Συνεχίζονται οι χερσαίες μάχες στην Ανατολική Γούτα

από Team MyPortal.gr
sms

Οι μάχες συνεχίζονταν σήμερα το πρωί ανάμεσα σε αντάρτες και φιλοκυβερνητικές δυνάμεις στην περιφέρεια της Ανατολικής Γούτα που πολιορκείται από τη Δαμασκό, παρά την ανθρωπιστική εκεχειρία στη Συρία που μπήκε σήμερα στη δεύτερη ημέρα της, ανέφερε το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί από τις καθεστωτικές δυνάμεις, οι οποίοι είχαν επαναληφθεί το πρωί, σταμάτησαν σταδιακά από τις 09:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ώρα που σηματοδοτεί την αρχή της πεντάωρης καθημερινής κατάπαυσης του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους που έχει κηρύξει η Μόσχα, σύμφωνα πάντα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

«Εξαιτίας των εντατικών βομβαρδισμών και των μαχών στις παρυφές της Ανατολικής Γούτα, οι φιλοκαθεστωτικές δυνάμεις κατάφεραν να προχωρήσουν επί του πεδίου, με περιορισμένο τρόπο, στο ύψος των τοποθεσιών Χος αλ-Ζαουαχίρα και Σιφουνίγια», δήλωσε ο επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Αντίθετα με τις αεροπορικές επιδρομές που σταδιακά σταμάτησαν, οι χερσαίες συγκρούσεις ανάμεσα σε μαχητές του Τζάις αλ-Ισλάμ, μιας ισλαμιστικής ανταρτικής παράταξης, και δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ συνεχίζονται παρά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός, συνέχισε.

Ορισμένες τοποθεσίες της Γούτα μακριά από τη γραμμή του μετώπου πέρασαν ήρεμη νύκτα. Οι εντατικές αεροπορικές επιδρομές επανελήφθησαν αντιθέτως τις πρώτες ώρες της ημέρας εναντίον της πόλης Ντούμα, μιας από τις μεγαλύτερες του ανταρτικού θυλάκου, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου και το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ένας «ανθρωπιστικός διάδρομος πρόκειται να ανοίξει από το φράγμα του Αλ-Ραφιντάιν για την είσοδο της βοήθειας και την απομάκρυνση κατοίκων και τραυματιών από τις 09:00 μέχρι τις 14:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Χθες Τρίτη οι μη κυβερνητικές οργανώσεις δεν κατάφεραν πάντως να διεισδύσουν στην πολιορκημένη ζώνη εξαιτίας της συνέχισης των βομβαρδισμών στη διάρκεια της πεντάωρης κατάπαυσης του πυρός. Οι βομβαρδισμοί στοίχισαν τη ζωή σε δύο ανθρώπους, ο ένας από τους οποίους παιδί, ενώ 16 τραυματίσθηκαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ