Σκρέκας: Η Ευρώπη πρέπει να λάβει αποφάσεις τώρα

από Team MyPortal.gr
sms

Την ανάγκη εφαρμογής ενός «ολοκληρωμένου και συνεκτικού σχεδίου» για να στηριχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, υπογράμμισε ο ΥΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας, προσερχόμενος στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας την ανάγκη λήψης αποφάσεων απέναντι στους εκβιασμούς αυταρχικών ηγετών.

Ολόκληρη η δήλωση του Έλληνα Υπουργού έχει ως εξής:

«Σήμερα, το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ καλείται να λάβει αποφάσεις για να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι σε μία πρωτοφανή ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Είτε θα καταφέρουμε να εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, είτε θα παραδοθούμε στις επιδιώξεις και τους εκβιασμούς αυταρχικών ηγετών. Η Ευρώπη πρέπει να λάβει αποφάσεις τώρα».

Αναζητείται κοινός τόπος στα μέτρα κατά της ενεργειακής κρίσης

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποπειραθούν σήμερα να συμφωνήσουν σε σειρά μέτρων επείγουσας φύσης για να ανασχεθεί η απογείωση των τιμών του αερίου και του ρεύματος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ τα κράτη μέλη υποστηρίζουν σε γενικές γραμμές τις προτάσεις για να βοηθήσουν τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας εν μέσω κρίσης ρευστότητας, αλλά διχάζονται σχετικά με τα σχέδια περιορισμού των τιμών του ρωσικού φυσικού αερίου.

Ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχικής Δημοκρατίας δήλωσε ότι «πολύ σίγουρος» ότι οι χώρες της ΕΕ θα συμφωνήσουν σε μια έκτακτη στήριξη ρευστότητας για τις εταιρείες παροχής ενέργειας που είναι αντιμέτωπες με τα αυξανόμενα κέρδη.

Ο Τζόζεφ Σικέλα είπε ότι θα δώσει τα πάντα για να επιτευχθεί συμφωνία «η οποία θα ηρεμήσει τις αγορές και δεν θα τις κάνει ανήσυχες», κατά την άφιξη του στο έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες.

« H Εσθονία στηρίζει μέτρα τα οποία να μπορούν να εφαρμοστούν γρήγορα, να μπορούν να εφαρμοστούν σε όλη την Ευρώπη, να μην έχουμε 27 ξεχωριστές οροφές στις τιμές, αλλά παρόμοια συστήματα και προσωρινά», ανέφερε η Υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Υποδομών της χώρας, Ρίινα Σικούτ, προσερχόμενη στο έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες.

Σίμσον: Χρειαζόμαστε έκτακτα μέτρα παρέμβασης στην ενέργεια

«Μπροστά μας είναι ένας δύσκολος χειμώνας, αλλά η ενεργειακή μας ενότητα είναι ισχυρή και θα υπερισχύσουμε», υπογράμμισε η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον προσερχόμενη στο έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες.

Η κ. Σίμσον ανέφερε ότι το πακέτο των πέντε προτάσεων της Κομισιόν έχει στόχο την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων προβλημάτων, ενώ παράλληλα η δομική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι σε εξέλιξη.

Επιπροσθέτως δήλωσε ότι «χρειαζόμαστε έκτακτα μέτρα παρέμβασης για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών και αυτά τα μέτρα είναι απαραίτητα για να προστατεύσουμε τους καταναλωτές και τις μικρές επιχειρήσεις από τον αρνητικό αντίκτυπο».

Βέλγιο: Υπερ γενικού πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου

 

Yπέρ ενός γενικού πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου τάχθηκε η Υπουργός Ενέργειας του Βελγίου Τίνε Βαν ντε Στράτεν προσερχόμενη στο έκτακτο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες.

«To πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο δεν αρκεί, χρειάζεται ένα πλαφόν σε όλο το φυσικό αέριο (από παντού) για να μπορέσουμε να ελέγξουμε τους λογαριασμούς μας και για να μειώσουμε τις τιμές στην ενέργεια. Γι’ αυτό το λόγο είμαστε υπέρ ενός γενικού πλαφόν», ανέφερε.