόρεια Μακεδονία (Severna Makedonija)

-Νέα Μακεδονία (Nova Makedonija)

-Άνω Μακεδονία (Gorna Makedonija)

Να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας την περασμένη Παρασκευή μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, είχε κάνει λόγο για τους «βόρειους γείτονές μας». Αναφορά που δεν πέρασε απαρατήρητη, αν και από το Μέγαρο Μαξίμου οι πληροφορίες για το όνομα βγαίνουν με το σταγονόμετρο.

Πλούσιο όμως είναι και το παρασκήνιο των επαφών που είχαν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί των Εξωτερικών, οι οποίοι, όπως αποκάλυψε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, συναντήθηκαν υπό άκρα μυστικότητα και την Κυριακή, πέρα από τη χθεσινή τους συνάντηση. 

Διπλωματικές πηγές επισήμαναν ότι Ζόραν Ζάεφ και Νίκολα Ντιμιτρόφ είναι δύο διαφορετικοί πόλοι, σχολιάζοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ «δεν μπορούσε να το σηκώσει και να αποφανθεί για τυχόν συμφωνία». Εξ αυτού, το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να χαμηλώσει τον πήχη και μέσω κυβερνητικού αξιωματούχου να στείλει το μήνυμα ότι «ορισμένοι βιάζονται να πουν χοπ, πριν ακόμα τα Σκόπια πηδήξουν το χαντάκι», αναμένοντας την απάντηση από τα χείλη Ζάεφ.

Πάντως όλα τα δεδομένα συντείνουν στο ότι οι δύο πρωθυπουργοί θα βάλουν την πολιτική σφραγίδα στις Πρέσπες, μια συνάντηση που όπως εκτιμάται μπορεί να γίνει και στο τέλος της εβδομάδας. Κάτι που όπως φαίνεται και από τις αυξανόμενες πιέσεις του διεθνή παράγοντα είναι επιθυμία τόσο της Ευρώπης και της Γερμανίας όσο και των ΗΠΑ.