Σοφία Ζαχαράκη: «Ο τουρισμός μας αντέχει παρά τις δυσκολίες»

από Team MyPortal.gr
sms

Τις πρώτες (θετικές) ενδείξεις από την αρχή της τουριστικής περιόδου μεταφέρει μέσα από την «Π» η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη.  Στη συνέντευξη που παραχώρησε κάνει γνωστό το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αύξηση των αεροπορικών συνδέσεων με τη Θεσσαλονίκη και υπογραμμίζει την άνοδο της κρουαζιέρας στην πόλη.  Η κα. Ζαχαράκη, παρουσιάζει τις αγορές-στόχους και τα μηνύματα της τουριστικής καμπάνιας και στέλνει το μήνυμα πως  παρά τις νέες δυσκολίες, ο ελληνικός τουρισμός αποδεικνύει και πάλι την αντοχή του.  «Ο ελληνικός τουρισμός έχει ευτυχώς πετύχει σημαντική διαφοροποίηση ως προς τις χώρες προέλευσης των επισκεπτών μας, γεγονός που ενισχύει την αντοχή του έναντι κάθε κρίσης, όπως άλλωστε φάνηκε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας», τονίζει.

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Πλάκα

Η αλήθεια είναι πως στις εκτιμήσεις για την φετινή τουριστική κίνηση, με τον πήχη στο 2019, κάνεις δεν περίμενε την κρίση του ενεργειακού κόστους.  Πόσο θα επηρεάσει τον τουρισμό της χώρας μας και σε ποια κατεύθυνση;

Πράγματι, η ενεργειακή κρίση και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν οι αντιξοότητες που βρήκαμε μπροστά στη νέα χρονιά, την ώρα μάλιστα που ξεπερνούσαμε τις συνέπειες της πανδημικής κρίσης. Όμως παρά τις νέες αυτές δυσκολίες, ο ελληνικός τουρισμός αποδεικνύει και πάλι την αντοχή του. Το 2021 η Ελλάδα όχι μόνο κέρδισε το στοίχημα της ανάκαμψης αλλά ήταν η πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη. Πετύχαμε μία αύξηση πάνω από 140% στα έσοδα σε σχέση με το 2020, και φτάσαμε το 60% των εσόδων του 2019 έναντι στόχου 50% – και αυτό παρά την έλευση των παραλλαγών Ο και Δ. Πέτυχαμε και ποιοτική αναβάθμιση, με αύξηση κατά 27% της μέσης κατά κεφαλήν τουριστικής δαπάνης σε σχέση με το 2019. Και φέτος, μείναμε ανοιχτοί από την αρχή της χρονιάς, και η κατεξοχήν τουριστική περίοδος ξεκίνησε -όπως είχαμε δεσμευθεί- νωρίτερα και πολύ πιο δυναμικά. Ο Μάιος φέτος εκτιμάται ότι κινήθηκε στα επίπεδα του Μαΐου 2019 πριν την πανδημία, ενώ οι εκτιμήσεις για Ιούνιο και τους επόμενους μήνες επίσης εξαιρετικά θετικές. Παράλληλα η κυβέρνηση, όπως και στην πανδημική κρίση, έτσι και τώρα στην ενεργειακή, δίνει τη μέγιστη δυνατή στήριξη στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σύμφωνα άλλωστε με πρόσφατη έρευνα του Bruegel, η χώρα μας είναι στην κορυφή όλης  της ΕΕ στην λήψη μέτρων στήριξης ως ποσοστό του ΑΕΠ της. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε.

 

 Θα μας λείψουν φέτος οι Ρώσοι τουρίστες;

Φέτος η άνοδος του τουρισμού μπορεί να υπερκαλύψει τις επιπτώσεις από τη ρωσική αγορά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ούτως ή άλλως ήδη πέρσι οι Ρώσοι τουρίστες αντιπροσώπευαν πολύ χαμηλό ποσοστό των συνολικών αφίξεων στη χώρα. Ο ελληνικός τουρισμός έχει ευτυχώς πετύχει σημαντική διαφοροποίηση ως προς τις χώρες προέλευσης των επισκεπτών μας, γεγονός που ενισχύει την αντοχή του έναντι κάθε κρίσης, όπως άλλωστε φάνηκε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

 

 Η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας σας προβληματίζει για τον τουρισμό στο ανατολικό Αιγαίο;

Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις. Τα στοιχεία από τις κρατήσεις και τις αφίξεις στα νησιά μας είναι πολύ ενθαρρυντικά και φαίνεται ότι θα έχουμε μια πολύ καλή σεζόν. Ελπίζουμε ότι τόσο επίπεδο ρητορικής, όσο και πράξεων θα επικρατήσει η λογική. Σε κάθε όμως περίπτωση, ως χώρα είμαστε προετοιμασμένοι για όλα και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε πλήρως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, έναντι κάθε επεκτατισμού και αναθεωρητισμού. Η Ελλάδα, όπως έχει κατ’ επανάληψη τονίσει και ο πρωθυπουργός, παραμένει μια δύναμη ορθολογισμού και ειρηνικής επίλυσης των υπαρκτών μας διαφορών με την Τουρκία με βάση το διεθνές δίκαιο, όμως διάλογο με το παράλογο, δεν κάνει.

 

 Που εστιάζει το μήνυμα της φετινής τουριστικής καμπάνιας;  Ποιες είναι οι αγορές-στόχοι;

Όπως γνωρίζετε, το motto μας για φέτος είναι το “Greece: you will want to stay forever”.  Η Ελλάδα είναι όντως ένας μοναδικός προορισμός που μπορεί να “κλέψει” την καρδιά του επισκέπτη της όχι μόνο για ένα ταξίδι, αλλά για μία ζωή. Οι βασικές μας αγορές παραμένουν σταθερές: είναι η Γαλλία στην οποία είμαστε στην κορυφή των προτιμήσεων η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο κ.α. Όμως κερδίζουμε συνεχώς έδαφος και σε αγορές όπως οι ΗΠΑ με 9 καθημερινές απευθείας πτήσεις την ημέρα, η Ρουμανία όπου είμαστε πρώτοι στις προτιμήσεις, αλλά και χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και η Αρμενία που επισκέφτηκα πρόσφατα και όπου υπάρχει μία ισχυρή δυναμική του ελληνικού τουρισμού. Τον απολογισμό φυσικά θα τον κάνουμε στο τέλος, αλλά ήδη η τάση είναι σαφής.

 

 Ποιο τουριστικό προϊόν προβάλλετε για τη Βόρεια Ελλάδα; Σε ποιες αγορές και ποιος είναι ο στόχος και οι εκτιμήσεις για φέτος βάσει των ως τώρα κρατήσεων;

Η Βόρεια Ελλάδα έχει πάντοτε ισχυρό το χαρακτηριστικό του οδικού τουρισμού από τα Βαλκάνια. Πέραν όμως αυτού αποτελεί διαρκή μας στόχο να αυξήσουμε την ορατότητα και τη συνδεσιμότητα ολοένα και περισσότερων προορισμών που μπορεί να μην είναι γνωστοί στους επίδοξους επισκέπτες της χώρας μας. Έτσι λοιπόν, σε επαφές με διεθνείς αεροπορικές εταιρείες επισημαίνουμε και την Θεσσαλονίκη ως προορισμό των πτήσεων τους, και διαπιστώνουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αύξηση των αεροπορικών συνδέσεων με την πόλη στο μέλλον. Επίσης είναι εντυπωσιακή η άνοδος της κρουαζιέρας στη Θεσσαλονίκη όπου φέτος θα έχουμε δεκαπλάσιους πλόες σε σχέση με το 2019 πριν την πανδημία! Ακόμη, τον Νοέμβριο διοργανώσαμε Οδοιπορικό Οινοτουρισμού στη Δυτική Μακεδονία, που με το υπέροχο ξινόμαυρο κρασί της, καθίσταται ιδανικός οινοτουριστικός προορισμός. Στη Θράκη μας, το Σουφλί αναδείχθηκε ως ένας από τους καλύτερους προορισμούς για τουρισμό υπαίθρου και αγροτουρισμό, εντασσόμενο στα Best Tourism Villages του παγκόσμιου οργανισμού τουρισμού. Και τα μεγάλα έργα υποδομών τα οποία γίνονται στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης αποτελούν την βάση για δυναμική ανάπτυξη του τουρισμού, και διάχυση της στο σύνολο των περιφερειών και των Δήμων της Βόρειας Ελλάδας.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 18-6-2022)