Στ. Κυμπουρόπουλος: Στοχευμένη ευρωπαϊκή πολιτική κατά του καρκίνου, με σύμμαχο την Τεχνολογία

από Team MyPortal.gr
sms

Ηανάδειξη του «πώς μπορούν να ενσωματωθούν οι νέες τεχνολογίες της υγείας στη φροντίδα του καρκίνου» και των ευκαιριών που δημιουργούνται για τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας, ήταν ο στόχος της εκδήλωσης που διοργανώθηκε, χθες, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Κατά την εκδήλωση, την οποία συνδιοργάνωσαν ο ευρωβουλευτής της ΝΔΣτέλιος Κυμπουρόπουλος, και οι συνεργαζόμενοι φορείς του LifeChamps-H2020 στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας κατά του Καρκίνου, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού έργου LifeChamps, οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια εκπόνησης των ερευνών εν μέσω πανδημίας, αλλά και ο ψηφιακός αποκλεισμός κάποιες φορές σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.

«Το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου συνδέεται και με άλλες προτεραιότητες της (Ευρωπαϊκής) Επιτροπής, ιδίως με τη φαρμακευτική στρατηγική, τη στρατηγική της ΕΕ “Από το αγρόκτημα στο πιάτο”, καθώς και με τον ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων για την υγεία», τόνισε ο κ. Κυμπουρόπουλος και ως μέλος της Ειδικής Επιτροπής για την Υγεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «Επομένως», συμπλήρωσε ότι «βλέπουμε μια στοχευμένη πολιτική ενάντια στον καρκίνο, με τις νέες τεχνολογίες να λειτουργούν ως σημαντικό εργαλείο», ενώ, όπως είπε, «τα νέα ψηφιακά εργαλεία και εφαρμογές για την πρόληψη, την εξέταση, τη θεραπεία του καρκίνου αλλά και την καθημερινότητα του ασθενούς, αναβαθμίζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής».

Επιπλέον, οι ομιλητές υπογράμμισαν τον σημαντικό ρόλο των ψηφιακών εργαλείων και εφαρμογών, ενώ επισήμαναν πως το μέλλον βρίσκεται στα δεδομένα και στην πληροφορία και μέσω αυτών, σε συνδυασμό με τα ψηφιακά μέσα που διαθέτει ο κλάδος, μπορεί να ενισχυθεί η προσωποποιημένη φροντίδα υγείας, αλλά και να αναδειχθούν νέες θεραπείες σε ολόκληρο το φάσμα του συστήματος υγείας.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κατά του Καρκίνου είναι μια ετήσια εκστρατεία που διαρκεί από τις 25 έως τις 31 Μαΐου υπό την αιγίδα της Association of European Cancer Leagues. Στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση σε θέματα πρόληψης του καρκίνου, πρόσβασης στην αντικαρκινική αγωγή και υποστήριξης των καρκινοπαθών.