Τις πόλεις που θα φιλοξενήσουν την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA), οι οποίες πρέπει να μετεγκατασταθούν λόγω Brexit, θα επιλέξει σήμερα, με μυστική ψηφοφορία το Συμβούλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.
Οι υποψήφιες πόλεις για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων είναι 19 (Αθήνα, ‘Αμστερνταμ, Βαρκελώνη, Βόννη, Μπρατισλάβα, Βρυξέλλες, Βουκουρέστι, Κοπεγχάγη, Δουβλίνο, Ελσίνκι, Λιλ, Μιλάνο, Πόρτο, Σόφια, Στοκχόλμη, Μάλτα, Βιέννη, Βαρσοβία, Ζάγκρεπ), ενώ για την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών είναι 8 (Βρυξέλλες, Δουβλίνο, Φρανκφούρτη, Παρίσι, Πράγα, Λουξεμβούργο, Βιέννη, Βαρσοβία.
Στη μυστική ψηφοφορία θα συμμετάσχουν 27 κράτη – μέλη (πλην της Μ. Βρετανίας) και η καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει από τη Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου και υπό την επίβλεψη της Εσθονικής Προεδρίας της ΕΕ. Θα προηγηθεί η ψηφοφορία για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και στη συνέχεια η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί για την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.
Η χώρα, της οποίας η υποψήφια πόλη αναδειχθεί νικήτρια στη διεκδίκηση για τον ΕΜΑ, θα αποκλειστεί από την ψηφοφορία για την ΕΒΑ, εφ’ όσον διεκδικεί την έδρα και του δεύτερου Οργανισμού.
Διαδικασία της ψηφοφορίας
Προβλέπονται από ένα έως τρία στάδια ψηφοφορίας. Κάθε χώρα μπορεί να ψηφίζει υπέρ της υποψήφιας πόλης της.
1. Στο πρώτο γύρο κάθε χώρα θα έχει στη διάθεσή της τρεις ψήφους, μία των 3 βαθμών, μία των 2 και μία του 1 βαθμού. Εάν δεν χρησιμοποιήσει και τις τρεις ψήφους, η ψήφος θα θεωρηθεί άκυρη.
Εχει, όμως, δικαίωμα να απόσχει της ψηφοφορίας είτε δηλώνοντας την πρόθεσή της στο Συμβούλιο είτε επιλέγοντας να ρίξει άκυρο ψηφοδέλτιο. Οι τρεις διαφορετικής βαρύτητας ψήφοι πρέπει να αντιστοιχούν σε τρεις διαφορετικούς υποψηφίους. Προβλέπεται δυνατότητα μίας χώρας να απόσχει σε έναν γύρο και να συμμετέχει σε άλλον.
2. Η καταμέτρηση των ψήφων αναμένεται να διαρκέσει περί τα 20′. Εάν μία πόλη συγκεντρώσει από τον πρώτο γύρο τους 3 βαθμούς «πακέτο» (της πρώτης ψήφου, όχι τους 2 + 1 των άλλων ψήφων) από 14 χώρες, θα είναι αυτή που θα φιλοξενήσει τον Οργανισμό.
Ενδέχεται, επομένως μία χώρα να έχει συγκεντρώσει το «πακέτο» των τριών βαθμών από 14 χώρες (3 x 14 = 42) και να αναδειχθεί νικήτρια της ψηφοφορίας, ενώ άλλη πόλη να έχει συγκεντρώσει συνολικά περισσότερες ψήφους, οι οποίες όμως θα προέρχονται από τη δεξαμενή και των τριών ψήφων χωρίς αυτό να ανατρέπει την κατάταξη.
3. Εάν ο πρώτος γύρος αποδειχθεί άκαρπος, στον δεύτερο γύρο θα περάσουν οι πόλεις με τις τρεις υψηλότερες βαθμολογίες. Κάθε χώρα θα έχει στη διάθεσή της μία (1) ψήφο στον γύρο αυτό. Οι ψήφοι του πρώτου γύρου δεν μεταφέρονται ούτε συνεκτιμώνται καθ’ οιονδήποτε τρόπο στον δεύτερο γύρο.
Εάν στον δεύτερο γύρο, καμία πόλη δεν συγκεντρώσει πάνω από 14 ψήφους, θα ακολουθήσει τρίτος γύρος, στον οποίο θα αναμετρηθούν οι πόλεις με τις δύο υψηλότερες βαθμολογίες. Εάν ισοψηφήσουν, θα γίνει κλήρωση. Μεταξύ των γύρων της ψηφοφορίας, προβλέπεται διάλειμμα τριάντα λεπτών, χωρίς δυνατότητα επέκτασης της διάρκειας του διαλείμματος προκειμένου οι χώρες να κάνουν «lobbying» για τις υποψηφιότητές τους (εάν υποτεθεί ότι το ζητήσει κάποια χώρα).
Η διαδικασία ψηφοφορίας για κάθε Οργανισμό εκτιμάται ότι θα διαρκέσει συνολικά μιάμιση μέχρι δύο ώρες. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη Τύπου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ