Σειρά εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τις κατοχικές δυνάμεις, την 30η Οκτωβρίου 1944

Ημέρας απελευθέρωσης της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα, παρουσιάστηκε σήμερα
Ένας κύκλος που ξεκίνησε στις 26 Οκτωβρίου με τον εορτασμό του Πολιούχου, Αγίου Δημητρίου, καθώς και της απελευθέρωσης της πόλης από τους Τούρκους το 1912, συνεχίστηκε με την επέτειο του ΟΧΙ και την εθνική μας εορτή κλείνει σήμερα με την επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα, στις 30 Οκτωβρίου του 1944».
Την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019, στις 12.30, θα πραγματοποιηθούν ομιλίες από πλευράς του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και προσκεκλημένων εκπροσώπων φορέων, στην αναθηματική πλάκα, στη λεωφόρο 30ης Οκτωβρίου, πλησίον του Βασιλικού Θεάτρου.
Στη συνέχεια, στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης ντοκουμέντων: ‘’Εθνική Αντίσταση 1941-1944 – Ο παράνομος Τύπος στη Βόρεια Ελλάδα’’ και θα πλαισιωθούν από το μουσικό σχήμα ‘’Πριγκηπέσα’’ που θα ερμηνεύσει ρεμπέτικα της κατοχής».
Σημειώνεται ότι η έκθεση είναι επισκέψιμη από το απόγευμα της 26ης Οκτωβρίου 2019, από Τρίτη έως Κυριακή, κατά τις ώρες 11.00 – 14.00 και 17.00 – 20.00 και θα διαρκέσει έως τις 10 Νοεμβρίου 2019 -με δυνατότητα παράτασης.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συνεργασία της ΕΣΗΕΜ-Θ, του ΚΘΒΕ και του ΜΜΘ.
Η 3Οη Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως γιορτή τοπικής σημασίας τα τελευταία χρόνια για την αποτελεί μια λαμπρή μέρα για τη Θεσσαλονίκης, η οποία μετά από 3,5 χρόνια ναζιστικής κατοχής από την οποία η πόλη υπέφερε με χιλιάδες εκτελεσμένους, δεκάδες χιλιάδες νεκρούς από πείνα, από βασανιστήρια, εκατοντάδες χιλιάδες εκριζωμένους από τις εστίες τους και τους 50.000 Εβραίους Θεσσαλονικείς που βρήκαν τραγικό θάνατο στους θαλάμους αερίων του Τρίτου Ράιχ.
Στις 30 Οκτωβρίου του 1944 εισέρχονται στην πόλη οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ, μετά από μια σειρά σκληρών μαχών, στη διάρκεια των οποίων καταγράφονται πάνω από 100 νεκροί και αποτρέπεται η καταστροφή βασικών υποδομών της πόλης, όπως το υδραγωγείο στην Παναγία Φανερωμένη καθώς και τα δύο εργοστάσια ηλεκτρικής εταιρείας.
Στην έκθεση για τον Τύπο της Εθνικής Αντίστασης παρουσιάζονται 32 από τις πιο σημαντικές εφημερίδες που εκδίδονταν μυστικά, με προφυλάξεις και κινδύνους, τα χρόνια της Κατοχής στην περιοχή της Μακεδονίας -συνολικά περίπου 200 ήταν οι παράνομες εφημερίδες σε μια εποχή όπου δεν υπήρχε ούτε ραδιόφωνο και οι ειδήσεις διακινούνταν μόνο μέσα από τα έντυπα είτε εφημερίδες είτε προκηρύξεις είτε μικρές μπροσούρες.
Από τις 200 αυτές εφημερίδες, οι 58 περίπου εκδίδονταν, τυπώνονταν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Ο εορτασμός της απελευθέρωσης της πόλης από τη ναζιστική Κατοχή καθιερώθηκε μετά από απόφαση και πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης με Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο συμβολικά φέρει την ημερομηνία 9 Μαΐου 2016, την ημέρα δηλαδή της συνθηκολόγησης της Γερμανίας, το 1945.
No Comments Yet

Comments are closed