Σε «θέσεις μάχης» η Βουλή: Περιμένει την πρόταση μομφής Τσίπρα η κυβέρνηση

από Team MyPortal.gr
sms

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η κυβέρνηση για να απαντήσει απέναντι σε μια πιθανή πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει προαναγγείλει από χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή το θέμα των παρακολουθήσεων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ανεβεί το μεσημέρι, περίπου στις 15:00, στο βήμα της ολομέλειας της Βουλής, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ να κλιμακώσει την πολιτική αντιπαράθεση φάνηκε καθαρά από χθες, όταν ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο επιτέθηκε κατά του του πρωθυπουργό καλώντας τον να παραιτηθεί.

Από την κυβέρνηση περιμένουν με ενδιαφέρον την κίνηση του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο των επιστολών που απέστειλε ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, στον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Στην επιστολή του ο κ. Ράμμος κάνει λόγο για παρακολουθήσεις συνολικά έξι προσώπων που εντόπισε η ΑΔΑΕ και αφορούν ειδικότερα σε έναν υπουργό και πέντε αξιωματούχους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Υπενθυμίζεται πως μία ημέρα νωρίτερα, είχε ζητήσει την παραίτηση του πρωθυπουργού, ενώ σήμερα στη Βουλή, αναμένεται, κατά πληροφορίες, να μιλήσει για συγκεκριμένα ονόματα, τα οποία περιλαμβάνονται στο φάκελο που του έδωσε ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στην κυβέρνηση δηλώνουν απολύτως έτοιμοι απέναντι στους τακτικισμούς του κ. Τσίπρα. Παράλληλα, διαμηνύουν σε όλους τους τόνους πως ο κ. Ράμμος έχει διαπράξει σοβαρό θεσμικό ατόπημα.

Μάλιστα, κατά πληροφορίες, η κυβέρνησή είναι αποφασισμένη, εφόσον κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, να ξεκινήσει άμεσα η κοινοβουλευτική συζήτηση, παρότι ο πρωθυπουργός σήμερα και αύριο θα βρίσκεται στην Κρήτη. Η απουσία του δεν θα επηρεάσει την έναρξη της διαδικασίας καθώς επ’ αυτού δεν απαιτείται η παρουσία του πρωθυπουργού στη Βουλή.

Γ. Γεραπετρίτης: Καλοδεχούμενη μια πρόταση μομφής από τον κ. Τσίπρα 

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι η στην περίπτωση που κατατεθεί πρόταση μομφής σήμερα στη Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας αυτή είναι «καλοδεχούμενη» και θα τον «ευγνωμονούμε» καθώς όπως είπε θα δοθεί ευκαιρία να «συζητήσουμε για τις δύο κυβερνητικές θητείες».

Όσον αφορά στο «καυτό» ζήτημα των παρακολουθήσεων ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε την απορία πώς είναι δυνατόν ο κ. Τσίπρας να γνωρίζει «πως είναι δυνατόν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να γνώριζε τα πρόσωπα που φέρονται να παρακολουθούνται τα οποία μόλις χθες η ΑΔΑΕ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό». Υποστήριξε μάλιστα ότι η κυβέρνηση δεν είχε καμία ενημέρωση και καμία έκθεση στην Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών δεν είχε φτάσει στον πρωθυπουργό .

Στην ερώτηση αν η ΕΥΠ προχωρούσε σε αποφάσεις που υπερέβαιναν τις αρμοδιότητές της, ο κ. Γεραπετρίτης είπε πως «εάν συνέβαινε αυτό είναι καταδικαστέο», προσθέτοντας ότι όταν ο πρωθυπουργός πληροφορήθηκε την άρση απορρήτου του κ. Ανδρουλάκη, υπήρξε ανάληψη πολιτικής ευθύνης και νέο πλαίσιο που εκλήθη να θεραπεύσει τις συστημικές παθογένειες της ΕΥΠ».

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως τα «ζητήματα εθνικής ασφαλείας δεν πρέπει να να είναι βορρά στο πολιτικό παιχνίδι», στρέφοντας τα «πυρά» του προς τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ στον οποίο καταλόγισε ευθύνες για πώς είναι δυνατόν να ενημερωθεί πρώτα ο κ. Τσίπρας και μετά ο κ. Μητσοτάκης.

«Η ΑΔΑΕ δεν είναι δικαστήριο. Η νομοθεσία προβλέπει για θέματα εθνικής ασφάλειας την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας και των αρχηγών κομμάτων. Για πρώτη φορά ο κ. Ράμμος επέλεξε να αλλάξει την ερμηνεία της νομοθεσίας και να ενημερώσει πρώτα τον κ. Τσίπρα».

Αδ. Γεωργιάδης: Κομματικό στέλεχος ο Ράμμος, πρέπει να παραιτηθεί 

Την ίδια ώρα, δριμεία επίθεση κατά του προέδρου της ΑΔΑΕ εξαπέλυσε ο Υπουργός Ανάπτυξης, καλώντας τον να παραιτηθεί από τη θέση του.

Συγκεκριμένα, ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε για το ζήτημα με τον πρόεδρο της ΑΑΔΕ πως «ο κ. Ράμμος έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον ρολο που του δίνει το Σύνταγμα. Εμείς δεν θέλουμε έναν Προόδρο να λειτουργεί ως βραχίονας ενός κόμματος. Ήθελε να φέρει το αίτημα του Τσιπρα στην Βουλή.

Αυτό είναι «Κουμουνδούρου ολέ». Για μένα είναι κομματικό στέλεχος πλέον ο κ. Ραμμος και πρέπει να παραιτηθεί από την θέση του. Δεν μπορεί κανένας να έχει εμπιστοσύνη σε αυτόν τον Πρόεδρο, από την ώρα που έχει πολιτική και κομματική ταυτότητα».